[Shutterstock] Още по темата Загадката в новия съдебен съвет Засега

...
[Shutterstock] Още по темата Загадката в новия съдебен съвет Засега
Коментари Харесай

Понякога те се завръщат

[Shutterstock] Още по тематиката
Загадката в новия правосъден съвет

Засега мотивите за някакъв оптимизъм още веднъж са в съдийската квота
29 сеп 2017
Голямото завръщане

Все повече учещи или работещи в чужбина българи търсят благоприятни условия за развиване в родината
29 сеп 2017
Вината на неприятното време

Заради климатичните условия реколтата от грозде ще бъде по-слаба, само че по-качествена. Производството на вино евентуално ще е без смяна, само че ще е по-скъпо
29 сеп 2017

Август в огромните градове на България има малко по-различно въодушевление и повода за това не са единствено отпуските. Тогава вечер светят повече прозорци. Има повече усмихнати родители, от отворените прозорци в топлите летните вечери се чува повече смях. Децата са тук. Приятелите са повече.

Стотици хиляди българи през последните години избраха да живеят в чужбина и въпреки че това се случи последователно резултатът беше унищожителен. Сега обаче за пръв път от десетилетия наподобява, че повече хора вземат решение да дадат на България втори късмет и се връщат тук. Ако този тренд се резервира, ще се случи дребна гражданска война и това е повода в този брой на " Капитал " да му отделим повече внимание (вижте тук, тук, тук и тук).

Темата беше повдигната за пръв път през лятото от отчет на Colliers, в който се твърди, че пикът на емиграцията от Източна и Централна Европа към Западна евентуално към този момент е доближат и към някои страни към този момент е почнало осезаемо завръщане. България не е измежду най-ярките образци. Повече у дома се завръщат хората в Централна Европа - Унгария, Словакия Причината е елементарна. Икономиките в източната част от континента през последните години се развиват добре. Доходите се усилват. Възможностите са повече. Подобряват се образованието и здравните системи. Корупцията понижава. Последните три аргументи ненапълно дават отговор и на въпроса за какво в България този тренд не е толкоз ясно изразен. Интересното е, че все пак го има.

Да се мери точният брой на отпътувалите и надлежно на върналите се е сложна задача, само че по редица косвени белези може да се види, че даже и тук повече хора вземат решение да се върнат. Броят на заминаващите към момента е по-голям, само че наклонността се усеща. Относителната непоклатимост за хората тук може и да наподобява като затъване в тинята на дъното, само че България има и преимуществата като релативно ниски цени и спокойствието, че няма тероризъм.

За да стартира същинското завръщане обаче, би трябвало доста повече от това. Ръстът на приходите е значим (вижте повече данни за приходите по обитаеми места и браншове тук), само че това няма да е задоволително, с цел да се обърне трендът. Революцията може да се случи единствено с огромни промени в най-болните елементи от страната.

Изборът на нов състав на Висш съдебен съвет беше основен миг за един от проблематичните браншове - правосъдната система. Всеки от последните три избора произвеждаше все по-мракобесен съвет и в случай че този тренд се беше запазил в този момент, щеше да бъде същинска злополука. Донякъде изненадващо, само че равнището на новия Висш съдебен съвет наподобява да е почти като на предходния. Сред новите членове на органа, който ръководи цялата система, има и такива, които вдъхват вяра, че системата не е напълно завладяна. Дали това е по този начин ще се разбере до края на годината по първите решения на Висш съдебен съвет. (Вижте повече по тематиката тук.)

Иначе, в случай че страната се беше справила с това нарушителите да са в пандиза, парите за опазване на здравето да се ръководят съответно и образованието да е като от първата половина на XXI век, България в действителност щеше да е прелестно място за живеене.

Тогава вести като тази за положителната годишна продукция грозде и надлежно вино от тази година щяха същински да радват. По-вкусни щяха да бъдат и брънчовете и закуските от селекцията тук. Щяхме да си носим новите облекла (вижте хрумвания за есента и зимата тук) с по-голямо наслаждение.

Добрата вест е, че картината не е напълно черна. България може да стане същински хубаво място за живот и останалите страни от Източна Европа потвърждават, че за това не са нужни жертвите на генерации, а единствено няколко години интензивен труд в вярната посока.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР