3000 лева разходи за абитуриентския бал на детето или внука

...
3000 лева разходи за абитуриентския бал на детето или внука
Коментари Харесай

Експерт: Не взимайте бързи кредити, а се обърнате към банките за пари, там лихвите все още са много по-ниски

3000 лв. разноски за абитуриентския бал на детето или внука могат да набъбнат до 9000 лв., в случай че вземем бърз кредит и го изплащаме 3 години.

Тихомир Тошев всекидневно съветва хора, взели бързи заеми при високи лихви, които поради усложнения с връщането на парите желаят да ги покрият с банков кредит при доста по-малко оскъпяване.

Той споделя, че е виждал погасителни проекти, при които клиенти на компаниите за небанково кредитиране са взели 3000 лв. за 3 година, а най-после се оказва, че би трябвало да връщат 9 бона. 

" За съпоставяне, при заем от банка оскъпяването ще е единствено с 450 лв. ", уточни Тошев.

За бързите кредити има въведен със закон таван на годишния % на разноските, само че той постоянно се заобикаля с разнообразни измислени такси като такса за липса на гарант, такса за правна обработка на документите и така нататък, изясни кредитният съветник.

Положението с този тип заеми става все по-тежко през последната година, непрекъснато имаме хора с 4-6 заема, които търсят банково финансиране, с цел да ги погасят, сподели още той.

Имало хора и с по 10-12 бързи заема, а най-фрапиращият случай е на 45-годишен мъж от средноголям град, който имал цели 56 заема. Човекът работел в производството и вземал нелоша заплата от 2200 лв., само че му потрябвали пари и решил за по-лесно да тегли бърз заем. Започнал с един заем за 600-700 лв., след това взел втори, трети и така нататък, до момента в който не се оказал с дълг от 46 000 лв..

По някои от кредитите имал просрочия, а и взетата сума била доста огромна, заради което банката му отказала заем, с цел да може да си почисти всички борчове.

" Не поучавам хората да вземат бързи кредити, а да се извърнат към банките за пари, защото лихвите при тях са доста по-ниски ", изясни пред вестник " Телеграф " Тошев.

Въпреки че множеството хора заделят пари настрани с години, с цел да посрещнат разноските по абитуриентския бал на детето си, доста постоянно те прибягват и до бързи заеми, с цел да си добавят сумата. Най-често се взимат до 1000 лв., когато харчовете се окажат по-големи от предстоящото, споделят от компания за небанково кредитиране.

Според Тихомир Тошев измежду клиентите на бързите кредити има доста хора с много прилични заплати, от порядъка на 1200-1600 лв. чисто. Те обаче стигали до този метод на финансиране не тъй като банката би им отказала заем, а тъй като бързите заеми се взимат по-лесно, а парите се получават до часове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР