Шведската академия на науките, която избира Нобеловите лауреати за литература,

...
Шведската академия на науките, която избира Нобеловите лауреати за литература,
Коментари Харесай

В Турция разследват Орхан Памук за обида на Ататюрк

Шведската академия на науките, която избира Нобеловите лауреати за литература, съобщи в понеделник, че следи делото против турския нобелов лауреат Орхан Памук. Той е разследван за хипотетична засегнатост на създателя на модерна Турция в последния му разказ, отбелязва АП.

В малко изказване Шведската академия съобщи, че чака Турция да съблюдава интернационалните си задължения и че следи " отношението ", което Памук получава в родината си. Припомняме, че турският публицист завоюва премията за литература през 2006 година

Турските управляващи започнаха следствие на Памук по-рано тази година, откакто юрист от Измир твърди, че създателят е обидил създателя на Турция Мустафа Кемал Ататюрк в последния му разказ " Нощите на чумата ". Адвокатът твърди, че пасажите в романа са в нарушаване на законите, които пазят паметта на Ататюрк.
 Орхан Памук подложен на още по-жестока цензура в родината си
Орхан Памук подложен на още по-жестока цензура в родината си

Интервюто му не е било оповестено, тъй като подлагал на критика ръководещите

Първоначално следствието докара до решение да не се води наказателно гонене, само че юристът апелира решението и следствието е обновено.

Памук и неговата издателска компания Yapi Kredi Yayincilik отхвърлиха изказванията, че романът наскърбява Ататюрк.

" В " Нощите на чумата ", върху които работих пет години, няма пренебрежение към героичните създатели на националните страни ", сподели Памук, представен от новинарския уебсайт Bianet. " Напротив, романът е написан с почитание и удивление към тези либертариански и героични водачи . "

Турците към момента почитат Ататюрк, който извади модерна Турция от пепелта на Османската империя след Първата международна война.

Преди да завоюва Нобеловата премия, Памук беше съден в Турция по обвинявания в " засегнатост на турска еднаквост ", откакто сподели на швейцарски вестник, че 1 милион арменци са били убити на турска територия при започване на 20 век.

Историците считат, че в последните дни на Османската империя до 1,5 милиона арменци са били убити от османските турци в това, което необятно се смята за първия геноцид на ХХ-ти век.
 Орхан Памук желае по-твърда Европа по отношение на Турция за свободата на словото
Орхан Памук желае по-твърда Европа по отношение на Турция за свободата на словото

Ердоган затварял устата на инакомислещите

Докато Турция признава, че мнозина са починали през тази ера, страната отхвърля термина геноцид, заявявайки че броят на жертвите е повишен и смъртните случаи са резултат от цивилен безредици по време на разпадането на Османската империя.

Процесът против Памук по-късно беше преустановен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР