Ще се възнагради ли 50-годишното търпение на жители на Смолянско?

...
Ще се възнагради ли 50-годишното търпение на жители на Смолянско?
Коментари Харесай

Пътни неволи в Смолянско

Ще се възнагради ли 50-годишното самообладание на поданици на Смолянско? До края на годината се чака да бъде приключен ремонтът на пътя Загражден-Белица, за който няма решение от половин век.
В програмата на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за 2022 година е планувано да бъде оповестена и социална поръчка с предмет „ Изработване на механически план за създаване на трета лента на път ІІ-86 Асеновград-Смолян “. Второкласният път е главен за входа на планинската област и това ще бъдат първите стъпки за разширението му .

Смолянска област е най-необлагодетелстваната в страната откъм пътна инфраструктура . Единствената, която няма различен превоз, с изключение на автомобилния .

Няма нито един километър автомагистрала и нито един километър скоростен път , както и нито километър първокачествен път . Единственият най-голям клас път в региона е второкласният път от Асеновград, който минава през Смолян и стига до гръцката граница.

Досега се твърдеше, че има план за разширението на главния път за региона, само че в действителност подобен няма.

Разширението на пътя към този момент не търпи отсрочване , тъй като чакаме тази година или най-късно идната да бъде отворен Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем-Ксанти . Като тръгне потокът по този стеснен път, ще има тапи и придвижването ще стане още по-трудно “, разяснява пред БНР депутатът от Демократична България Зарко Маринов, член на парламентарната комисия по районна политика. Именно в комисията Маринов е сложил въпроса за пътя от Асеновград през Смолян за българо-гръцката граница.

Зарко Маринов напомня изказвания на някогашния министър председател Бойко Борисов, че има план и са заделени 78 милиона лв. за ремонт на въпросната пътна права.

„ Отговорът на министър Караджов беше, че план няма. До момента има само предпроектни изследвания . “

 Смолянска област е най-необлагодетелстваната откъм пътна инфраструктура в страната. Снимка: БГНЕС

Реалната стъпка стартира едвам в този момент, с оповестяването на социална поръчка за техническия план за уголемение на над 13 км в сектора Асеновград - Чепеларе , посочи националният представител.

До края на годината се очаква  да бъде приключен ремонтът на пътя Загражден-Белица , който е на територията на Община Баните. За този път  няма решение от половин век насам , като битката на локалните е по-активна след 2015 година.  

Парите по плана са свършили и изпълнителят е спрял работата, означи Зарко Маринов.

„ Приключил е на стадий чакълиране . Хората чакат пътят да бъде асфалтиран тази година, защото там водите са много буйни, може да отнесат чакъла и да се окаже, че ще бъдат разхитени много бюджетни пари . “

Години наред хората от село Загражден и близките села в Община Баните упорстват пред депутати и министри за решение на казуса с пътната права, свързваща две области – Смолян и Пловдив.

„ 50 години се занимаваме с този път “, обобщава Евгения Бояджиева, ръководител на Сдружение „ Горди загражденци “.

„ Много ни се обещаваше и тази година към този момент няма да отстъпваме . “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР