Ще се ползват от медици в болниците и за кислородна

...
Ще се ползват от медици в болниците и за кислородна
Коментари Харесай

Българи адаптират шнорхелинг маски за Covid-19

Ще се употребяват от медици в лечебните заведения и за кислородна терапия

Адаптираните маски обезпечават висока степен на отбрана и не изискват очила
(снимка: HelpKarma)

Б ългарски екип стартира п роизводство на приспособени маски за Covid-19 в границите на международната доброволческа самодейност Air Collective. До момента в Европа са дарени няколко десетки хиляди сходни маски, които защищават болнични експерти.

Българските доброволци следват образеца на няколко сполучливи европейски плана – в Италия, Белгия, Чехия и Хърватия. Екипът приспособява маски за шнорхелинг за приложимост в болнични условия в две посоки – профилирани защитни маски от медицински експерти и такива за кислородна терапия на пациенти.

Използва се нов тип накрайник на маската за шнорхелинг, към който се прибавят и два броя антибактериални и антивирусни филтри. А маските за кислородна терапия включват и медицински клапан за надзор за налягането от вида PEEP и спомагателен шлаух.

„ За нас тези маски са по-защитени и са доста положителни, тъй като се заобикаля носенето на очила ”, разяснява доктор Величка Кадийска, шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване на белодробни заболявания в Перник. Над 100 маски са дарени и тествани до момента в няколко основни лечебни заведения.

Високата степен за отбрана, която обезпечават, и положителните мнения за приложението им доведоха до многочислени поръчки от здравни организации и медици.

„ Тези маски са по-защитени и доста положителни, тъй като се заобикаля носенето на очила ”, споделя доктор Величка Кадийска
(снимка: HelpKarma)

„ След последните развития на епидемията, която засегна над 200 медицински лица, поръчките за дарения от нови лечебни заведения внезапно се усилиха. Опитваме се да отговорим за всички, само че са нужни повече средства, защото самите маски за шнорхелинг са безценен консуматив ”, разяснява Божана Иванова, шеф на Фондация Резонатор.

В момента индустриалният потенциал е 40 маски дневно. Себестойността на всяка маска е сред 60 и 200 лева, според от това дали ще се употребява от болничния личен състав или от пациент.

„ За да може да изработим бързо и качествено детайлите изполваме професионална техника и материал с високи софтуерни качества – издръжливост и еластичност – подобаващ за многократна стерилизация с наличните в лечебните заведения способи ”, показа Димо Димов, съосновател на Солид Фил и доброволец в самодейността.

До момента екипът в България е вложил над 10 000 лева лични средства, само че с цел да успее да отговори на потребностите на медиците и да разшири производството, се нуждае от финансова поддръжка за закупуването на материали и покриване на логистичните разноски по доставката им.

Маските имат висока степен за отбрана и положителни мнения за приложението им
(снимка: HelpKarma)

„ Всеки в самодейността оказва помощ с каквото може – било то инженерен потенциал, персонално време, финансови средства или контакти ”, показа Натанаил Стефанов, доброволец в самодейността и член на Българската стартъп асоциация.

Средствата се набират посредством акция в самодейността HelpKarma, която разрешава да се наблюдава приложението на всеки един лев, постъпил като подаяние.

Амбицията на българите в Air Collective е да основат задоволително съоръжение за България, като се стартира от отбраната на болничните чиновници на всички равнища и се стигне до пациентите, които са диагностицирани с COVID-19 у нас.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР