Шведската тинейджърка Грета Тунберг, която умело използва социалните медии в

...
Шведската тинейджърка Грета Тунберг, която умело използва социалните медии в
Коментари Харесай

Грета Тунберг ще пренесе с яхта идеите си в защита на климата в САЩ и ООН

Шведската тинейджърка Грета Тунберг, която ловко употребява обществените медии в услуга на екоактивизма и въодушеви хиляди възпитаници в Европа да пропущат занятия и да упорстват за по-бързи дейности против измененията в климата, сподели през днешния ден, че възнамерява да придвижи посланието си до Америка по старомодния метод - по вода, съобщи Асошиейтед прес.

Шестнадесетгодишната ученичка написа в Туитър, че ще прекоси Атлантика на борда на високотехнологична спортна яхта. Тя ще тръгне от Англия идния месец, с цел да взе участие на срещите на високо ниво на Организация на обединените нации за климата през септември в Ню Йорк и през декември в Сантяго.

Тунберг сподели за АП, че е прекарала месеци в обсъждане по какъв начин да стигне до Съединени американски щати, без да употребява аероплан, тъй като самолетите отделят огромни излъчвания парникови газове.

"Да се пътува с лодка до Северна Америка е на практика невероятно ", сподели тя в изявление по време на седмичните й митинги "Петъци за бъдещето " пред постройката на шведския парламент в Стокхолм. "Безброй хора ми помогнаха, като се пробваха да открият контакт с разнообразни плавателни съдове ".

Тунберг счита да пропусне една образователна година, с цел да продължи да осведомява хората за измененията в климата и да оказва напън върху международните водачи да засилят напъните си за ограничение на световното стопляне.

Откакто стартира така наречен "училищни стачки " през август, тази щерка на артист и оперна певица приказва пред политици на миналогодишната конференция на Организация на обединените нации за климата в Полша и произнесе тирада пред политически и бизнес водачи на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария. Тя се срещна и с папа Франциск, който похвали напъните й и я насърчи да продължава с акцията си.

Макар да е малко позната в Съединени американски щати, Тунберг евентуално се трансформира в лицето на ново потомство европейски екоактивисти, разтревожени, че ще страдат поради неуспеха на своите родители, баби и дядовци да подхващат енергични дейности за битка с климатичните промени.

"През последната година животът ми се прекатурна ", сподели Тунберг за АП. "Всеки ден е премеждие. Понякога би трябвало да се ощипя и да се запитам "Истина ли е всичко това? ". Наистина ли се случва? Защото всичко се случи толкоз бързо и е мъчно да проследявам всичко ".

"Донякъде съм по-оптмистично настроена, тъй като хората постепенно се разсънват и от ден на ден си дават сметка за ситуацията. Това придвижване "Петъци за бъдещето " е доста обнадеждаващо ", сподели тя. Но също по този начин... една година измина и съвсем нищо не е станало ".

"Не ме е грижа за омразата и заканите на отрицателите на измененията в климата. Просто не им обръщам внимание ".

Тунберг призна, че не е сигурна по какъв начин ще бъде признато посланието й в Съединени американски щати, където има необятна съпротива против радикалните ограничения, които съгласно учените са нужни за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий до края на века, в съпоставяне на прединдустриалната ера.

Шведската активистка не изключва да се срещне с президента Доналд Тръмп, който желае Съединени американски щати да се отдръпват от знаковото Парижко съглашение за климата от 2015 година, само че се съмнява, че такава среща ще се реализира, тъй като съгласно нея ще е "просто загуба на време ".

"Както наподобява в този момент, не мисля, че имам какво да му кажа ", сподели Тунберг за АП. "Той явно не слуша науката и учените. Така че за какво аз, дете без същинско обучение, да мога да го убедя? ".

Освен да взе участие в среща на високо ниво на Организация на обединените нации на 23 септември, в коридорите на годишната сесия, на която ще е хазаин генералният секретар на международната организация Антониу Гутериш, Тунберг възнамерява да взе участие в няколко протестни прояви в Ню Йорк. Британската група "1975 " ( "The 1975s ") издаде албум, в който към малко есе на Тунберг е написана музика. Изпълнението приключва с нейна декларация, че "Сега е време за гражданско непокорство. Време е за протест ".

След Ню Йорк, Тунберг счита да пътува за годишната конференция на Организация на обединените нации за климата през декември в Чили, като по пътя спре в Канада, Мексико и други страни, до момента в който се придвижва с трен и рейс.

Яхтата, с която шведката ще прекоси Атлантическия океан, ненапълно припомня корабите на викингите, които първи са превозили скандинавци до Америка. Управлявана от яхтсмена Борис Херман, 18-метровата "Малиция 2 " е оборудвана със слънчеви панели и подводни турбини, които създават електричество с нулев въглерод.

По време на двуседмичното пътешестване Тунберг ще бъде придружавана от кинорежисьор, от татко си Сванте и от Пиер Казираги - внук на починалия принц на Монако Рение и американската актриса Грейс Кели.

Тунберг ще вдигне прекомерно високо летвата във връзка с деятели и водачи, които ще дойдат от други континенти най-много със аероплан за присъединяване в конференциите на Организация на обединените нации за климата, показва АП.

"Не споделям, че хората би трябвало да спрат да употребяват самолети ", сподели Тунберг. "Просто споделям, че би трябвало да е по-лесно да бъдеш климатично безпристрастен ".

View this post on Instagram
‪Good news!‬ ‪I’ll be joining the UN Climate Action Summit in New York, COP25 in Santiago and other events along the way.‬ ‪I’ve been offered a ride on the 60ft racing boat Malizia II. We’ll be sailing across the Atlantic Ocean from the UK to New York in mid August.‬ The science is clear. We must start bending the emissions curve steeply downwards no later than 2020, if we still are to have a chance of staying below a 1,5 degrees of global temperature rise. We still have a window of time when things are in our own hands. But that window is closing fast. That is why I have decided to make this trip now. During the past year, millions of young people have raised their voice to make world leaders wake up to the climate and ecological crisis. Over the next months, the events in New York and Santiago de Chile will show if they have listened. Together with many other young people across the Americas and the world, I will be there, even if the journey will be long and challenging. We will make our voices heard. It is our future on the line, and we must at least have a say in it. The science is clear and all we children are doing is communicating and acting on that united science. And our demand is for the world to unite behind the science. ‪#UniteBehindTheScience‬

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on Jul 29, 2019 at 2:00am PDT
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР