“Ще Ви дам пример - споразумението за валутния борд съществува

...
“Ще Ви дам пример - споразумението за валутния борд съществува
Коментари Харесай

МВФ: България е все по-готова за еврото. Трябва да овладее инфлац...

“Ще Ви дам образец - съглашението за валутния ръб съществува към този момент повече от 25 години. Това е доста сполучлива политика за страната. Така че България е посочила, че може да живее с валута, която е много постоянна във връзка с цената си по отношение на главните други валути. България първо беше вързана към немската марка, а по-късно към еврото. Мисля, че това беше знак за мощ. Това е положително достижение. От друга страна, има редица условия, свързани с приемането Ви – в областта на инфлацията, на фискалната политика, дефицитът и дълга ”, добави изпълнителният шеф на Международния валутен фонд за България.

 

МВФ предвижда, че ще има спад на инфлацията у нас.

 

“Тя към този момент намали много доста равнищата си – от над 10% през 2022 година до малко над 8% като междинна стойност за тази година. И в случай, че до края на годината тя се намалява в допълнение, сега чакаме инфлацията за 2024 година да бъде 3%. Това е доста по-ниско равнище от преди няколко години. Така че сме много позитивно настроени към способността на България да понижи равнището на инфлацията ”. 

 

Това по думите му обаче изисква строги политики. Нужно е да се резервира валутния ръб и фискални политики в сходство с него. Това значи недостиг под 3% и ниско съответствие на дълга към Брутният вътрешен продукт. 

 

Хилберс изясни, че приемането на еврото ще донесе доста изгоди за страната ни и успокои, че няма да се стигне до повишение на цените - промяната на валутата е промяна на цифрите върху банкнотите и промяна на салдата по банковите сметки. Само по себе си, това не оказва инфлационно влияние.

Той уточни, че в международен мащаб стопанската система се движи в вярната посока - върви възобновяване от редица огромни разтърсвания - COVID-19, войната на Русия против Украйна.

 

“Впоследствие станахме очевидци на покачване на цените на храните и на силата. Така че имаше редица разтърсвания, към които международната стопанска система трябваше да се приспособи. Инфлацията се увеличи. Затова и лихвените проценти трябваше да се покачат, с цел да се преборят с нея. Като цяло считам, че до момента сме се справили относително добре в световен мащаб в битката с тези провокации. Необходимо е обаче време, с цел да могат лихвените проценти да намерят своя път в стопанската система. Постепенно нещата се усъвършенстват и мисля, че международната стопанска система сподели резистентност, като съумя да преодолее разтърсванията ”, разяснява Хилберс. 

 

МВФ чака международната стопанска система да се възвърне без криза. 

 

“По отношение на Европа бих споделил, че към този момент върви добре. Смятам, че успяхме да реагираме съответно на разтърсванията, които засегнаха освен международната, само че и европейската стопанска система. Лихвените проценти бяха увеличени, а фискалната политика бе повлияна по този начин, че да отрази новите събитията. Пакетът от ограничения, прибавен при тези условия, беше верен и към този момент стопанската система се развива в вярната посока. Разбира се, това към момента не е завършило. Все още би трябвало да забележим по какъв начин ще се развиват цените и инфлацията. Вече виждаме, че ненапълно е отшумял натискът от високите стойности на инфлацията, следени през 2020 - 2022 година и които се намаляват малко през 2023. Това е положително развиване ”, добави той. 

 

По думите му инфлацията във всички страни в Европа към момента е прекомерно висока.

 

“Ако инфлацията още веднъж стане трайно по-ниска, тогава можем да разхлабим макроикономическата и паричната политика. Според нас би трябвало да бъдем доста деликатни, с цел да не създадем това прекомерно рано. Защото в случай че разхлабим прекомерно рано, тогава инфлацията може още веднъж да се увеличи, да се наложи още веднъж да покачваме лихвените проценти и тогава може да попаднем в обстановка, при която икономическото развиване да е под въпрос. Така че нашият съвет е, на този стадий да бъдете деликатни в разхлабването на фискалната и паричната политика. Така че да се придържаме към курса, който е открит сега, а по-късно да реагираме по отношение на данните. Нека да забележим какво се случва в стопанските системи във връзка с растежа и на инфлацията и на тази основа да решим какво да вършим по-нататък ”, изясни той.

 

Хилберс разяснява още, че се следи повишение на лихвените проценти на жилищните заеми, което по думите му се дължи най-много на инфлационните процеси. 

 

“В  някои страни хората нормално имат дълготрайни ипотечни заеми, при които лихвеният % е закрепен за дълъг интервал от време. Така че, в случай че лихвените проценти се покачат в тези страни, въздействието ще е ориентирано по-скоро към новозакупилите жилище. Те усещат, че това им се отразява директно. Има страни, в които хората, финансират жилищата си с краткосрочни заеми. Те ще усетят доста скоро, че разноските им за придобиване на жилище ще се покачат. В тези страни въздействието на това развиване на лихвените проценти върху пазара на жилища, а също и върху потреблението на хората е по-силно. Така че бих споделил, че доста зависи от това коя страна разглеждате, когато приказваме за това дали ще има мощно влияние върху жилищния пазар, или не ”, добави той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР