[Shutterstock] Приходите на стоте най-големи компании се увеличават за година

...
[Shutterstock] Приходите на стоте най-големи компании се увеличават за година
Коментари Харесай

"Капитал 100": Добър растеж с умерени печалби

[Shutterstock] Приходите на стоте най-големи компании се усилват за година с 9% и допират 70 милиарда лева.За повече от половината от сдруженията в " Капитал 100 " 2018 година е по-слаба като облага. Забавя се и растежът на служителитеНай-силно скача оборотът на фирмите, разработващи програмен продукт.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Поредна мощна година за огромните компании в България, в която приходите на стоте локални колоса порастват съвсем двуцифрено - с 9%, и остават на крачка от рекордния предел 70 милиарда лева (вижте таблицата тук). Това е малко по-слабо достижение от миналата 2017 година, когато оборотите скочиха с 14%. За по-бавния ритъм през предходната година има пояснение - лекото закъснение в европейската стопанската система, за която главно изнасят българските предприятия.

При облагите даже има спад, само че той е движен по-скоро от две други характерни аргументи - растящите разноски за заплати и рекордно отрицателния резултат на няколко сдружения като държавната централа " Марица-изток 2 " и на водача - частната рафинерия " Лукойл Нефтохим Бургас ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Обороти горе

Справка в данъчните заявления на работещите съвсем 350 хиляди компании демонстрира, че през предходната година те са имали доходи 360 милиарда лева, или растеж 7%. Данните на Национална агенция за приходите демонстрират, че топ 100 фирмите вършат 19% от оборотите в страната, а групата от 300 най-големи сдружения образуват малко над 27% от бизнеса на всички компании. Техните общи доходи съвсем допират психическата граница 100 милиарда лева - за 2018 топ 300 сдруженията имат оборот 98.7, съвсем 8 милиарда лева над сбора година по-рано.

В лидерската стотица 20 компании имат по-ниски доходи от миналата година, само че спадовете са дребни, най-често едноцифрени, а постоянно са и по счетоводни аргументи.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
По-бавно порастват приходите на 200-те компании, последващи стоте колоса - при тях нарастването е малко под 7% (вижте класирането от 101 до 300 тук). Числото в тази група е доста покрай номиналния напредък на българската стопанска система за предходната година, който е 6.8% и като сума Брутният вътрешен продукт доближава 108 милиарда лева Тъй като инфлацията се завърна (средногодишната за 2018 година е 2.8%), действителният напредък е 3.1%.

Печалби долу

Цели 16 от стоте компании са на загуба при едвам 10 в миналата ранглиста, като общият минус на губещите е над 1 милиарда лева По традиция най-многобройни в групата са държавните енергийни и жп компании. От тези редици е и рекордьорът - топлоцентралата " Марица-изток 2 ", при която разноските са с 332 млн. лева над приходите. След две години на плюс още веднъж с голям негативен финансов резултат е съветската рафинерия в Бургас, която изяснява минуса с ремонт и престой през първото полугодие. Заради счетоводни интервенции от остарели покупко-продажби на загуба за втора година е телекомът А1.

Извън 16-те на минус други 39 компании от стотицата имат по-слаб резултат от миналата година. Така за по-голям % от сдруженията в " Капитал 100 " 2018 година е по-слаба като облага.

Нататък в подреждането от 101 до 300 загубите стават по-редки и по-малки: 33 сдружения са на минус. Най-големият отрицателен резултат в групата е едвам 27 млн. лева и е на неотдавна открит цех ( " Костал аутомотив " в Пазарджик), т.е. инвестицията занапред ще се възстановява, а и предходната година бе приключен втори завод. Средно огромните сдружения обаче не слагат върхове - общо насъбраният минус е единствено 188 млн. лева

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
През разреза финансови резултати 2018 година е по-неуспешна: по-миналата година облагата в топ 100 доближи рекордните 3.4 милиарда лева, до момента в който в класацията в този момент плюсът е едвам 2.1 милиарда лева Сегашните членове на стотицата преди година са постигнали общ позитивен финансов резултат 2.8 милиарда лева, или 25% по-слаб резултат от 2018 година Все отново това е надалеч от най-черните години при старта на рецесията 2008 и 2009 година, когато надлежно 22 и 20 компании отчитаха загуби, а сумарният резултат на стотицата беше със знак минус.

Като стойност на чистата облага тази година има нов непредвиден водач - това е държавният Български енергиен холдинг. Резултатът от 364 млн. лева идва през изтеглен дял от остарели облаги от АЕЦ " Козлодуй " и ЕСО, тъй че не демонстрира цялостното положение на компаниите от групата. В холдинга влиза отрицателният рекордьор на 2018 година - топлоцентралата " Марица-изток 2 ", която регистрира минус 332 млн. лева, като загуби имат и НЕК, и " Булгаргаз ".

Миналогодишният първенец при облагите - немският цех " Аурубис ", тази година е на втора позиция с 202 млн. лева Или съвсем на половина на финансовия си резултат от миналата година.

Не всички сечения са песимистични - да вземем за пример подреждането на топ 50-те сдружения по доходност на приходите в извадката на 500-те най-големи компании демонстрира рекордно висок марж - междинната облага е 25 стотинки на всеки лев продажби. Тоест има група компании, за която годината е рекордно мощна. Основна част от постигнатото през 2018 година още веднъж е за представителите на хазартния и оръжейния бизнес, само че обилни усъвършенствания има още в областта на превоза, логистиката, добивната индустрия, машиностроенето и енергетиката.10% от общо наетите хора в страната през предходната година, или общо 280 хиляди души, са работили в 300-те компании с най-големи доходи през 2018 година

Човешкият недостиг

Освен при облагите изстудяване има и при наемането на нови хора. Класацията на топ 100 работодатели измежду най-големите 500 компании демонстрира, че растежът на чиновниците е едвам 0.44%. Видимо нарастване има единствено при индустриалните предприятия, осведомителните технологии и веригите с нови обекти. Причината за слабия растеж е освен в неналичието на предпочитание за нови чиновници, само че и в невъзможността да се наемат - заетостта е на най-високото си равнище и надскача даже взрива преди рецесията.

Групата на огромните 300 компании дава претовареност на 280 хиляди души. Това е тъкмо 10% от общо наетите хора в страната през предходната година. В първата стотица чиновниците са близо 148 хиляди и броят пораства с едвам 1% за година.

Преглед на оригинала
Автор: Капитал
Първите 10

Всички компании в групата на лидерската десетка имат доходи над 1 милиарда лева, като общият оборот е 24.5 милиарда лева, или съвсем 7% от регистрираните пред Национална агенция за приходите доходи от всички компании през предходната година.

Лидер непроменяемо е " Лукойл Нефтохим Бургас ", вицешампион е " Аурубис ", като ножицата сред двете леко се отваря поради прекъсване на работа в пирдопския цех. Пауза поради ремонт е имало и в рафинерията, само че приблизително горивата са поскъпнали с 10%.

Компаниите на 3-о и 4-о място разменят позициите си, като търговецът " Лукойл България " пораства и поради поскъпналите горива, а при НЕК приходите порастват поради повече покупко-продажби на борсата на по-високи цени.

Скок с три позиции нагоре прави дистрибуторът на горива " Сакса ". Приходите й порастват с над 600 млн. лева, главно поради контракт с бургаската рафинерия, която сви броя на търговците на едро, с които работи.

По счетоводни аргументи (заради смяна в отчитането на приходите) от десетката изчезва " ЧЕЗ електро ". Международен счетоводен стандарт свива леко и оборота и на другите ЕРП-та, а и на " Кауфланд ", като в таблицата новият метод на отчитане е прибавен и за миналата година.

Новият член на десетката е атомната централа в Козлодуй. АЕЦ-ът е в серия от мощни години, в които с изключение на приходите порастват и облагите, тъй като част от тока към този момент се продава на борсата, а не в тъмни покупко-продажби.

В групата на милиардерите към този момент има и единадесета компания. Това е " София мед ", част от гръцката група Viohalco, която има и идващото сдружение в класацията топ 100 - " Стомана ", Перник, и №124 в подреждането - " Етем България ". Трите сдружения имат общ оборот 2.1 милиарда лева, което образува една от най-големите индустриални групи в страната. " София мед " през последните години се развива най-бурно, само че от тази и алуминиевият производител " Етем " дружно с испански сътрудник се насочва към бранша на авточастите, тъй че групата евентуално ще пораства още.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
С сдържан растеж при възходящо ползване се развиват фирмите за търговия, превоз, фармация, храни. Ценови фактор стои зад увеличените доходи в бранш горива и енергетика.

Секторите първенци

Най-младият бранш в стопанската система и в класацията " Капитал 100 " - софтуерният, е първенецът на годината. Средният растеж на приходите измежду 20-те сдружения в подреждането е 32%. Феноменът тази година е засилен от финансова интервенция при водача - " Прогрес " (доскоро прочут като " Телерик " ). Но и без него секторът е най-растящ и със мощен капацитет за развиване. Добри и са и облагите - приблизително по 15 ст. на всеки получен лев доходи.

Малко по-различна е обстановката във втория бранш с най-растящи компании - това е строителството със междинен индикатор 28%. Тук събитията постоянно са циклични, а амплитудите - дълбоки: огромни скокове в края на интервалите с инфраструктурни поръчки по европроекти и при взрив на парцелите и мощни спадове при липса на държавни търгове и спад в търсенето на парцели.

С сдържан растеж при добра стопанска система и възходящо ползване се развиват браншове като търговия, превоз, фармация, храни. Ценови фактор стои зад увеличените доходи в бранш горива и енергетика, къде суровият нефт и борсово предлаганото електричество нарастнаха. При металите предходната година конюнктурата беше добра, само че във втората й половина цените падаха, а резултатът от американските търговски ограничения и пренасочване на повече производители към европейските пазари може да утежни здравето на българските фабрики.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Разрез по тип и адрес

По остаряла традиция половината (51) от фирмите в " Капитал 100 " са основани в столицата - като това са централи на вериги за храни, горива, техника и така нататък, държавни енергийни и транспортни компании. Осем са от Пловдив - главно фабрики като КЦМ, " Либхер ", " Ханон системс " (бивша " Магна " ). Осем са и варненските представители, като в основата е индустриалната зона в Девня и трите сдружения на " Енерго про ". Има области, от които няма нито един представител в топ 100 - като Ловеч, Силистра, Видин. Все отново има и добра вест: концентрацията в столицата леко се свива, защото преди 10 години 58 от сдруженията са били основани в София.

В новата ранглиста " Капитал 100 " цели 40 са индустриални предприятия, от които най-многобройни са фабриките за машини и елементи. По традиция следват енергийните компании - 19 от фирмите са за ток и газ и 11 за горива. Следващите в редиците на колосите са металургичните фабрики, веригите и фармацията.

Новите притежатели

Най-голямото сдружение с нов притежател в стотицата е " Теленор ". Телекомът бе продаден от скандинавският си притежател, а за покупател бе определен най-богатият източноевропеец - Петр Келнер. Той бе предпочетен и за предстоящ притежател на " Нова тв ", само че ръководещите не харесаха договорката и тази година с тяхна благословия медиата беше добита от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Все по този начин под въпрос стои смяната в бизнеса на CEZ в България. Чешкият притежател дотук не съумя със договорката с Гинка Върбакова и в този момент пробва да продаде на " Еврохолд ".

В промишлеността покупко-продажби съвсем липсваха. През световна транзакция акционера си смени заводът в Раковски " Магна пауър " и от този април канадското дружество към този момент е част от южнокорейската Hanon Systems.

През тази година с нов български притежател може да се окаже " Петрол ", продажба стартира и при БТК, а преструктуриране тече и в " Булсатком ".

След по-малките покупко-продажби с IT компании през предходната година като " ММ солюшънс " и " Империя онлайн " през тази с нови акционери могат да се снабдят " Булпрос " и " Скейл фокус ", за които има наети консултанти, тестващи интереса.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
В бъдеще: Още от същото

Тази година над 40 сдружения дадоха прогнози по какъв начин ще завършат 2019 година Традиционно голямата група имат проект да порастват. Средното предстоящо нарастване на приходите е 9%, т.е. колкото е растежът и тази година в стотицата. Оптимизъм има и по линия на финансовия резултат - междинен растеж 10% измежду 33 сдружения, дали прогнози. По-консервативен е проектът за смяна на чиновниците - нарастване от малко над 4%.

Очакванията за стопанската система като цяло през тази година също са за сходен на миналогодишния растеж, даже е допустимо леко ускорение. До средата на годината числата са положителни - растеж в експорт, наети, заеми, само че въпреки всичко доста анализатори са консервативни в прогнозите си. Причините - годината е изборна, има и стрес проби на банки. А положителните вести могат да дойдат по няколко линии - да вземем за пример България да влезе в чакалнята на еврозоната. Най-едрото корпоративно събитие с капацитет да даде сериозен подтик би бил възможен избор на България като дестинация за идващия мегазавод на Volkswagen.

Методология и критерии

Данните в " Капитал 100 " са събрани от подадена от фирмите информация, от обществени източници на информация, регулаторни органи, бази данни. Част от докладите са от Търговския указател. Финансовата информация за обществените сдружения е от Българската фондова борса, Комисията за финансов контрол и други платформи за доклади.

Класацията обгръща нефинансови сдружения, регистрирани в България, и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, капиталови медиатори и сдружения със специфична капиталова цел (АДСИЦ). Не включва и образователни заведения и лечебни заведения.

Основен аршин в " Капитал 100 " е общият размер на приходите за 2018 година В таблиците е включен и втори индикатор за активността на компанията през годината - чист финансов резултат (т.е. след данъчно облагане). На базата на тази информация е направена класацията на най-печелившите компании.

Някои от докладите на сдруженията са неодитирани поради по-късния законов период за легализация. По същата причина главните ранглисти на " Капитал 100 " са по неконсолидирани данни. Тази година за пръв път във водещата ранглиста са включени и няколко групи с консолидирани данни. Това са холдингите с идентичен предмет на активност. В обособена ранглиста са холдинги с разнородна активност с консолидирани данни.

Събраните по този метод данни вършат класацията представителна за над 95% от огромните български сдружения с годишни доходи над 80 млн. лв.. Това пресмятане е направено въз основата на информация за най-големите 300 компании по общо доходи от продажби за 2017 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР