© Цветелина Белутова Мобилните финансови портфейли (digital wallets), които позволяват

...
© Цветелина Белутова Мобилните финансови портфейли (digital wallets), които позволяват
Коментари Харесай

Професия: Експерт по дигитални портфейли и разплащания

© Цветелина Белутова Мобилните финансови портфейли (digital wallets), които разрешават предпазване на пари, цифрови разплащания, парични прехвърляния, вършат най-забележимата смяна за потребителите през последните години. В България започнаха да навлизат около интернационалния водач Revolut, а след това и около българския отговор в лицето на phyrе, локалното посланичество на Paysera, мобилния оператор A1, а напоследък и посредством услугата Apple Pay. Мобилни портфейли създават и обичайните банкови институции, което ясно демонстрира каква е наклонността – този артикул ще става все по-ползван за сметка на кешовите заплащания.

И в случай че допреди десетина години сферата на финансовите транзакции беше непокътната територия на финансистите, то това към този момент не е по този начин и наклонността наподобява необратима. Икономисти и софтуерни инженери са новите играчи на сцената, които демонстрират по какъв начин с помощта на технологиите разплащанията и прехвърлянията на пари могат да стават бързо, елементарно и на ниска цена, без да е жертвана сигурността. Нарастващата известност на мобилните портфейли пък отваря нуждата от фрагменти, които да специализират тъкмо в този сегмент.

Освен експерти по осведомителни технологии и програмисти, разработчици на приложения, в фирмите, които вършат и поддържат мобилни портфейли, намират опция за изява още финансисти, експерти по банково дело, икономисти с по-широк профил, експерти по маркетинг и връзки. Заплащането е по-ниско, когато се стартира без опит или във компания, която е стартъп – нормално под 2 хиляди лева Но с трупането на опит има опция за постигането на в пъти по-високи приходи. Визитка

Константин Джелебов е създател и изпълнителен шеф на компанията за цифрови разплащания phyre. Завършил е Университета за национално и международно стопанство с профил " Бизнес информатика ", а кариерата си във финансите стартира като чиновник в банка, отговарящ за интернет банкирането. Оттам прескача към стартъп екосистемата, където в началото създава цифров артикул за сливане на карти за преданост, а след това стига до концепцията за цифров портфейл. Phyre е най-голямата българска компания в този сегмент, която към този момент прави агресия и на прилежащия румънски пазар. В момента в нея работят 16 души, а вложенията в бизнеса надвишават 2 млн. евро.
Моята специалност

Едно време банковият бранш даваше доста работа и положителни заплати. Сега финтех секторът е като негова Версия 2, единствено че с малко посипан програмен продукт от горната страна. Нещо като финансова институция в IT облекла. Понякога е доста занимателно по какъв начин си потънал в стартъп културата, не вървиш с костюм на работа, само че в това време се занимаваш със суперсериозни неща.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За да разработваш цифров портфейл, би трябвало да разбираш по какъв начин работи финансовата система, да познаваш спецификите на средата. Хората не си дават сметка какъв брой доста неща стоят зад едно най-обикновено заплащане. Когато докоснеш с телефона си ПОС терминалното устройство, първо аз подписвам една криптограма (уникален код за сигурност, който не може да се употребява за друга транзакция с картата) с пръстовия си отпечатък, изпращам я по NFC технологията (near-field communication, или средството за безконтактна комуникация) към ПОС терминала, а той я изпраща към банката, вързана за него. Много постоянно не отива напряко към нея, а към процесор на банката, който е някакъв програмен продукт, който служи за връзка с терминала. Той вижда коя карта е докоснала терминала и изпраща информация до Mastercard. Там виждат, че това не е карта, а е токен, и го обръщат на карта. След това го пращат до системата на банката, която дава оторизация за заплащането. И това е единствено оторизацията, без да броим сетълмента. Все комплицирани процеси, които би трябвало да станат за секунди и да са безусловно сигурни, тъй като става въпрос за парите на хората.

Професия с бъдеще

Тази специалност има бъдеще освен тъй като кешът изчезва и понижава за сметка на цифровите разплащания. Това е неизбежно и необратимо. Тя има бъдеще тъй като не всичко е измислено и има доста неща, които могат да се подобрят като услуги, добавящи стойност за потребителя. Плащанията към този момент се трансформират в стока и потребителите не отиват при една или друга компания единствено поради разплащанията. Те търсят и други услуги. Така че изтъниха се маржовете и към този момент никой не прави пари единствено от разплащания.

Тук е предизвикването да напипаш в действителност огромен проблем; да си сигурен, че задоволително доста хора имат този проблем и решението, което ти можеш да им предложиш освен ще задоволи техните потребности, само че и ще прави пари. Предизвикателство е да валидираш, че твоето решение е вярното, без да изхарчиш милиони.

И няма нищо ужасно в това, че в същата ниша работят и компании колоси. Не ме е боязън от Apple Pay или Фейсбук. Аз мисля, че ние ще успеем да сме задоволително гъвкави да намерим своето място под слънцето. Когато видиш какъв е проектът на огромните, ти би трябвало да търсиш по какъв начин да отиграеш тази топка.

Опциите за реализация в България

България е преди всичко в Източна Европа по брой на финтех компании, тъй че опциите за работа в бранша са огромни и се работи по страхотни планове. Например има план, който трансформира телефона в ПОС терминал, който приема картови заплащания. В България имат офиси компании за цифрови разплащания, които обслужват милиони консуматори по целия свят. Така че има доста поле за изява, опция да научиш доста и да израснеш професионално, разработвайки технологии от последно потомство.

Заплащането

В бранша можеш да стартираш със заплата 1300 - 1500 лева, според от това към каква позиция ще се насочиш. В стартъпите се заплаща по-малко, само че в случай че постъпиш в одобрена, огромна компания, можеш да достигнеш 5-цифрена сума от порядъка на 10 хиляди лева на месец.

Според мен, с цел да работиш в бранша на цифровите разплащания и финансовите артикули, няма значение какво си учил, тъй като има потребност от разнообразни качества. Програмистите осъществят концепциите, само че с изключение на тях са значими хората, които измислят продуктите, маркетинг специалистите, хора, които способстват за основаването на общественост (community) към продукта и услугата.

Не е инцидентно, че продуктовите мениджъри на фирмите нормално са техните изпълнителни шефове, тъй като това са хората, от които е пристигнала концепцията, и те са хората, които споделят на останалите какво би трябвало да създадат. За мен това е една от най-вълнуващите специалности, която е в сърцето на бизнеса. Въпреки това в огромна част от фирмите продуктовите мениджъри сякаш са по-ниско платени от програмистите, въпреки че схемата нормално е такава: един-двама продуктови мениджъри дефинират какво ще вършат 100 прoграмисти във компанията.

Как се става финтех експерт

За страдание има доста малко информация в интернет, тъй като финансите и разплащанията не са най-секси тематиката. Ако искаш да се гмурнеш дълбоко, е добре да започнеш в някоя финансова институция, с цел да видиш по какъв начин се вършат нещата. Аз имах шанс и започнах на първо време в банка.

Винаги съм бил разпален по технологиите. Учих " Бизнес информатика ", тъй като желаех да имам по-икономически взор над нещата и съм желал да се занимавам с предприемачество в технологиите. Но до момента в който стигна до такава степен, съм се занимавал с какво ли не и желая да кажа на младежите, които са се захванали с работа, която не им подхожда, да не се отчайват, тъй като един ден този им опит може да се окаже доста потребен. Особено в случай че искаш да работиш с хора, интeракцията с разнообразни групи оказва помощ доста в връзката в бъдеще.

Предизвикателствата

Най-голямо предизвикателство е да намериш средата сред това, което изискват от теб регулациите, и това, което прави прекарването за потребителя прелестно, като по едно и също време с това гарантираш сигурност.

За мен от време на време е предизвикателство да стимулирам своя екип, че ще успеем и всичко ще бъде наред. Като началник на една компания ти имаш хора, които разчитат на теб, и не може да тръгнеш да се оплакваш, когато нещо не е наред.

Изморително е и непрекъснато да следиш пазара, тъй като не е задоволително да достигнеш до точката, в която твоят артикул просто си намира мястото на пазара. При това състояние теорията споделя, че ти остава единствено да завземеш огромен пазарен дял и задачата ще е реализирана - вложителите ще са си възвърнали вложенията, всички ще са щастливи. За мен това е единствено краткотрайно положение, тъй като пазарът не стои на едно място, той е динамичен и ти би трябвало непрекъснато да следиш по какъв начин се трансформира и да реагираш.

Моето задоволство

Много ме радват мнения, че това, което вършим, е суперудобно и по някакъв метод трансформира живота. Щастлив съм, когато видя, че в екипа ми се гордеят от това, което сме създали, хората го употребяват и го правят оценка. Така виждаш смисъла от това, което правиш и на което посвещаваш голяма част от времето си.

Моите проекти оттук насетне

Мисля, че за мен това е единствено началото. Занапред мисля да продължа да се занимавам с цифрови финансови услуги, като откривам и позволявам все по-големи проблеми, които имат от ден на ден хора на още по-големи пазари. Донякъде стигнах дотук с доза шанс, само че има и още нещо, което бих отправил като рекомендация: когато ви се отвори някаква опция, за която не се чувствате подготвени, не я пропускайте! Никога няма да сте изцяло подготвени за нея. Аз получих предложение да стана механически шеф на един стартъп, когато бях 24-годишен. Можех да пиша код, можех да поддържам връзка с хора, какво толкоз можеше да се обърка? Рискувах и нещата взеха, че се получиха. Необходими умения

- логическо мислене
- познаване на финансовите процеси
- дарба за работа с числа
- умения за разбор на данни
- познаване на потребителските потребности
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР