Ще се промени ли системата за наблюдение и контрол на

...
Ще се промени ли системата за наблюдение и контрол на
Коментари Харесай

Ще се промени ли системата за наблюдение и контрол на СОVID-19 в Европа?

Ще се промени ли системата за наблюдаване и надзор на СОVID 19 в Европа?

Вчера Испания записва нов антирекорд от над 179 хиляди новозаразени с Covid-19 за един ден. Починалите са 125, а заболеваемостта доближи 3 127 случая на 100 хиляди поданици. В сряда, когато беше регистриран най-високия брой болни от началото на пандемията преди 2 години обаче, министърът на опазването на здравето Каролина Дариас още веднъж повдигна въпроса за лекуването на Covid-19 като " ендемична болест ", сходна на грипа, поради ниската смъртност, която е 1% спрямо записаните при започване на пандемията 13 на 100. След края на шестата вълна, съгласно нея, би трябвало да се промени системата за наблюдаване и надзор на заболяването.

Испания към този момент е изложила позицията си и пред Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC), чийто представител участва на Междутериториалния съвет по опазване на здравето, на който заседават централното и районните държавни управления. На него министър Дариас е оповестила, че макар рекордния брой болни в този ден, като цяло се следи " понижаване на скоростта на растежа " на тази вълна.

Същите оферти идват и от Италия. Там към този момент употребяват термина „ бюрократична пандемия”, защото съгласно тях системата за отчитане и големия брой проби единствено натоварват обществото и стопанската система. От Ботуша също се чуват апели за смяна на статистиката, като италианците са на мнение, че би трябвало да се регистрират броят на пациентите с коронавирус в лечебните заведения както и равнището на смъртността.

Очевидно, макар ниските равнища на имунизация в страната, България също гледа в тази посока. На оперативно съвещание през днешния ден, министрите разискват Национален действен проект за справяне с Коронавирус – 19. Основен аршин в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни кревати в болничните заведения. Именно от този % ще зависи какви ограничаващи ограничения ще бъдат въвеждани. Планът планува 4 стадия с съответни ограничения на всеки един от тях, които оповестени авансово на вниманието на жителите и бизнеса. По-сериозни ограничавания ще се постановат, когато броят на леглата в интензивните отделения в страната ще стане сериозно стеснен. Математическият модел, по който ще работи проектът, ще дава опция за петдневно предупреждение преди да бъдат налагани ограничаващи ограничения, като всеки жител ще може всекидневно да наблюдава % на свободни кревати в интензивните отделения.

Вчера министър председателят Кирил Петков съобщи, че противоепидемичните ограничения ще се стягат при 80% претовареност на интензивните Коронавирус кревати. Според него интензивните кревати вършат разликата сред здравето и живота на пациентите.

Математикът Петър Витанов също предложи през днешния ден смяна при критериите, при които се минава към локдаун.

Вземаме остарелия проект, който споделя над 500 на 100 000 (заразени по отношение на брой население – бел. ред.) и локдаун. Ние в този момент сме 800 на 100 хиляди – да затваряме страната в случай, че лечебните заведения не са цялостни? Няма смисъл. Затова е по-добре да сложим аршин, който има някаква тежест, а това е тъкмо този с интензивните кревати, тъй като там сме за гушата - не можем да разкрием повече от даден брой. “

С Омикрон би трябвало да се смени критерият, тъй като има огромен брой инфектирани, които обаче не пълнят лечебните заведения толкоз бързо, колкото Делта разновидността, означи математикът.

„ За да не се стигне до неуместната обстановка да пандизите страната при празни лечебни заведения. “

„ В идващите дни ще имаме големи проблеми със сметачите на проценти. В знаменателя би трябвало да стои оптимално вероятният брой интензивни кревати “, съобщи проф. Витанов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР