Шведската самолетостроителна компания Saab AB публикува в YouTube полет на

...
Шведската самолетостроителна компания Saab AB публикува в YouTube полет на
Коментари Харесай

Невероятно! Пилот на Gripen показа фигурен пилотаж с претоварване 9g

Шведската самолетостроителна компания Saab AB разгласява в YouTube полет на военен изтребител JAS 39C Gripen, сниман с камера върху шлема на водача. Самолетът е ръководен от тест-пилота Андре Бранстрьом. По време на висшия пилотаж в някои моменти претоварването варирало от -3g до +9g, освен това не моментно. За задачата на екрана се изобразяват стойностите на акселерометъра.

Пилотите нормално ги пробват в центрофуга да устоят претоварване 6g, при по-високи стойности водачите употребяват противопретоварващ, притискащ с въздух под налягане коремната област и краката за въздържане оттока на кръв под въздействието на центробежните сили.

Бойните самолети в света нормално се разчитат да понасят претоварване до 8g, без да получават остатъчни деформации по крилото и тялото. Създаваното дълготрайно претоварване от 9g свидетелства и за мощността на моторите.

JAS 39 Gripen е многоцелеви изтребител четвърто потомство. Освен в Швеция, те са на въоръжение в Бразилия, Тайланд, Унгария, Чехия и ЮАР. Модификацията изцяло подхожда на стандартите на НАТО.

Превод: БЛИЦ


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР