Шубертовите песни по стихове на Вилхелм Мюлер ще бъдат изпълнени

...
Шубертовите песни по стихове на Вилхелм Мюлер ще бъдат изпълнени
Коментари Харесай

Песенният цикъл на Шуберт “Зимен път” с премиера във Варна

Шубертовите песни по стихове на Вилхелм Мюлер ще бъдат изпълнени на 31 януари от 19:00 в Градската художествена изложба на Варна от баса Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова.

Вдъхновяваща първа среща с една от емблематичните произведения на Франц Шуберт ще имат варненските меломани на 31 януари в Градската художествена изложба. В рамките на плана “Нова музикална сцена ” ревностните фенове на камерната вокална музика ще имат привилегията да бъдат определена аудитория на първото изцяло показване във Варна на фамозния песенен цикъл “Зимен път ” на майстора на тази музикална форма Франц Шуберт.

“Композиторът основава своя финален огромен вокален опус през 1827 година, употребявайки за поетична основа 24 поеми от немския стихотворец Вилхелм Мюлер - споделя историята на творбата Мария Кондова, шеф на “Елит Проджектс Мениджмънт ”. - Това е сантиментална творба за самотата и страданието - трагичен монолог на героя, чиято обич е разрушена, а възприятията му са погълнати от грубия практицизъм на всекидневието. Наранен, той се насочва на път в зимната нощ, като споделя своята съкровена болежка без външен възторг, само със снега. ”

Варненската аудитория ще чуе песенния цикъл “Зимен път ” в майсторското и проникновено осъществяване на баса Ивайло Джуров, солист на Държавна опера - Стара Загора, приет ценител и ослепителен тълковник на камерната вокална поезия, потвърдил своя гений както в България, по този начин и на интернационалния концертен подиум. Негов сътрудник на сцената ще бъде пианистката Деница Петрова. Освен реализатор на песните Ивайло Джуров е и преводач от немски на поетичните текстове на Вилхелм Мюлер.

“За мен във всяка от песните в цикъла синтезът сред слово и музика е толкоз мощен, че образните и звукови картини предизвикат душевността да доближи до дъно, до дълбоки прочувствени хоризонти – споделя Ивайло Джуров. - Шуберт и Мюлер, без да се познават в земният си път, ни завещават опуса на болката, тъгата, насладата, любовта и вярата. Щастлив съм в този момент, че имам опцията да извърша изцяло този цикъл за първи път и пред публиката във Варна, с цел да съпреживеем дружно едно същинско угощение на душата! ”

За цялостното чувство на духа на романтизма в песенния цикъл на Шуберт ще способства и приглушеното театралното осветяване, в унисон с вълненията на лирическия воин.

Цената на билетите е 15 лева и могат да бъдат закупени от билетния център на Фестивален и конгресен център Варна.

Представянето на песенния цикъл “Зимен път ” е третата стратегия от плана “Нова музикална сцена ” на организация “Елит Проджектс Мениджмънт ”. През септември и октомври планът започва с две събития в границите на Европейския музикален фестивал Варна - рецитал на цигуларката Йоанна Русева и пианиста от Франция Гийом Венсан, и crossover концерт на “UnTraditional Trio ”. Те бяха поднесени и на публиката в Добрич.

Ивайло Джуров е роден в Русе. На 6-годишна възраст стартира да свири на пиано, а по-късно и на контрабас. На 16 години е първият му допир с класическото пеене. Ако има нещо, което поставя дълготраен отпечатък върху музикалното му и прочувствено чувство, това е камерният род. През 1994 година приключва Кралската консерватория в Хага, Нидерландия, където учи камерно пеене и немска фонетика при доцент Рина Корнелисенс. Черпи опит и ентусиазъм от фамозния немски баритон Дитрих Фишер Дискау, чийто майсторски клас във Виена посещава през 1995 година От 1995 до 1997 година работи с Александрина Милчева. Бил е солист на Симфоничния оркестър и хора на БНР, с които взе участие в голям брой концерти и записи, както на класическа, по този начин и на църковно славянска музика. През 2000 година Ивайло Джуров дебютира на оперна сцена с Камерен бароков ансанмбъл Гент с диригент Йакоб Свендаал в функциите на Фигаро от “Сватбата на Фигаро ” и Дон Жуан и Лепорело от “Дон Жуан ” на В. А. Моцарт в Белгия и Холандия. Репертоарът на артиста включва функциите на Рамфис от “Аида ”, Филип Втори от “Дон Карлос ”, Захария от “Набуко ”, Ферандо от “Трубадур ” на Верди, Ескамилио от “Кармен ” на Бизе, Тимур от “Турандот ”, Колин от “Бохеми ” на Пучини и други, както и солистичните партии в редица кантатно-ораториални и симфонични творби. През 2002 година взе участие в осъществяването на “Магнификат ” от Бах с Orchestra of The Age of Enlightenment под диригентсвото на Рене Якобс в Лайпциг, а през 2008 година извършва басовата партия в Девета симфония на Бетовен с Chamber Orchestra of Europe в Люцерн под палката на Клаудио Абадо. Гастролирал е в Австрия, Германия, Холандия, Швейцария, Белгия, Франция, Испания, Русия, Съединени американски щати.

Деница Петрова е родена в Стара Загора в артистично семейство. Започва да свири на пиано от 5-годишна възраст. През 1996 година приключва Средното музикално учебно заведение “Христина Морфова ” в родния си град, а през 2002 година и Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив при проф. Роксана Богданова. Съпровождала е осъществявания на Веселина Кацарова, Надя Кръстева, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Камен Чанев и доста други известни български оперни реализатори.

Проектът “Нова музикална сцена ” се осъществя от „ Елит Проджектс Мениджмънт ” с финансовата поддръжка на Национален фонд “Култура ” по “Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ” и с партньорството на Община Варна, Община Русе, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Къща-музей “Панчо Владигеров ” - София, НУИ “Добри Христов ” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх ” - Варна. Медийни сътрудници са Българска национална телевизия - Варна, БНР - Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.bg.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР