„Ще ви демонстрираме как се ощетяват интересите на софийски граждани

...
„Ще ви демонстрираме как се ощетяват интересите на софийски граждани
Коментари Харесай

Демократична България разкри схема за източване на 22 млн. лв. за 8 години от Столична община

„ Ще ви демонстрираме по какъв начин се ощетяват ползите на софийски жители в извънредно съществени мащаби през контракти за концесия на транспортни услуги. За страдание, това надалеч не са единствените, подписани в ущърб на публичния интерес, контракти и концесии. Ние, от "Демократична България ", освен ще създадем обществени всички сходни актове на Столична община, само че и, несъмнено, ще сезираме способените органи ". Това разгласи арх. Борислав Игнатов, претендент за кмет на София от "Демократична България " на специфична конференция. По думите му политическите обединения, които са го издигнали, са поели уговорката при тяхно ръководство на столицата такива практики да не се позволяват.

Думата взе Виктор Чаушев, претендент за общински консултант в листата на "Демократична България ", който направи главното ревю по отношение на разкритата скица за източване.

„ Става въпрос за концесията на автобусните линии от „ МТК Гроуп “ в Северна София, утвърдена през предходния мандат на Фандъкова с гласовете на ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и "Атака ". Според нея, концесионерът би трябвало да обслужва 16, най-вече крайградски автобусни линии на цена от 3 лева на километър и годишен пробег от 5 579 000 км. Докладът първо е импортиран от Борислав Борисов (ГЕРБ), Калоян Паргов (БСП) и Борислав Бориславов (СДС). За повторно е импортиран от Карлос Контрера (ВМРО). И в двата отчета липсва подробна разбивка по какъв начин е образувана цената от 3 лева./км и дали тя дава отговор на европейските и български правила за „ рационална облага “ от 5 % при този тип активност. Няма информация по какъв начин е образуван този годишен пробег, който в първичния вид на отчетите им даже е с 300 000 км повече ", описа в детайли претендентът за общински консултант.

По думите му, съгласно отговор по ЗДОИ, Столична община също не разполага с никакви калкулации и разчита напълно на честната дума на общинския консултант Карлос Контрера. Също по този начин при подписването на контракта с концесионера, Фандъкова не е защитила публичния интерес и не е поискала обстоен план със съответните калкулации.

"Освен всичко, 7 от рейсовете на концесионера са остарели, 12 годишни, не дават отговор на условията по контракта (новопроизведени, климатизирани и ЕВРО VІ екологичен клас) и са без климатик, с екологичен клас ЕВРО ІV, дизелови. За да не се разпознават елементарно, концесионерът е пребоядисал старите рейсове в цветовете на новите ", продължи с ревюто на обстоятелствата Чаушев.

От "Демократична България " са създали лично пресмятане каква би трябвало да е действителната цена за обслужването на тези линии, съгласно европейските и български правила за облага. Изчисленията демонстрират, че сега се заплаща близо 50 ( 0.49 лева.) стотинки повече на километър, което за 8 години би надплатило на концесионера най-малко 22 милиона лв..

"Настояваме неотложно кмета на Столична община, Йорданка Фандъкова, да покаже всички документи и връзка, какви наказания е наложила досега на концесионера, в това число и за употребяваните 7 броя остарели 12 годишни рейсове ", акцентира Виктор Чаушев. Той добави, че политическото обединяване ще алармира способените органи за тези подозрения за нарушавания при разходване на обществени средства.

"За следващ път разкриваме на жителите на София корупционните схеми на статуквото на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Съюз на демократичните сили, Вътрешна македонска революционна организация и "Атака " в Столичния общински съвет. Нито една от тези партии не може да бъде действителна опция за по-добро ръководство на града ", уточни претендентът за общински консултант в София.

"Ще цифровизираме процеса на публичните поръчки и на практика ще решим проблемите, свързани с тях и корупционните практики. Прозрачни и забележими в действително време състезания няма да разрешат предварителни и подмолни сделки. Така ползите на софийските жители ще бъдат защитени”, даде обещание пък арх. Игнатов.

Методи Лалов, лидер на листата за общински съветници на "Демократична България ", акцентира, че в тази ситуация е доста значим обстоятелството на нарушение на процедури и закони. Той също уточни, че нарушаванията и констатиране на закононарушения са в прерогативите на способените органи, които ще бъдат сезирани за всички актове на Столична община и кмета, които ощетяват ползите на жителите и нарушават законите.

Владислав Панев, съпредседател на Зелено придвижване и претендент за общински консултант, даде съответни образци по какъв начин да бъдат избегнати параметри и цени в концесионните контракти.

В умозаключение, арх. Борислав Игнатов още веднъж увери софийските жители, че сходни практики няма да бъдат позволени от него като кмет и от групата на "Демократична България " в Общинския съвет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР