[Shutterstcok] Понятието Индустрия 4.0 не е избрано случайно. То има

...
[Shutterstcok] Понятието Индустрия 4.0 не е избрано случайно. То има
Коментари Харесай

Новите професии: Пресечна точка между технологиите и креативността

[Shutterstcok] Понятието " Индустрия 4.0 " не е определено инцидентно. То има за цел да опише огромната софтуерна промяна, през която минава целият свят сега и която се чака да продължи най-малко през идващото десетилетие, в случай че не и повече. При нея централно място заемат нововъведенията като цялостна автоматизация, изкуствен интелект, непрекъсната и по-съвместна съгласуваност и много други трендове. Преобръщането на всички браншове от аналогови и отчасти цифрови, в напълно виртуални и автоматизирани се чака да провокира същинска индустриална гражданска война. Подобно на образците от историята това значи и цялостно пречертаване на пазара на труда.

Бумът на технологиите към този момент изкара на напред във времето IT фирмите като главен мотор на икономическия напредък, а специалностите, свързани с тях, са най-предпочитани и сносно заплатени. Развитието е толкоз динамично, че нови специалности се появяват съвсем всяка година. Тази експедитивност може да изплаши значително хора.
Както и съвсем нереалното или до неотдавна научнофантастично звучене на специалности като: експерт по данни (Data Specialist), специалист по изкуствен интелект или машинно самообразование (AI и Machine Learning), разработчик Full Stack/Python/Java, заоблачен инженер и други Човек с малко по-голям интерес към филантропичните науки би се отчаял, че е изтеглил по-късата съчка при просветителното и кариерно развиване. Най-малкото за хора, които не харесват работата с математически профил, сходна работа не би била въобще вдъхновяваща.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Което не е наложително да е по този начин. Технологичният напредък се чака скоро да трансформира освен по-хуманитарните специалности, само че даже и IT специалностите, тъй че да бъдат по-креативни и вдъхновяващи. Което ще се случи значително като непряк резултат от идната всеобща автоматизация.

Хроничният недостиг на фрагменти

При един по-бегъл взор на пазара на труда при IT експертите нещата, които вършат усещане, е, че те са доста търсени и сносно заплатени. Това се дължи на дефицита на готови фрагменти при техническите специалности и извънредно огромното търсене на такива специалисти.

Дефицитът е продължителен, като е събитие освен за България, само че и за целия свят. Европейският съюз от дълго време е разпознал казуса, като по оценки на Брюксел всяка година се основават по към 120 хиляди нови работни места с IT устременост. Теоретичният капацитет е по-голям, като до 2020 година Европейската комисия (ЕК) чака да има недостиг от 800 хиляди софтуерни специалиста.

В България обстановката е идентична, като разликата е в мащабите. Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) от години приканва за самодейни дейности за превъзмогване на недостига на готови механически експерти. По техни данни заетите в софтуерната промишленост са над 30 хиляди през 2018 година, като новите работни места през този интервал са 2.8 хиляди Според сектора капацитета за развиване е доста по-голям, само че дефицита на задоволително готови експерти стопира по-силния напредък.

Технологичните компании влагат от ден на ден в подготовката на лични фрагменти, в много случаи даже от нулата. Което дава положителни благоприятни условия за хора с минимални механически знания да намерят положително кариерно развиване. Стига да намерят подобаващата компания, в която да разпрострат капацитета си в новата за тях сфера.

Доминацията на софтуерните специалности

Европейска комисия показва 10 области, в които има най-голяма вероятност за реализацията на експерти. Сред тях са цифровата сигурност, анализите на огромни масиви от данни (Big Data), интернет на нещата, мобилните и облачните технологии. Прави усещане, че всичките браншове са свързани с IT и новаторски решения. Просто светът върви в тази посока поради възходящата цифрова промяна, през която минават всички промишлености.

Технологичните експерти към този момент не се търсят единствено от профилираните в съответните сфери компании, само че и в съвсем всяка по-голяма организация. Банки, застрахователи, най-различни производители от автомобилни до авиостроителни – всички те ще имат все по-голяма нужда от IT специалисти, които да цифровизират, усъвършенстват и автоматизират бизнеса.

Според бизнес обществената мрежа LinkedIn най-перспективните специалности за 2019 година са съвсем непосредствено свързани с областите, които Европейска комисия показва. Но с изключение на чисто техническите специалности като проектант на софтуерни и облачни решения и специалист по Scrum (подход за гъвкава разработка на софтуер) са посочени и няколко специалности, които не изискват напълно IT знания.

Фокус към емпатията

Сред тях са маркетинг мениджъри, продуктови дизайнери и експерти по ангажираността на потребителите. Технологичната промишленост към този момент не е единствено " фабрика за програмен код ", тя би трябвало да може да продава и да обезпечи оптимално положителното преживяване на клиентите. Последното от ден на ден се трансформира в главен фокус, към който се стреми съвсем всяка организация. Съответно се търсят експерти, които да могат да схващат хората и какво те желаят.

Не е огромна загадка, че софтуерната промишленост, а и останалите сфери от ден на ден имат потребност от експерти със мощни меки умения – да могат да споделят, да работят в екип, да продават и презентират. Качества, които със засилената онлайн и цифрова връзка стават все по-трудни за насърчаване. Поколенията, което са израснали в епохата на интернет и смарт телефоните, избират да споделят през чат приложения, в сравнение с посредством диалог онлайн или даже телефонен/конферентен диалог. Подобни умения стават все по-ключови в търсенето на нови клиенти или представянето на нови функционалности.

Ако сте със мощно развити сходни качества, намирането на перспективна работа няма да е проблем през идващите години. Дори и тя да е в софтуерна компания, а вие да не разполагате със задълбочени IT знания.

Автоматизация, креативност и ентусиазъм

Бързото развиване на изкуствения разсъдък (AI), всеобщото свързване на предмети и бази данни ще докара до невиждани равнища на автоматизация в съвсем всички сфери. Тя повдига и сериозния въпрос дали редица хора няма да изгубят своята работа. Според специалистите това ще бъде на половина правилно. Доста специалности ще изчезнат, само че ще се появят нови, а някои ще се трансформират от по-рутинна към по-креативна работа.

Причината е, че AI ще поеме последователно цялата механична активност, която човек сега прави. Крайната цел е даже IT задания, като писането на софтуерен код в един миг ще се прави от логаритми. Фокусът ще се измести към по-креативната и аналитична активност.

Програмистът към този момент няма да му се постанова да прави черната работа с изписването на целия код. Неговата отговорност ще бъде да зададе верния план, който да се извърши от AI и който да отговори най-добре на потребностите му или тези на клиента. Това значи, че програмистът ще би трябвало да може да познава в елементи аспектите, с цел да може да изготви верните параметри и мечтан резултат, до момента в който междинната работа бъде свършена от логаритмите.

Този метод ще бъде водещ в съвсем всяка сфера, откакто автоматизацията включи на пета скорост и трансформира промишленостите. Например за откриването на лек срещу рак учените ще би трябвало да дадат посоката на развиване, а по-късно логаритмите ще изчислят дали тя е вярна. Вместо хората да губят месеци в тестване на теоретичните формули и след това още толкоз на самите препарати, стратегиите ще могат да вършат тези симулации за часове.

Механичното ровене из големи масиви от неструктурирани данни, които проверяващите публицисти би трябвало да обработят, също може да бъде сменено от стратегии. Което да направи подготвянето на сходен вид материали по-бързо и по-евтино. Ролята на самите публицисти ще бъде да могат да се ориентират какво тъкмо да търсят логаритмите.

Като цяло специалностите на бъдещето ще бъдат образувани към концепцията, че специалистите ще би трябвало да могат да задават верните въпроси, а намирането на отговорите да бъде оставено в ръцете на AI. Което звучи доста по-интригуващо и вдъхновяващо от вършенето на една и съща механична работа всеки ден. Монотонността ще изчезне и ще бъде сменена от по-аналитичния метод на мислене. Което е много по-вълнуващо – всеки ден да се вживявате като Шерлок Холмс в разгадаването на разнообразни загадки и провокации.

Разтоварването на механичната активност ще насочи напъните на хората към различен значим детайл – общуването и разбирането на клиентите. Все по-голямата нужда на софтуерната промишленост към съчувствени и отзивчиви специалисти ще се придвижи на всички места. Меките умения ще станат още по-голям детайл без значение от засилващата се цифровизация на живота ни.

Бърнаут против отмора
Прегряването (burnout) в резултат на нарасналата динамичност и стрес освен на работното място, само че и в всекидневието от ден на ден се разпознава като огромен проблем за актуалните хора. Непрекъснатата съгласуваност за много специалности и специалисти от време на време отстрани цялостната отмора от служебните отговорности. Но тя е повече от нужна.
Автоматизацията, като се изключи че ще трансформира работния развой даже и на най-техническата специалност в много по-разчупен и въодушевяващ, може да има и различен положителен резултат – понижаване на цялостното натоварване. Което ще даде малко повече време за разтоварване или отдаване на обичано занимание или странична активност.

Тепърва ще усещаме резултатите от автоматизацията и дали всички тези презумпции ще се изпълнят 100%. Но във всички случаи специалностите ще се трансформират доста през идващите няколко години и доста по-лесно ще ни бъде да намерим такава, която да ни въодушеви същински.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР