Ще стигнем и до тази сцена, но позволете ми преди

...
Ще стигнем и до тази сцена, но позволете ми преди
Коментари Харесай

Пот, сълзи и минерална вода: Ще посегне ли Гешев на Борисов? Смразяващи прилики с Вишински и Сталин

Ще стигнем и до тази сцена, само че позволете ми преди този момент да ви опиша една история от руско-съветската реалност, която малко на брой знаят и да ви напомня други две от нашата най-нова реалност. Имат директна връзка със протичащото се сега.

 

Дълго време в Съветския съюз историци и учени утвърждавали мита за доверието, което Сталин имал към юриста Андрей  Януариевич Вишински, с обстоятелството, че двамата в един миг преди революцията от 1917 година са били дружно в пандиза. За антиправителствена активност, естествено. След години нещата се оказаха напълно разнообразни. Укривани с риск за живота документи и няколко фотографии от фамилията на прочут правист, разстрелян по време на репресиите през 30-е години по предписание на Сталин и Вишински, трансформират тотално формалната до този миг истина. Известно е, че Вишински като млад юрист е защитавал обвинени по известни Батумски развой. Става дума за служащи, взели участие в митинги против властта. Между тях е и Сталин. Тогава стартира легендирането на Йосиф Джугашвили като лидер на батумския пролетариат. Това обаче е фиктивен мит. Реално Сталин след изгонването му от Семинарията става махленски апаш и престъпник, оглавявал даже тайфа разбойници, които взели участие в обира на няколко банкови клонове. Когато се разгаря протеста в Батуми той е преследван от полицията и се слива с служащите, с цел да се изплъзне от правораздаването. Вишински знае това, само че резервира адвокатската загадка, което по-късно му обезпечава шеметна кариера като общоприет прокурор на Съветския съюз, министър на външните работи и представител на Кремъл в Организация на обединените нации. Имено в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк той е токсичен с  обичаното му сутрешно кафе минути преди да прочете свое изявление в централната зала на международната организация…

Разбирате ли по какъв начин премълчани неща дават късмет на нарушители и техни укриватели да ръководят голяма страна, да управляват ориста на милиони хора и да лишават живота на доста от тях; даже да вземат участие в измененията на света.

 

Сетих се за тази история, тъй като Гешев в своята изява пред медиите напомни епизода по какъв начин един български политик подарил кученце на Владимир Путин. „ Мисля, че беше каракачанска овчарка “, повърхностно вметна Гешев, с цел да не остане подозрение, че става дума за Бойко Борисов.

 

Историята не признава съюзът АКО, само че въпреки всичко дано използваме въображението си: какво би станало, в случай че Вишински бе споделил истината за бандитските подвизи на Сталин? Бъдещият деспот щеше да застане пред съда още преди Октомврийската гражданска война, наричана от някои бунт, и щеше да посрещне властта на болшевиките в затвора…

 

Какво щеше да стане АКО българското общество бе отказало да одобри решението на кукловодите кои да са министър председатели, основни прокурори и водещи политици у нас? Защото доста неща от биографиите на тези хора бяха известни още преди да стъпят на влъстовия Олимп, само че си мълчахме. Гешевци най-много. Защото знаеха пробойните в своите биографии.

 

Гешев през днешния ден няколко пъти назова политиците отпадъци - най-малко множеството от тях. Но те не бяха такива, когато го харесаха за поста основен прокурор, който нито му беше по размер, нито по заслуги.

 

Той се нахвърли против „ лицето Бойко Методиев Борисов “, свързвайки го с някакви закани и оферти за оставка и дипломатически постове. Само думи и като отговор получи от Борисов също единствено думи, които отхвърлят казаното от Гешев.

Гешев няколкократно повтори, че работил, както и цялата прокуратура само в името на народа, на хората. Воювал бил с олигархията и мафията.

 

Ето по този мотив три истории от България, свързани с неговата активност.

Иван Гешев дължи галактическата си кариера най-много на делото „ КТБ “. Правеше непрекъснато изказвания, вменяваше закононарушения без те да са потвърдени, хора лежаха месеци наред по арестите поради потвърдено подправени доказателства. Накрай Гешев се похвали, че е написал 11 000 страници обвинителен акт. Стана първо началник на профилираната прокуратура, по-късно зам.-главен прокурор и когато на Цацаров му изтече мандата – бе определен на поста обвинител №1. Както и за спецобвинението по този начин и за основен прокурор Гешев се конкурираше само със … себе си.

Повече от 8 години по „ делото на века “ се случва единствено едно: едно по едно отпадат всички предварителни изказвания на прокуратурата.

 

Междувременно Гешев персонално участва на зрелищния арест на кметиците на „ Младост “ в центъра на София Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Усмихваше се самодоволно, когато дамите бяха проснати на тротоара и държани с белезници часове наред пред жителите и телевизионните камери.

Истината е, че даже след окончателното решение на съда и влизането на двете в пандиза, огромна част от българското общество счита и до през днешния ден, че процесът против тях е скърпен. Висшият правосъден съвет неведнъж отхвърли да се заеме с обстоятелствата и документите, които потвърждават връзка на дамата то Гешев с основния очевидец по делото. Не се проверява и придобиването от фамилията му на парцели по цени, надалеч по ниско от пазарните.

Последваха обвиняванията против предприемача Васил Божков. Гешев още веднъж бе сладкодумен, настъпателен, саркастичен…

 

По време на всеобщите митинги през 2020 година тогавашният министър председател Бойко Борисов и Иван Гешев, към този момент основен прокурор, неведнъж заявяваха, че няма да изоставен постовете си, тъй като зад организирането на демонстрациите стоят „ обвинени лица “ и „ мафията “. Иван Гешев непосредствено свърза името на следствия по 18 обвинявания Васил Божков с подстрекателство на недоволството. По негово предписание или най-малко с негово позволение в някои медии бяха оповестени SMS-и, които трябваше да потвърдят тезата му за платените митинги. Между тях бяха и два такива, разменени сред мен и Васил Божков във връзка искане да даде изявление за Фрог нюз. Публикуването на тези мои есемеси и определени фрази от диалог е тъкмо толкоз нелегално, колкото и публикуването на есемеси на президента Радев с командващия на Военновъздушни сили. Но Гешен освен не получи глоба от Висш съдебен съвет, където през днешния ден той призна, че има доста другари, само че погазването на закона от него даже не бе удостоено с внимание.

 

Днес Гешев застава в героична поза, отпива разгорещено минерална вода и бърше потта от лицето си (може би и търкулнала се по лицето му мъжка сълза…) и сочи към „ лицето Бойко Методиев Борисов “. Сега ли разбра какъв е „ шефе, и аз се праим на вманиачен, но ти се праиш доста добре “? Сега ли Гешев прогледна за съветските връзки на Борисов? Не знаеше ли биографията му и вкараните легенди в нея? Не знаеше ли, че градежът на Руски/Турски поток е по заповед на Щуката/Путин и коства на българите 3 милиарда? Нали работел за народа?!

 

Патетичният Гешев за следващ път цитира изразът „ Страхливият умира всеки ден, смелият единствено един път “, приписван на италианския съдия-следовател Фалконе.

Всъщност създател на истинската фраза е Шекспир: „ Страхливците умират доста пъти до настъпването на гибелта, а храбрите умират единствено един път “. Добре е, когато някой се стреми да следва образеца на хора като Фалконе, само че да се изживяваш непрестанно като негов български вид е прекомерно даже за невежите ласкатели.

 

Колкото до " лицето Боби Сарафов ", Гешев щял да се заеме персонално. Според мен е задоволително да му изкара дипломата он школата в Симеоново, с цел да се види дали е повтарял поради слаб триумф, да вземем за пример?

 

Иван Гешев се пробва патетично да блесне като мачо, родолюбец и стоманен магистрат, предан на публичния интерес и на закона. Не е нито едно от тези неща, демонстрират резултатите от бързата му кариера, обрасла с тежки подозрения за зависимости от политически и финансови кръгове. Не е протегнал ръка досега на нито един от кръга на Борисов, нито на хора от Движение за права и свободи, към което насочи удивление от присъединението на придвижването към настояването за отстраняването му.

 

Българите нямат потребност от пози, гръмки думи и прочие театрални хватки. Искат резултати и правдивост. Ако Гешев е мъж, за какъвто желае да мине, да работи бързо и без звук. Ако му стиска, де.

 

И въпреки всичко: потвърди ли Гешев, че това, което споделя за Борисов е правилно, водачът на ГЕРБ е пасажер. Цялата му партия е пасажер.

 

Огнян Стефанов  
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР