[Shutterstock] Проф. д-р инж. Христо ВасилевПравилният избор на уреди трябва

...
[Shutterstock] Проф. д-р инж. Христо ВасилевПравилният избор на уреди трябва
Коментари Харесай

Климатици или пелети срещу мръсния въздух

[Shutterstock] Проф. доктор инж. Христо Василев Правилният избор на уреди би трябвало да подсигурява, че семействата няма да се върнат към дърва и въглища . Още по тематиката
Четири нюанса сиво: София отново бе затисната от замърсен въздух

Няколко дни равнищата на рисковите фини прахови частици в столицата бяха в пъти над нормата
9 яну 2018
София ще се бори с мръсния въздух

Една добра и една неприятна вест
15 дек 2017
Мерки за справяне с мръсния въздух, или въздух под налягане

Столичната община сподели спешния си проект при замърсяване с фини прахови частици, който надали ще има резултат
12 дек 2017
По оперативна стратегия " Околна среда " следва да бъдат разпределени към 111 млн. лева за замяна на замърсяващите въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) битови отоплителни съоръжения. Бенефициенти ще са 21 общини с наднормено замърсяване на въздуха, поради което през 2017 година Европейска комисия стартира наказателна процедура против България. Като първа мярка се планува да бъдат сменени печките на твърдо гориво. Изборът на семействата, чиито уреди би трябвало да бъдат гратис сменени, ще се дефинира от общините.

От изключителна значимост е въпросът за избора на отоплителните уреди, които би трябвало да имат минимални (нулеви) излъчвания на ФПЧ, СО2 и сернисти окиси, енергийни разноски, ниска начална цена за доставка и монтаж, лесна употреба и дълъг гаранционен период. Финансово-техническият модел би трябвало в оптималната степен да подсигурява, че семействата няма да се върнат още веднъж към печки на дърва или въглища.

Едно от вероятните решения е да се избира сред хиперинверторни климатици и пелетни печки, защото включването на централно парно или природен газ не е допустимо на всички места.

С плануваните по оперативната стратегия 111 млн. лева и при вярно проведени тръжни процедури могат да се подменят към 50 хиляди от замърсяващите въздуха печки на твърдо гориво с хиперинверторни климатици. Годишното ползване на електрическа сила в народен мащаб ще се усили с към 65 GWh (0.15% от настоящето годишно производство). Върховата мощ на енергийната система в зимните месеци (при коефициент на едновременност на включване на климатиците 0.9 и температура на въздуха -15 градуса) ще се увеличи с към 80 MW. При температура на въздуха 0 градуса нарастването ще е към 40 MW.

Плюсове и минуси

От относителен разбор сред отоплението с хиперинверторни климатици и пелетни печки (виж табл.) могат да се създадат следните заключения:
- Първо, разноските за отопление за един сезон при пелетните печки са към 2.75 пъти по-високи.
- Второ, локалните (квартални) излъчвания на ФПЧ, СО2 и сернисти окиси при отоплението с климатици са нулеви, без да се регистрират излъчванията в централите в " Марица-изток " да вземем за пример. Нарастването на потреблението на електрическа енергия може да се компенсира с построяването на покривни и местни фотоволтаични централи.
- Трето, по-високата начална цена за доставка и монтаж на климатиците ще се компенсира с понижените енергийни разноски по отношение на пелетните печки още през първата година на употреба. От втората година семействата понижават разноските си за отопление с към 440 лева на година.
И четвърто, главната част от семействата, които се отопляват на твърдо гориво, са енергийно небогати. За да не се допусне те още веднъж да преминат на него, енергийните помощи би трябвало да са под формата на поименни талони, с които се заплаща употребяваната от климатика сила през отоплителния интервал в размер на 260 лева, а също по този начин да се покрива и част от енергийните разноски за останалите електрически уреди.

Дървата

Около 1 милион семейства се отопляват на дърва. Постепенно при тях би трябвало да се вкарат отоплителни системи на основата на термопомпи. Нетехнологичната дървесина би трябвало да се метанизира и избрана част от нея сезонно да се съхранява в газохранилища и в зимните месеци посредством технологията GAS to POWER да се трансформира в електричество и по-късно посредством топлинни помпи - в топлинна сила. По този метод успеваемостта на превръщане на дървесината в топлинна сила се усилва неведнъж освен това с нулеви излъчвания на CO2, ФПЧ и сернисти окиси.

Предвидената стандартизация на дървата за огрев във връзка с влажността е добра концепция, само че практическата й реализация е сложна. Тази мярка ще докара до увеличение цената на дървата и надлежно до увеличение на противозаконната сеч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР