[Shutterstock.com] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Взаимните фондове, регистрирани в

...
[Shutterstock.com] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Взаимните фондове, регистрирани в
Коментари Харесай

Български фондове, руска доходност

[Shutterstock.com]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Взаимните фондове, регистрирани в България, не престават да усъвършенстват дохоноста си и към края на деветмесечието. Първите 10 измежду високорисковите носят двуцифрена облага за притежателите им, а представянето на водачите е подкрепено мощно от съветските енергийни акции.

Два фонда на ръководещото сдружение " Карол капитал мениджмънт " оглавяват класацията както при рисковите, по този начин и при уравновесените фондове. " Адванс Източна Европа " прави впечатляващите над 23% към края на септември. Представянето му е подкрепено от няколко основни компании в портфолиото му като добивната " Норилск никел " и газовата " Новатек ", които се показват доста добре от началото на годината. В топ 5 на вложенията са и две други съветски компании - " Лукойл " и най-голямата локална банка " Сбербанк ", чиито акции обаче са по-колебливи през последните месеци. На съветска поддръжка се радва и вторият в класацията ПФБК " Восток ", в чийто портфейл над 30% заемат енергийните акции.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Двата фонда имат двуцифрена рентабилност и за последните 12 месеца. Трябва да се има поради, че предходната облага не е гаранция за бъдеща такава. Това се разчита и през знака " Стандартно отклоняване ", който демонстрира връзката сред доходността и риска на взаимния фонд, или каква е границата, в която постигнатата рентабилност може да се отклони с даден %. Колкото по-висок е този коефициент, толкоз по-рискови са фондът и смяната в доходността му.

Разбира се, измежду факторите за доходността са и световните финансови пазари – най-много Съединени американски щати, както и някои европейски акции, въпреки при тях да има известно закъснение през последните месеци. При смесените фондове също има осъществена добра рентабилност, само че тя приблизително е по-ниска от тази при рисковите фондове в акции, защото уравновесените залагат и на облигации и принадлежности на паричния пазар. Фондовете в облигации и в краткосрочни принадлежности обичайно носят най-ниска рентабилност, само че пък са и с минимум общоприетоо отколонение.

В таблицата е показана рентабилност на взаимните фондове база чиста стойност на един дял, без да са включени таксите за покупка и следващо назад изкупуване на дялове. Това постоянно би трябвало да се има поради, защото изяжда от доходността. При всяко ръководещо сдружение таксите са разнообразни, като зависят и от сумата на покупка и интервала на задържане. Управляващите сдружения постановат три типа такси – при покупка, при назад изкупуване и такса за ръководство. Някои сдружения имат високи такси за вход, само че ниски за излаз. Колкото е по-активен фондът и по-разнообразни принадлежности има в него, може да се чака да има и по-високи комисиони. Обикновено варират сред 0 и 2%, само че има такса и от порядъка на 3%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР