Шумен отбелязва днес 143 години от освобождението на града с

...
Шумен отбелязва днес 143 години от освобождението на града с
Коментари Харесай

Шумен отбелязва 143 години от освобождението си

Шумен отбелязва през днешния ден 143 години от освобождението на града с три възстановки. От 11 ч. на площад „ Кристал “ ще оживеят подиуми от подписването на Санстефанския кротичък контракт сред Русия и Османската империя на 3 март 1878 година. Въпреки подписаното съглашение турските войски не напущат Шумен и градът остава под тяхно командване до 18 юли. Ще бъдат пресъздадени и моменти от влизането в града на съветските войски, отпред с военачалник Сергей Белокопитов. На специфична гала комендантът на града Фазлъ паша ще съобщи публично властта и ключа на града в ръцете на съветския комисар. Както се е случило преди 143 години военачалник Белокопитов ще подари на шуменци икона на светите братя Кирил и Методий. В огромната възстановка ще вземат участие близо 100 души от патриотични организации от Шумен, Варна, Търговище, Добрич, Ямбол, Видин и София.

Също през днешния ден в Шумен ще се отбележат и 184 години от рождението на Васил Левски. Честването ще стартира в 10 ч. пред паметника на Апостола на свободата на пл. „ Освобождение “ с обред по полагане на венци и цветя. Рецитал по стихове, отдадени на Васил Левски, ще изнесе 12-окласничката Марина Христова от Профилираната езикова гимназия „ Никола Вапцаров “.

Заради плануваните събития в Шумен е въведена краткотрайна организация на придвижването. До 14 ч. се не разрешава прекосяването на коли по бул. „ Славянски “, (от площад „ България “ до кръстовището с улица „ Карел Шкорпил “), както и по елементи от улиците „ Климент Охридски “ и „ Панайот Волов “. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР