Шведският автопроизводител Volvo Cars обяви, че намалява първичното си публично

...
Шведският автопроизводител Volvo Cars обяви, че намалява първичното си публично
Коментари Харесай

Volvo Cars планира да набере с 20% по-малко при борсовия си дебют

Шведският автопроизводител Volvo Cars разгласи, че понижава първичното си обществено предложение и го отсрочва с един ден, заяви Financial Times. Компанията, която е благосъстоятелност на китайската Geely, заяви, че ще бъде листната на Стокхолмската фондова борса в петък, на цена от 53 шведски крони (5.30 eвро) за акция, което значи пазарна капитализация от стойност 15.5 милиарда евро. Volvo Cars чака да набере 20 милиарда шведски крони (2 милиарда евро), надолу по отношение на в началото предстоящите 25 милиарда крони. Geely няма да употребява правото на алтернатива, което можеше да добави към една пета към продажбите на акции.

Едно от главните терзания на бъдещите вложители е контролът, който Geely има. Според истинския план компанията щеше да задържи 97% от акциите с право на глас, макар че делът й от капитала щеше да падне до 78% след листването. Наложи се Geely да преобразува тези си акции в елементарни, с цел да успокои шведски институционални вложители.

Оценката на Volvo Cars ще е по-ниска от тази на производителя на електрически автомобили Polestar, който в действителност е благосъстоятелност на шведския производител. Очаква се той да бъде листнат следващата година на цена от 20 милиарда $ посредством така наречения SPAC - special purpose acquisitions company или компания за придобиване със специфична цел.

Шведският производител разгласи, че ще пусне за свободна търговия акции сред 16 и 17.9%. Volvo Cars възнамерява да създава само електрически автомобили от 2030 година и да построи цех за акумулатори в Европа. Групата ще употребява набраните средства от листването, с цел да усили индустриалния си потенциал до съвсем двойно по-високи продажби от 1.2 млн. автомобила през 2025 година

Шведският автопроизводител Volvo Cars разгласи, че понижава първичното си обществено предложение и го отсрочва с един ден, заяви Financial Times. Компанията, която е благосъстоятелност на китайската Geely, заяви, че ще бъде листната на Стокхолмската фондова борса в петък, на цена от 53 шведски крони (5.30 eвро) за акция, което значи пазарна капитализация от стойност 15.5 милиарда евро. Volvo Cars чака да набере 20 милиарда шведски крони (2 милиарда евро), надолу по отношение на в началото предстоящите 25 милиарда крони. Geely няма да употребява правото на алтернатива, което можеше да добави към една пета към продажбите на акции.Едно от главните терзания на бъдещите вложители е контролът, който Geely има. Според истинския план компанията щеше да задържи 97% от акциите с право на глас, макар че делът й от капитала щеше да падне до 78% след листването. Наложи се Geely да преобразува тези си акции в елементарни, с цел да успокои шведски институционални вложители.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Промишленост
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР