[Shutterstock] Още по темата Българските fintech компании са обработили над

...
[Shutterstock] Още по темата Българските fintech компании са обработили над
Коментари Харесай

fintech проектите в България се нуждаят от финансиране и подкрепа от банките

[Shutterstock] Още по тематиката
Българските fintech компании са обработили над 650 млн. лева през 2017 година

Paysera е икономисала 1.2 млн. лева такси за междугранични преводи
28 фев 2018
Fintech компании ще имат достъп до банковите сметки в България

Новата платежна евродиректива беше призната с месец забавяне от Народното събрание
22 фев 2018
Малко над 10% от българските банки ще търсят партньорство с fintech компании

Около 40% от тях изпитват угриженост за въздействието на новата платежна инструкция, демонстрира изследване на норвежката компания Auka
12 фев 2018
Финтек компании отварят сметки и в български банки

Банките във Англия всеобщо отхвърлят да работят с компании, свързани с криптовалути
23 окт 2017 Екосистемата, в която се появяват и развиват финансови технологии в България, е фрагментирана и неорганизирана и това въздейства върху капацитета за триумф на бизнесмените в бранша. Необходимо е повече банки да се включат като участници, подпомагащи растежа на компании в бранша, и малко по-ангажирано отношение от страна на държавните институции във връзка с тласъците и регулациите. Това заключиха участниците в първата годишна fintech конференция, проведена от " Капитал " в София.

Повече организация

" В момента има прекалено много асоциации на финтек фирмите и такива събития като конференцията са потребни, тъй като дават опция за консолидация на промишлеността. Тя сигурно има капацитет, а размерът на България е най-благоприятен, с цел да може страната да е пилотна за тестване на нови технологии, в това число такива, идващи от други страни ", разяснява Уили-Пиер Абал от SG Експресбанк - България. Беше изтъкнато и приемането на законодателство по линия на европейската PSD2 инструкция, което съгласно специалистите е атрактивно за световни компании да изберат България като тестов пазар на услуги.

Според Уили-Пиер Абал географското състояние на София е уместно за вложение на старания за превръщането й в хъб за развиване на технологиите, който обаче е належащо да бъде обвързван с други стартъп хъбове. " Това би било скъпо за шерване на опит и транспорт на хрумвания извън. "

В KBC Group имат концепция за подкрепяне на финтек бизнесмени в района, само че планът към момента не е подготвен, сподели Кристоф де Мил от банката. Той уточни, че преди да стъпят като играчи на локалния финтек пазар, ще има нужда да се срещнат със средата. " Ние към този момент сме значими като размер, преглеждаме разновидности по какъв начин да се нареждаме в тази среда, с цел да осигурим запас за вложение в напредък на компании, само че програмата не е финализирана към момента. "

Етапите на растежа

По това какъв брой огромни са ресурсите, които локални и световни банки насочват към планове в България, ще може да се каже какви са вероятностите пред бранша, уточни Златолина Мукова от фонда Neveq. Тя добави, че е належащо да има и най-малко два акселератора, които да влагат средства в нововъзникнали компании.

Европейски фондове, които се насочват към българските стартъпи, с цел да се разпределят през държавни институции, се ръководят от хора, които нямат бизнес опит, сочат наблюденията на Мукова. " Има частни фондове, финансирани с европейски запас, фондове за рисков капитал, които имат преимущества по отношение на банките като желан сътрудник от бизнесмените, само че са нужни запаси за напредък ", добави тя.

Според участниците в полемиката знак за това, че екосистемата се е развила до степен да създава сполучливи софтуерни решения, ще е, когато има ясни периоди за какъв брой време един план може да стигне до финансиране, защото това би посочило, че е налице инфраструктурата за поддръжка на бизнесмените. Другият знак ще е, когато повече локални финтек компании станат част от интернационалните планове за цифровизация на финансови услуги.

Как е по света

Споделяйки опита от развити пазари, участници в конференцията подчертаваха върху значимостта страната да се включи в стимулиране на предприемачеството и на екосистемата за поддръжка. Беше представена статистика, съгласно която 90% от израелските финтек стартъпи изнасят решенията, които са създали, по целия свят. Екосистемата поддържа този експорт и страната е основала условия, подпомагайки връзките сред бизнесмени и банки. Причината е, че този бранш дължи развиването си на интензивността на банките.

" Няма друго място на света като скандинавските страни във връзка с проникването на мобилните разплащания. И повода е, че банките го направиха. Имаше задоволително умни шефове на банки, които овреме предвидиха какви могат да са следствията от наставления като PSD2 и схванаха, че в случай че не канибализират някоя технология, то те ще бъдат изядените ", уточни Даниел Дьодерлейн от норвежката компания за разплащания Auka.

" Реалността на развитите пазари е резултат от решенията, които банките взеха преди няколко години и които са основани на осъзнаването кой ще " има " клиента (client ownership), в случай че се изгуби връзката с него. Защото той ще държи на свое име сметка в банката, само че в случай че връзката с него, интерфейсът, бъде стихотворец от различен състезател, банката ще би трябвало да заплаща за тази услуга. И даже и тогава банката няма да " има " клиента и ще е подвластна от медиатора ", добави още създателят на Auka.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР