Ще се въведе извънредно положение в района на двете села

...
Ще се въведе извънредно положение в района на двете села
Коментари Харесай

МОСВ ще обяви извънредно положение в две села заради язовирите „Порой“ и „Ахелой“


Ще се вкара изключително състояние в региона на двете села сред язовирите „ Порой “ и „ Ахелой “ и тръбопровода, с цел да се стартира строителството. Това разгласи екоминистърът Емил Димитров в ефира на Българска национална телевизия.

„ От януари, 5 дни откакто станах министър, знаем, че идната година няма да има вода в Бургас. От януари 11 пъти сме предупреждавали и чакаме тези два язовира - „ Ахелой “ и „ Порой “, да се стартират в границите на хубавото време лятото. Това продължава до онзиден. От януари понижавам количествата вода на Варна и Бургас, с цел да има вода за идната година. От септември трябваше да спрем Варна, с цел да има за Бургас. Язовирите се бавеха. В петък трябваше да напиша следващия график, който би трябвало да влезе в понеделник. Бавеха се документите и отидох при премиера и му обясних какво би трябвало да се случи. Той сложи ограничаващи условия, само че направих скица и разчертах. Премиерът сложи няколко условия “, уточни той.

„ Язовирите за питейно-битови потребности са цялостни, без бент. „ Камчия “, цялостни са и тези за земеделците - 32% са цялостни. С министър Танева всичко е оправено и там няма проблем. Питейните язовири всички са цялостни. Яз. „ Искър “ има вода за 3 години. Имаме вода. 64% е готово питейно-битовото доставяне. Земеделските са в извънредно положение и не са ремонтирани от години. Премиерът сподели, че тази година дава на всички от тях на 75%, а следващата година желае на 100%. Това постанова известна промяна - прекачване от язовир в язовир “, добави министърът.

„ Язовирът в система „ Попово “ има 52 млн., само че е затворен, с цел да дава вода на Антоново. Трябва да го отворим и да го дадем на земеделците. Ще го отворим и ще им го дадем на Попово тази година. Няма проблем там.

В Шумен също няма проблем. Има 96 млн. куб., от които 1 млн. даваме на земеделците и ще има вода за 2 години “, сподели още Димитров.

„ На времето гении са построили система, която цялостни бент. „ Белмекен “, който е изработен по този начин, че да бъде цялостен макар че е в планината. Това оборудване е изправно. Към него ще закачим един изравнител „ Момина клисура “ и от Рилския манастир ще докараме водата в Белозем в област Пловдив. Това ще е вода за земеделците. Догодина министър председателят сподели те 100% да си получат водата. От горната страна на Марица край Пловдив има три язовира за земеделци, които са празни - „ Домлян “ е на 15%, „ Пясъчник “ е на 8%, а „ Тополница “ е на 9%. Трета година ги експлоатираме, само че няма по какъв начин да стане повече. Ще вземем вода от друго място. Възстановяваме в този момент система от 1073 година Тази година ще има вода, само че тези три язовира ще ги пълним изпод. Премиерът ограничи опциите и не даде да пускаме въглища, с цел да не замърсяваме въздуха.. Всичко, което ще употребяваме, е това, което е издигнато 1973 година Ще почистим канали и ще сложим една единствена помпа на едно място. няма да вършим нищо, което може да не се употребява в идващите 20 години “, посочи Димитров.

„ Яз. „ Камчия “ е обвързван 1973 година с Бургас и Варна. Това е неповторим язовир. Има един Водноелектрическа централа „ Водомер “ и водата сред стената и пречиствателната станция минава през него. От тази станция натам няма ВЕЦ-ове до Варна. Тези два язовира – „ Порой “ и „ Ахелой “, ги възвръщаме и те става контейнер за Бургас, който няма източници. Ако септември месец бяхме спрели и да подаваме единствено по 1 млн. куб. на Варна, в този момент нямаше да имаме рецесия. Докладвал съм на премиера какво би трябвало да се направи и той е одобрил. Ще пристигна време разделно “, уточни министърът.

„ Ще се вкара изключително състояние за тези 7 км в двете села сред язовирите „ Порой “ и „ Ахелой “ и тръбопровода, с цел да се стартира строителството. Яз. „ Камчия “ би трябвало да бъде народен контейнер за Черноморието. Бургас няма обаче повърхностни води и аварийно водоснабдяване. Трябва до 20 февруари да тръбопроводът да е подготвен и да сме сигурни, че този тръбопровод ще се употребява и отсега нататък. Аз не строя, не разходвам и не разгласявам поръчките, строи ВиК холдинга. Трябва шефът на ВиК – Бургас инж. Тенев да стартира незабавно и да иамме решение на Министерски съвет, а регионалният шеф да каже в тези километри при тези две села да се вкара ситуацията “, добави той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР