[Shutterstock] Авторът Виктор Борисов е старши данъчен консултант в EY

...
[Shutterstock] Авторът Виктор Борисов е старши данъчен консултант в EY
Коментари Харесай

Инициативата BEPS: Данъчните вече знаят всичко за холдинговата група

[Shutterstock] Авторът Виктор Борисов е старши данъчен съветник в " EY България " Още по тематиката
Национална агенция за приходите чака първите очети на мултинационални сдружения до края на годината

Фирмите би трябвало да уведомят данъчните и кой от групата ще подава информация и към коя страна
3 ное 2017
Валери Муталие: С банковата загадка е свършено

Директорът в Генерална дирекция " Данъчно облагане и митнически съюз " в Европейската комисия пред " Капитал "
9 мар 2017 В търсене на бистрота Европейският съюз (ЕС) и огромна част от останалия свят постановиха на огромните мултинационални групи от предприятия (МГП) да подават информация по какъв начин разделят облагите си във всяка страна съгласно размера на тяхната активност. Идеята е единствено една избрана компания от групата да е виновна за подаване на консолидирана информация, а данъчните администрации да обменят данните между тях по длъжностен път.

За българските компании най-честият сюжет през предишния декември представляваше подаване на уведомления по отношение на кое сдружение ще подава доклада за групата и къде. Входирането на самите доклади, обхващащи локални предприятия, в по-голямата си част се случи отвън страната.

Национална агенция за приходите надлежно ще получи в границите на тази година консолидираните данни за 2016 на групи, чиито дъщерни предприятия са подали уведомления в страната. Това важи за доклади, подадени на територията на Европейски Съюз или в страна, включила се към Многостранното съглашение за продан на доклади по страни, като Швейцария, Канада, Русия, Бермуда, Каймановите острови и други.

Как Национална агенция за приходите ще употребява получените доклади

Отчетите по страни съдържат информация по отношение на разположението на приходите, облагите, данъчните отговорности и икономическата активност в границите на МГП. Те дават систематизирана информация за групата, която може да не е другояче налична от други източници, като да вземем за пример данъчните заявления на локалните сдружения. Тези данни биха помогнали на данъчните органи да разпознават тези МГП, чиито конструкция и действия биха разрешили предумишлено ерозиране на данъчната основа и прекачване на облаги (т.нар. BEPS, от англ. Base Erosion and Profit Shifting). Също по този начин, докладът показва на данъчната администрация " цялата картина ", позволявайки по-точно установяване на ролята на локалното сдружение в границите на групата.

Тъй като докладите по страни съдържат стандартизирана информация за разнообразни МГП в избран времеви диапазон, те могат да бъдат употребявани за откриване на фискални опасности (виж карето). Информацията в докладите може да бъде употребена от приходната администрация за селектиране на данъкоплатци, които да подлежат на данъчни инспекции или проверки. Рискови фактори в тази тенденция може да са продължителни данъчни загуби, основни взаимоотношения със свързани лица, преструктуриране на действия и други.

Например в страни, в които подаване на документи за трансферно ценообразуване не е наложителна (като България), докладът може да бъде употребен за идентифициране на данъчно отклоняване, произлизащо от покупко-продажби сред свързани лица при непазарни условия. Докато промяна на трансферните цени не може да бъде направена единствено въз основа на докладите, данните биха разрешили маркиране на случаи, в които приходите и облагите може да не са били вярно алокирани в границите на групата.

Данъчната администрация на страната, в която е компанията майка, може да употребява информацията в доклада, с цел да пресметне ефикасните данъчни ставки на дъщерните сдружения. Така да вземем за пример страни със характерни правила срещу отклоняване от облагане, като Германия, Франция и Полша, могат да наложат налог върху избрани облаги, арестувани от дъщерни сдружения в страни с ниско облагане. България също може да попадне в обсега на сходни ограничения поради относително ниската данъчна ставка.

Информацията в доклада разрешава изчисление и на финансови знаци за групата и сравняването им с тези на други пазарни участници. Основната цел може да е общ обзор за значими диспропорции. Индикация за отклоняване от облагане може да е да вземем за пример реализирането на ниски маржове от следен дистрибутор, до момента в който неговите съперници генерират високи облаги по отношение на приходите.

И какво в този момент?

Когато е маркиран рисков знак, данъчните администрации ще би трябвало да подхващат " ръчен " обзор, с цел да открият съществуването или не на отклоняване от данъчно облагане.

Неминуемо еднакъв доклад ще касае голям брой страни. Ако приходната администрация в някоя от тях има подозрения за коректността на МГП във връзка с подадената информация, тя може да сигнализира друга страна за евентуални опасности и несъответствия. Това може да стане посредством механизмите за продан на информация и подпомагане при събиране на налози в подписана Спогодба за отбягване на двойното данъчно облагане.

Препоръчително е локалните предприятия, които подават уведомления, да се срещнат с информацията, рапортувана от групата в доклада по страни, и да създадат личен разбор във връзка с евентуални рискови фактори. Индикатори за риск за данъчните

- Съществена част от приходите или разноските на обещано лице са от покупко-продажби със свързани лица

- Финансовите индикатори на локалното сдружение доста се отклоняват от междинните за сектора

- Групата регистрира обилни облаги в други страни без значима икономическа активност, която да е подкрепена с равнища на ангажиран личен състав

- Дружество в избрана страна развива широкоспектърен бизнес, само че има прекомерно ниска доходност или даже регистрира загуби

- Интелектуалната благосъстоятелност е разграничена от географска и правна позиция от дейностите, възползващи се от нематериалните богатства

- Групата поддържа сдружения за споделени доставки, които са географски отдалечени от индустриалните предприятия

- Създадено е сдружение за централизирани продажби в страна с преференциален данъчен режим, само че без материална обезпеченост и съответно равнище на нает личен състав.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР