Ще си запаля камионите, ще си запаля бензиностанцията и няма

...
Ще си запаля камионите, ще си запаля бензиностанцията и няма
Коментари Харесай

Търговците на горива готови на всичко, но не дават бизнеса си

Ще си запаля камионите, ще си запаля бензиностанцията и няма да я дам на никой за без пари. Това съобщи на конференция Ангел Даскалов - член на УС на Националното съдружие на търговците и превозвачите на горива след среща с вицепремиера и водач на НФСБ Валери Симеонов в централата на партията.

" Руснаците споделят: По-добре неприятен мир, в сравнение с добра война. Аз ходя на втория вид - положителната война ", съобщи Даскалов, откакто към този момент няколко пъти стачкуваха под прозорците на Министерски съвет и все пак не са изслушани от премиера. Поводът за митингите и недоволството е противоречивият план на Ревизоро за търговията с горива, който с изключение на уставен капитал, вкарва и доста високи банкови гаранции.

Даскалов бе безапелационен, че крайната цел на готвените нормативни промени е ликвидацията на този 20% дял от пазара на горива у нас.

Вицепремиерът Валери Симеонов даде поддръжката си на дребните търговци.

" Не мога да приема опитите за ограничение на дребния бизнес с горивата посредством един лобистки закон ", съобщи от своя страна вицепремиерът Симеонов. " В случая се вършат опити един цялостен отрасъл да бъде отстранен, с цел да се даде " служебна победа " за някои по-големи компании. Една демократична страна, каквато е и нашата, има главен ангажимент да подкрепя дребните производители. Всеки опит тези хора да се показват като измамници и хора, които въртят сивия бранш, са единствено нескопосани причини, с цел да скрие същинския смисъл на този закон ", безапелационен бе Симеонов.

" Заставам зад тях като вицепремиер по икономическа и демографска политика и някогашен представител на дребния и междинен бизнес в България ", съобщи Симеонов.

От Националното съдружие на търговците и превозвачите на горива чакат, в случай че се одобряват измененията, да банкрутират 400 компании. Освен това търговците предизвестяват: До една година очаквайте три лв. бензин и три лв. дизел, без смяна на цената на нефта.

Освен това, в случай че бъде признат законът подобен, какъвто е, страната ни я чака нова наказателна процедура от Европейска комисия. По създание тя касае въпросната банкова гаранция, която се отнася до възможни наказания против съответния търговец. Европейска комисия възприема сходни заплащания и компенсации като незаконосъобразни, защото в тази ситуация те не са минали през процедура на нотификация и са в прорез с наставления на Европейски Съюз. За това предизвести юрист Грета Ганева. Тя изясни, че въпросните условия за банкови гаранции в изключително огромни размери - 500 хиляди лв. съставляват всъщност обезпечения. По думите й тези обезпечения могат да бъдат само и единствено за бъдещи наказания. Тоест прибират се гаранции, че в бъдеще търговците ще бъдат глобени. " Европейска комисия - третира подобен вид компенсации като незаконосъобразни ", предизвести юрист Ганева. Тя изясни, че по този начин наречения " регистрационен режим " има всички характерности на лицензионен подобен, тъй като ще приключва с административен акт на съответния министър, който ще издаде уверение за публикуван акт.

Симо Симов от асоциацията изрази своята безапелационна убеденост, че в този му тип законът не е в интерес на страната. По думите му той напълно ще обслужи едрия капитал. " Ние не сме срещу закона, ние сме за разговора, в случай че някой ни одобри, ние можем да сътворим по-добър закон ", съобщи Симов.

Относно лицензионният режим Даскалов съобщи: " Нашата орис се взема решение от Членовете на Българската петролна и газова асоциация ".

Той посочи, че до момента не са имали с премиера безусловно никаква среща. След митинга на 4-ти юли секретарката на господин Бойко Борисов е позвънила ръководителя на сдружението, само че такава среща не се е състояла. Единствено вицепремиерът Симеонов е откликнал и се е срещнал с тях.

" Това не е методът държавното управление да прибира пари в България. Имаме съответни оферти, само че никой не желае да ни чуе ", сподели още Даскалов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР