[Shutterstock] Част от темата Светът и България 2020 Първата година

...
[Shutterstock] Част от темата Светът и България 2020 Първата година
Коментари Харесай

Как ще изглежда светът през 2050 г.

[Shutterstock] Част от тематиката Светът и България 2020
Първата година на Лагард в ЕЦБ ще бъде цялостна със събития

Тя се надява да помогне на банката да вдигне равнището на инфлацията и да заглуши строгия звук от северните страни
Европейски Съюз ще оцелее, само че като по-губещ съюз.Бързо намаляващото население на Русия ще обуздае всичките й световни упоритости. Останалата част от англоезичния свят ще се обвърже със Съединени американски щати.Борбата за ограничение на човешкото въздействие върху околната среда ще бъде безмилостна. Когато гледате една година напред, може да кажете нещо, което се надявате, че е рационално - и скоро ще разберете дали имате право. Но да скицираме света след 30 години? Можете ли рационално да надникнете толкоз надалеч в бъдещето?

Е, откакто направихме това при започване на 90-те години в книгата " Светът през 2020 година " - взимайки концепцията за заглавие от The Economist, мисля, че можете. Защото има някои неща за света, които са на едно потомство време от нас и знаем с много огромна доза сигурност: какъв брой хора ще има да вземем за пример и къде ще живеят. Mожем да бъдем задоволително уверени също в това по какъв начин демографията и икономическият напредък ще трансформират относителния размер на главните стопански системи. Но софтуерните и политическите промени са по-трудни за прогнозиране. Трябва да се връщаме обратно към историята и интуицията - и да приемем, че постоянно бъркаме.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През 1994 година беше много елементарно да се планува, че до 2020 година Китай ще е на път да се трансформира в най-голямата стопанска система в света (тя към този момент е във връзка с паритета на покупателната способност) или че застаряващото население на Япония ще я направи по-затворена. Но макар че тогава бяха създадени лични компютри и мобилни телефони, нямаше интернет браузъри или търсачки, тъй че беше относително мъчно да се разбере по какъв начин технологията ще промени връзките. И до 2007 година нямаше iPhone - цифровото устройство, което в действителност, както Стив Джобс сподели, ще " промени всичко ".

Що се отнася до политиката, има няколко основни неща. Едното беше Brexit: Предвиждахме, че Англия ще премине към съглашение за свободна търговия с Европа, вместо да бъде пълновръстен член на Европейски Съюз. Забелязахме, че " договарянето на сходно съглашение може да бъде доста мъчно ". Другото беше, че Съединени американски щати ще преживеят " една от тези огромни радикални промени в политическите настройки, които се случват рядко ". Разочарованите гласоподаватели биха провокирали властта на професионалните организации, на холивудските магнати и " даже на демократичната преса ".

Но имахме и доста пропуски. Двата най-големи бяха догатките, че Китай няма да бъде стопански сполучлив, в случай че не стане по-малко централизирана администрация, и че в случай че европейска обща валута в действителност бъде основана, тя евентуално ще се разпадне до 2020 година

А какво идва в идващите 30 години? Изхождайки от този опит, ето пет прогнози за 2050 година

• В света ще има 10 милиарда души и огромното демографско разделяне ще бъде възрастовото. Сравнително младите райони - Африка и в по-малка степен Индийският субконтинент - ще бъдат бързо растящи и постоянно безредни. По-старите райони като континентална Европа и Япония ще бъдат още по-предпазливи и по-затворени. Европейски Съюз ще оцелее, само че като по-губещ съюз. Бързо намаляващото население на Русия ще обуздае всичките й световни упоритости.

Китай явно ще бъде най-голямата стопанска система в света , само че застаряващото (и намаляващото) население ще отблъсне страната от визията й за световно владичество към обезпечаване на сигурен и комфортен живот за личния й народ.

• Съединени американски щати ще останат най-жизненият, външно насочен и богат район, печелейки борбата с Китай за световно въздействие . Останалата част от англоезичния свят, в това число страните от Британските острови (които може би ще са се трансформирали в по-губеща формация), ще се обвържат с нея. Езикът и културата ще станат по-важни сплотяващи фактори от физическата непосредственост.

• Технологичният прогрес ще даде опция на света да обезпечи порядъчен живот на по-голямата част от своите поданици, само че това ще бъде безмилостна битка за ограничение на човешкото въздействие върху околната среда. Всички сегашни опасения, в това число изменението на климата и заличаването на местности, ще бъдат отразени в нея. Но технологиите ще покачат успеваемостта в областта на услугите, тъкмо както заводите покачиха успеваемостта в производството. Това ще разреши виталният стандарт да продължи да се покачва.

• Около три четвърти от международното население ще бъде от междинната класа . Техните хрумвания, изключително тези на голямата междинна класа на Китай, Индия и от ден на ден Африка, ще отекват в остарелия развъртян свят. Америка ще резервира интелектуалното водачество, подкрепена от концепциите на доста по-многобройните (и също толкоз добре образовани) хора от развиващия се свят.

Жокери в тестето

И най-после два жокера, които биха могли да трансформират всичко. Единият може да пристигна от външни въздействия. Да предположим, че откриваме, че не сме сами във Вселената. Ако има други цивилизации, с които можем да поддържаме връзка, би трябвало да преосмислим всичко за нашия тип.

Другият може да пристигна от вътрешни въздействия. Да предположим, че разберем какво, по липса на по-добър израз, назоваваме " паранормално ": по какъв начин от време на време можем да предвидим какво ще се случи, без да имаме рационално пояснение за това по какъв начин го вършим. Това също ще направи света през 2050 година доста по-различно място - а може би и по-добро.
Как футуристите от предишното си представяха света през 2020 година

В случай че четете тази публикация в стая, построена и обзаведена от стомана, прекарали сте оскъдните два-три часа в офиса, преди да бъдете откарани от маймуноподобен водач с кола, движеща се по пневматична тръба, добре пристигнали в света на 2020 година, описван от футуристи от предишното. Гореспоменатите прогнози бяха направени от Томас Едисън през 1911 година, от Американския институт за обмисляне през 1967 година, списание The Futurist също през 1967 година и Popular Mechanics през 1957 година
Някои години са вдъхновявали повече мечти за бъдещето от други. Такава беше 2000 година (ново десетилетие, нов век, ново хилядолетие). Но 2020 година въодушеви също доста прогнози. Хамиш Макрий, който преразглежда личната си кристална топка, взирайки се в тези страници, не беше единствен. Детски книги от 60-те и 70-те години на предишния век сътвориха някои от сюжетите с най-богато въображение. Едно от догатките е за това по какъв начин биха изглеждали олимпийските игри през 2020 година, в случай че се състоят на Луната (олимпийският пламък би бил подложен в кислороден цилиндър, с цел да се поддържа огънят). Други разказват " суперферма " от 2020 година, където комбайни и камиони за добитък се форсират по монорелси, през тръби изпомпват зърно до околните градове и " галактически огледала " летят над тях за обезпечаване на слънчева светлина през нощта. Някои прогнози обаче са по-малко на ръба на вероятното. През 2009 година английският вестник Independent се допита до коментатори за техните визии за 2020 година Отговорите включваха села, формирани напълно от пенсионери, за които се грижат роботи, отглеждани в лаборатории изкуствени сърца, национална база данни от ДНК и предизвикана от измененията в климата, първа офанзива на огромна бяла акула във Англия - нещо, за което да помислите, в случай че плувате край брега на Корнуол идващото лято. " 2020 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР