[Shutterstock] 1. Защо се срина морският туризъмСнимките на пусти плажове

...
[Shutterstock] 1. Защо се срина морският туризъмСнимките на пусти плажове
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

[Shutterstock] 1. Защо се срина морският туризъм

Снимките на пусти плажове и опашки по границата с Гърция сътвориха същинска facebook-буря, съгласно която към този момент никой не върви на българското море, тъй като отива в Гърция. Това, несъмнено, е незадълбочено умозаключение - по черноморските курорти въпреки всичко има хора, а опашката на Кулата беше най-вече от нараствания пренос през България от Румъния, Молдова и Украйна. Проблем с летния сезон на Черно море обаче има и той е повече от сериозен.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Още през зимата стана ясно, че след три доста мощни години България отбелязва спад на резервациите за почивки от всички съществени пазари. В разгара на лятото мотиви за оптимизъм липсват изобщо: късните записвания не са съумели да наваксат изоставането. Така все още генерираното понижение на главните пазари е към и над 20%, а в края на сезона ще стане ясно и какво е финансовото му изражение. Вижте детайлности тук.

2. Прокурорски абордаж във военното разузнаване

На изхода на музея на шпионите във Вашингтон след биографиите на най-известните сътрудници в историята е написано, че най-хубавият сътрудник е този, за който никой не е чувал. Същото може да се каже и за работа " Военна информация " (СВИ) - структурата, която се намира на върха на пирамидата на военното разузнаване. За разлика от цивилното разузнаване или контраразузнаването, " Военна информация " е успявала да стои встрани от свадите, присъщи за бранша.

Или най-малко до момента. В понеделник от държавното обвиняване оповестиха, че Софийската военноокръжна прокуратура е привлякла като обвинени сегашния и някогашния шеф на СВИ. Те са упрекнати в закононарушение по работа, защото съгласно държавното обвиняване са нарушили разпоредбите при издаване на позволения за достъп до класифицирана информация на чиновници във военното разузнаване. Явната кампанийност на дейностите на прокуратурата и очевидната неплатежоспособност на тезата на обвиняванията постановат заключението, че в тази ситуация най-вероятно това е следващият епизод от завладяването на бранша за сигурност от политико-икономически кръгове, зад който прозира името на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Историята четете тук.

3. Как женският футбол стана огромен

Исторически мястото на дамите във футбола е било... в задния двор. В Англия той даже е бил неразрешен от федерацията от 1920 година докъм 1970 година, а в Бразилия с народен указ - до 1981 година Женският футбол извървя доста път от този момент и това стана ясно на приключилото преди дни международно състезание във Франция.

Преборването със стандартите, излизането от сянката на мъжете и приемането на самопризнание не стана внезапно. Още по тематиката ще откриете в този текст.

4. Великанът на входа на София

Панелните квартали са привикнали с огромни блокове. Новата жилищната постройка М4 (от " Младост 4 " ) обаче има поръчки за внушителност даже по тези стандарти. С 289 жилището и обща разгъната застроена повърхност от 31 500 кв. м тя се подрежда измежду най-големите, които напоследък се строят в София.

Сградата, която ще е монолитно строителство с тухла, следва да бъде издигната северно от Околовръстното шосе, на пресечката му с улица " Проф. Александър Танев ". Кръговото там е известно като пътен възел " Младост " - точката, от която се чака да стартира разширението на южната дъга на Околовръстното до връзката с автомагистрала " Тракия ". Ще бъде 15-16-етажна (кота корниз 45 м), от пет секции с пет входа. Повече за плана четете тук.

5. По-интересните филми, които си заслужава да се гледат през лятото

От летните филми се желае да са бързо разпознаваеми и да не допускат особени интелектуални старания. Такава най-малко е настройката на разпространителите. Репертоарът за юли и август не надскача упованията, само че крие няколко положителни изненади. Които поддържат киноманската религия, че за положителното кино няма неприятни сезони. Селекцията на " Капитал " с по-интересните заглавия от ваканционния плакат ще откриете тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР