Шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг поема днес на трансатлантическо

...
Шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг поема днес на трансатлантическо
Коментари Харесай

Грета Тунберг отплава с яхта за среща на върха на ООН за климата

Шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг поема през днешния ден на трансатлантическо корабоплаване до Ню Йорк и ще прекоси океана със спортна яхта, в която няма нито баня, нито тоалетна, с цел да се причисли към митинги в Съединени американски щати и да взе участие в среща на високо ниво на Организация на обединените нации за климата, съобщи Ройтерс.

За да избегне пътешестване със аероплан, Тунберг поема на трансатлантическото пътешестване с 60-метровата яхта "Малиция 2 ", оборудвана със слънчеви панели и подводни турбини, които създават електричество на борда, като задачата е пътуването да бъде без обособяване на въглерод.

"Може да пострадвам малко от морска болест и няма да е комфортно, само че мога да го преживея ", сподели Тунберг за телевизия Би Би Си в Плимът, Югозападна Англия, откъдето би трябвало да потегли през днешния ден следобяд.

"Ако стане в действителност тежко, просто ще би трябвало да си кажа, че ще е единствено за две седмици по-късно ще мога да се върна към нормалния си живот ", сподели 16-годишната Грета, която ще бъде придружавана от татко си Сванте и от ефирен оператор.

По-рано този месец капитанът на яхтата Борис Херман сподели за Ройтерс, че екоактивистката ще бъде изправена пред провокации по време на пътуването, защото плавателният съд е предопределен за надпревари и няма улеснения. На борда няма душ и тоалетна и пасажерите ще би трябвало да употребяват синя кофа.

Херман уточни, че това, че Грета поема предизвикването да плава през океана със спортна лодка с нулев комфорт, разкрива нейната решителност към идеята и това до каква степен има предпочитание да стигне.

"Като преставаш да летиш със аероплан, ти освен намаляваш личния си въглероден отпечатък, само че също по този начин изпращаш сигнал до други хора към теб, че рецесията с климата е нещо действително ", сподели Тунберг.

Когато дойде, Грета ще се включи в среща на високо ниво на Организация на обединените нации за климата през септември и в 25-ата конференция за измененията в климата в чилийската столица Сантяго през декември.

"Това че ще приказвам пред Организация на обединените нации няма да промени обстановката, само че в случай че помогне за осъзнаване на нещата тогава мисля, че дружно можем да се опитаме да ги променим ", сподели Тунберг в петък по време на посещаване в протестен лагер против въгледобивна мина в Германия.

View this post on Instagram
‪We are on our way! ‬ ‪Leaving Plymouth and heading for New York. Follow our journey here on Instagram and track us live through link in bio

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on Aug 14, 2019 at 7:44am PDT
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР