Ще трябва да е направи промяна в софтуера на машините

...
Ще трябва да е направи промяна в софтуера на машините
Коментари Харесай

Шефът на „Сиела“: Само можем да гадаем дали ще стигне хартията за машините

Ще би трябвало да е направи смяна в софтуера на машините за гласоподаване. Ще би трябвало да се промени това, което се отпечатва върху разписката, която към този момент ще се назовава бюлетина.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria шефът на „ Сиела норма “ Веселин Тодоров.

Нямаме още общите условия. Напълно е допустимо ЦИК самичък да реши да свърши тази работа – те са притежатели на софтуера и на машините. Но поради късите периоди е допустимо да потърсят помощ от нас. Можем да се оправим при рационални упования от това, което биха поискали от нас.

 
Има много точно условие за дебелината на хартията и ще би трябвало да се създадат проби с хартията на Българска народна банка.
Само можем да гадаем дали ще стигне хартията в случай, че не знаем какъв брой ще е дължината на бюлетината. При състояние, че има законови условия да има съответстващо наличие на хартиената бюлетина, може да стигне до два пъти повече от сегашните 18-20 см. Ако се удвои дължината, в огромните секции ще трябват две ролки. Това значи 22 000 ролки общо.

 
Кодът за машините е благосъстоятелност на ЦИК – и като осъществим код, и като първоначален код, и като ноу-хау за неговата смяна. Разбира се и ние го имаме. Най-важното е, че той може и би трябвало да бъде проверяван от партиите преди изборите. Ние ще им осигурим доста положителни програмисти, които да им спомагат, тъй като стотици хиляди редове код не е елементарно да бъде прегледан.
Машините могат да обезпечат доста по-голяма сигурност и бистрота на вота даже и единствено когато се употребяват като устройство за печатане на бюлетината и след това тя да бъде ръчно броена.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР