Щитовидната жлеза е малка, но много важна жлеза, която се

...
Щитовидната жлеза е малка, но много важна жлеза, която се
Коментари Харесай

Храни за здрава щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза е дребна, само че доста значима жлеза, която се намира в горната част на гърлото. Тя създава хормони, които управляват метаболизма на тялото, растежа и развиването на органите. Когато щитовидната жлеза не действа вярно, може да се появят разнообразни проблеми.

Най-честите проблеми, свързани със щитовидната жлеза са хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм.

Хипотиреоидизъм е положение, при което щитовидната жлеза не създава задоволително хормони, което може да докара до отмалялост, меланхолия, наднормено тегло и други проблеми. Хипертиреоидизъм, въпреки това, е положение, при което щитовидната жлеза създава прекалено много хормони, което може да докара до раздразнителност, загуба на тегло, интензивен пулс и други проблеми.

Храната може да играе значима роля в лекуването на заболяванията на щитовидната жлеза. С уместно лекуване, постоянни съвещания с ендокринолог и потреблението на избрани храни, неприятните признаци могат да бъдат потушени.

Балансираната диета е основна за здравето на щитовидната жлеза, настояват специалистите.

Не бива да се позволява недостиг на йод , тъй като контролира функционалността на щитовидната жлеза. Храните, които съдържат йод са риба, млечни артикули и яйца.

Храни, богати на фибри също оказват помощ за здравето на щитовидната жлеза. Зеленчуци, плодове, броколи, варива са част от храните, които ни обезпечават потребни фибри.

Недостигът на селен може да докара до нарушавания при функционалностите на щитовидната жлеза. Съдържа се в пуешкото и говеждо месо, орехите, рибата, бразилския орех, кафявия ориз, яйцата, изварата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР