[Shutterstock] Корицата на новия брой на Капитал Увеличаване Корицата на

...
[Shutterstock] Корицата на новия брой на Капитал Увеличаване Корицата на
Коментари Харесай

Борисов се клати, но не пада

[Shutterstock]
Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Пропуканата витрина на ГЕРБ

Скандалът с ремонтите в София сложи въпроса за модела, по който се ръководи столицата
19 окт 2018
Сезон 2019: Лоукост облеклата идват

Германската KiK и полската Pepco желаят да завладяват ниския сегмент със надлежно над 100 и 60 магазина
19 окт 2018
Бризът на смяната в Българска социалистическа партия

Критиките в партията против Корнелия Нинова стават по-шумни, само че към този момент не заплашват поста на лидерката
19 окт 2018
Как " Джи Пи груп " стана най-големият строител

За последните шест години компанията е спечелила публични поръчки за близо 800 млн. лева
19 окт 2018
Пируетите на Сидеров

Въпреки труса в " Обединените патриоти " до разпад на болшинството надали ще се стигне
18 окт 2018 За Бойко Борисов тази седмица не беше лесна. Само за няколко дни той трябваше да:

- отразява два митинга (на пенсионерите и на тютюнопроизводителите)
- да реагира на свадите към " Джи Пи груп " (вижте тук)
- да потушава в зародиш недоволството към последните случаи на умряли хора, чакащи за трансплантация
- да се преценява с следващото дерайлиране на Волен Сидеров от предвидимите релси на (политическата) нормалност (вижте тук)

Тази композиция от външна и вътрешна неустойчивост на пръв взор наподобява като началото на съвършена стихия, която може да събори държавното управление. Политиката обаче е игра на илюзии и постоянно първият взор е неправилен. Макар неустойчивостта да е в действителност огромна (и евентуално напрежението ще се увеличава) за рухване на държавното управление и предварителни избори на стадия е рано да се приказва.

Поредицата експлоадирания на Волен Сидеров единствено симулират неустойчивост по две аргументи. Първо, по-вероятните пояснения за тях са, че водачът на " Атака " се пробва да получи повече от сътрудниците си за евроизборите следващата година. Дори и заканите на Сидеров да са повече от блъф и той да скапе " патриотичната " коалиция, това отново не заплашва ръководството. Осемте му депутати елементарно могат да бъдат обезщетени. Освен това и самият Сидеров сега няма никаква полза да скапва обединението, тъй като няма по-добра опция. Ако заигравките му с Николай Бареков бъдат доведени до край, те ще са финалният танц на два политически натрупа.

ГЕРБ са привикнали да работят с политически съдружници, които се карат между тях. От предходното държавно управление и тежките връзки с Реформаторския блок обаче има и различен извод - от време на време Борисов може да отиде към избори, тъй като вижда по-благоприятна и най-малко на пръв взор по-стабилна настройка. Сега обаче такава не се задава. Развод сред патриотите може да ги остави отвън Народното събрание и тогава единственият вероятен вид ще е ГЕРБ да влезе в открита коалиция с Движение за права и свободи - осветление, което Борисов избира да заобикаля.

Крясъците на другите митинги също в избран миг могат да влязат в естетика и предизвикани от следващия случай да провокират доста мощна реакция против държавното управление. Засега обаче това не се случва. Протестите от последните дни не са против държавното управление, а пред него - чака се не държавното управление да си върви, а да направи нещо съответно. И то дава, каквото и да му се изиска. Както евентуално и ще продължи през идващите месеци.

Оцеляването на държавното управление към този момент се подсигурява и от друго - неналичието на друга партия, която да предложи безапелационна за хората опция. Въпреки всичките, на моменти истерични, старания Българска социалистическа партия не съумява да усили поддръжката си, за което оказва помощ и това, че вътрешните битки в нея лишават от силата й (повече тук). Социолозите регистрират голяма ниша за нов политически план, само че нито Слави Трифонов, нито Мая Манолова (за които доста хора декларират, че биха гласували) действително вършат нещо по въпроса.

Така най-малко към този момент ръководството на страната ще остане същото. Може и да наподобява, че Борисов се клати, само че свадите и напреженията от тази седмица няма да го смъкват.

В броя ще видите още:

Две нови дискаунт вериги за облекла идват на българския пазар през 2019 година
Албания - балканска приказка
Интервю с английския публицист Иън Макюън
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР