[Shutterstock] Нарушения на минерализацията на костите и намаляване на костната

...
[Shutterstock] Нарушения на минерализацията на костите и намаляване на костната
Коментари Харесай

Слънчевият витамин

[Shutterstock] Нарушения на минерализацията на костите и понижаване на костната компактност. Това е крайният резултат от незадоволителния банкет или въобще от неналичието на витамин D в организма.

" За страдание национално представително изследване, извършено в България през 2012 година, установи, че 76% от българите имат дефицит на витамин D ", отбелязва доктор Антон Тирков, специалист " Медицинска информация и образования " в " Софарма трейдинг ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Защо е значим

Д-р Антон Тирков

Витамин D, прочут още като слънчевият витамин, има многочислени функции в организма. " Той оказва помощ за поддържане на здравето на костите, зъбите, имунната система, мозъка и нервната система. Оказва въздействие при регулирането на равнищата на инсулин и предварителна защита на диабет вид 1 и 2, подкрепя белодробната функционалност и здравето на сърцето, въздейства благотворно върху процесите, участващи в развиването на рак, оказва благотворно въздействие при бременност (намален риск от цезарово сечение и др.), както и при аутизъм, заболяването на Алцхаймер и други мозъчни нарушавания. Смята се, че витамин D е превантивно средство за някои автоимунни болести, високо кръвно налягане, невромускулни болести, остеопороза, хронични болки, простуда ", изброява доктор Антон Тирков.

" Въпреки името си това не е елементарен витамин, а стероиден хормон, който има способността да въздейства на към 2000 гена в човешкия организъм. Важен ген, който витамин D контролира, е да вземем за пример способността на организма да се бори с инфекции и хронично инфектиране. Освен това той създава над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин, естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик. Това е едно от обясненията за какво витамин D е толкоз ефикасен против настинки и грип ", обобщава доктор Тирков.

Д-р Петър Димов

Кои са източниците

Добри хранителни източници на витамин D са млякото и млечните артикули, рибата, яйцата (жълтък), гъбите и други " За разлика от " класическите " витамини, които безусловно би трябвало да бъдат одобрявани с храната, витамин D може да бъде синтезиран и в организма, като за задачата е нужно излагане на кожата на слънчеви лъчи (UV радиация). В процеса на произвеждане вземат участие черният дроб и бъбреците ", разяснява доктор Петър Димов, дм, основен помощник в катедра " Патофизиология към Медицински университет - Пловдив, медицински и регулаторен съветник - Queisser Pharma Bulgaria LTD.

Според лекарите най-хубавият метод за набиране на здравословни количества витамин D е посредством излагане на слънце ежедневно. " Честото излагане на слънце или различен способ за набиране на витамина е значимо, защото витамин D се разгражда бързо от организма и е належащо непрекъснато неговото попълване. Тъй като през студените месеци цялостното излагане на тялото на светлина е лимитирано, от изключителна значимост е да се обърне внимание на здравословно и разнообразно хранене, а при потребност и от суплементация (приемане на хранителни добавки) и солариум. За множеството хора излагане на слънце сред 5 и 15 минути 2-4 пъти в седмицата е задоволително, с цел да дадат на тялото опция да създаде нужните му количества витамин D ", обобщава доктор Антон Тирков.

При недостиг

Най-забележими образци при недостиг на витамин D са слаба имунна система, болежка и уязвимост в стави, сухожилия и мускули. Недостиг на витамина се свързва и с някои по-тежки болести като остеопороза, диабет и рак, предизвестява доктор Антон Тирков. Според него главните външни признаци за недостиг на витамин D са болежка в костите и липса на мускулна мощ. " При някои хора обаче признаците могат да са по-фини и мъчно доловими. Но даже и без осезаеми признаци дребното количество витамин D в организма може да способства за развиването или увеличението на редица болести ", предизвестява доктор Тирков. И изброява: сърдечносъдови, диабет, рак, когнитивни увреждания при възрастните хора, тежка форма на астма при децата, високо кръвно налягане, акне, разнообразни алергични прояви, автоимунни болести. Възможно е също развиване на болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, деменция, меланхолия, бъбречна непълнота, артрит. Сред ужасните последствия от неналичието на витамин D са също хронична отмалялост, настинка, разнообразни бактериални и вирусни инфекции, формиране на стоматологични кухини и недобре координирани зъби, развиване на парадонтоза, остеопороза, болежка, ревматоиден артрит, рахит, чести спортни контузии, хронична обструктивна белодробна болест, туберкулоза, псориазис, изброява доктор Тирков.

" Симптомите на дефицит на витамин D нормално са свързани с нарушавания на минерализацията на костите заради разстройства в калциевия метаболизъм, от което следва понижаване на костната компактност. Често дефицитът на витамин D се открива инцидентно и не е целесъобразно да чакаме демонстрация на признаци, с цел да вземем ограничения. В случай на тежък недостиг при деца може да се развие рахит ", споделя доктор Петър Димов. И напомня, че типично време от годината за допълнение на диетата с витамин D са студените месеци, само че поради че животът на актуалния човек минава в голямата си част на закрито, е нужна учестена профилактика през цялата година. " Известен факт е, че витамин D подкрепя естественото действие на имунната ни система, а този резултат е още по-добре изразен, в случай че се комбинира с банкет на антиоксиданти, да вземем за пример витамин C ", поучава доктор Петър Димов.

Рискови групи

Има няколко рискови групи, за които е открито, че е належащо нараснало внимание и спомагателна осведоменост за витамина, предизвестяват лекарите. " Сред рисковите групи са кърмените бебета, тъй като кърмата е най-хубавата храна за новородените, основана непосредствено от природата, само че посредством нея е мъчно да бъде предаден витамин D от майчиния организъм. Поради тази причина е значимо бебетата да бъдат извеждани на разходки от най-ранна възраст. По рекомендация на педиатър постоянно се предписва и хранителна добавка под формата на капки с витамин D ", разяснява доктор Антон Тирков.

Хората в преклонна възраст също са застрашени. " Те освен прекарват по-малко време навън, само че с годините кожата им не съумява да синтезира витамин D по този начин дейно, както млад организъм. Хората с тъмна кожа също са в рисковите групи. По-големите количества от пигмента меланин в кожата водят до понижената ѝ дарба да синтезира витамин D от слънчевите лъчи и заради тази причина целесъобразните стойности за на ден излагане на слънце за тази група са повишени ", изяснява доктор Антон Тирков.

Трябва да внимават и тези, чиято работа ги попречва да излизат на открито, както и тези, които заобикалят разходките или носят облекла, обхващащи цялото тяло. Хора със характерни заболявания също попадат в рисковите групи. " Витамин D e мастноразтворимо съединяване, което значи, че при болести с нарушен продан на мазнините в тялото той не съумява да бъде усвоен дейно. Специално внимание на витамин D би трябвало да извърнат и хората с наднормено тегло, защото по-големите количества подкожни мазнини изискват по-големи количества витамин D ", споделя доктор Антон Тирков.

Допълнителен банкет

С придвижване на възрастта или при съществуване на някакви болести личната продукция на витамин D нормално е незадоволителна. " Поради радикална смяна на метода на живот през последния век хората прекарват все по-малко време навън, което рефлектира върху статуса на витамин D. Поради тази причина спомагателният банкет на витамин D е от първостепенно значение ", заключава доктор Петър Димов. Той цитира Наредба 1 на Министерство на здравеопазването от 2018 година за физиологичните правила за хранене на популацията, съгласно която целесъобразните дози за банкет на витамин D за възрастни в България са 15 mcg, или 600 UI (международна единица). " Тези правила обаче са единствено с профилактична цел, а не при съществуване на недостиг ", прецизира доктор Петър Димов.

" Според ендокринолози 30-100 ng/ml от витамина са нужни на индивида за поддържане на положително здраве. За деца до 1 година 400-1000 UI е препоръчваното на ден количество витамин D за банкет на хранителни добавки. За деца от 1 до 18 години - 600-1000 UI/дневно, а за възрастни - 1500-2000 UI/дн. ", предлага доктор Антон Тирков. Според него при здрави човеци витамин D може да се приема профилактично в есенно-зимния сезон, а хората с потвърден недостиг би трябвало да го одобряват целогодишно, като на 6 месеца би трябвало се изследва серумното равнище на витамин D и да се прецезира дозата.

" При избор на артикул, съдържащ витамин D от водещо значение е дозата, както и компанията производител. Нужното количество витамин D може да бъде признато под разнообразни форми - таблетни, капсулни, даже и като разтворима таблетка ", изброява доктор Петър Димов.

Според доктор Антон Тирков най-хубав е приемът на витамин D3 в течна форма поради по-добрата усвояемост и опцията за комфортно дозиране.

Може ли да се предозира

" Съществуват изследвания, в които при хора са прилагани дози, неведнъж по-високи от целесъобразните и то за нескончаем интервал от време, без каквито и да било нежелани реакции. В разследване на това можем да допуснем, че приемът на витамин D под формата на хранителна добавка на процедура е безопасен ", обобщава доктор Петър Димов.

Изследвания и изследвания са открили, че е съвсем невероятно да се получи предозиране с витамин D по естествен метод - посредством излагане на слънце или посредством храна. Почти всяко записано предозиране е било в резултат на несъразмерен банкет на хранителни добавки, предизвестява доктор Антон Тирков. Според него прекомерно огромни количества витамин D могат да причинят " извънредно високо равнище на калций в кръвта, което от своя страна да докара до гадене, запек, комплициране, учестен сърдечен темп и даже камъни в бъбреците ".

" И въпреки всичко - в случай че се съмнявате, че имате недостиг на витамин D и не сте сигурни дали би трябвало да го приемате в профилактична или лечебна доза - най-добре е да се консултирате с доктор ", поучава доктор Петър Димов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР