Ще се обърна към политиците да приемат закон за лустрацията,

...
Ще се обърна към политиците да приемат закон за лустрацията,
Коментари Харесай

Васил Терзиев призова за въвеждане на закон за лустрацията

" Ще се обърна към политиците да одобряват закон за лустрацията, с цел да спре шантажът към избрани хора. Трябва да се криминализира и появяването на информация от досиета, която я няма в архива ", разгласи Терзиев в предаването " 120 минути " по bTV. 

Ако завоюва кметското място, предприемачът и вложител в новите технологии, ще сътвори музей за комунистическия режим, " където да се описват историите и хората да знаят какво се е случило на потърпевшите и в никакъв случай да не се повтаря ", акцентира той. Според него би трябвало историята да бъде разбрана и призната, с цел да върви напред човек. 

По думите на Терзиев за " болката на хората и всичко, което им е породено ", никой не се е извинил. " Аз желая да се извиня. Да дам едно начало като потомък на хора, които са били от тези структури ". 

И акцентира, че схваща тематиката. " Като си дете нямаш наблюдаване по какъв начин е работил режимът. С годините, с които разбираш какво се е случило, започваш да си даваш сметка. Мен ме боли по какъв начин сме си унищожили огромна част от интелигенцията, по какъв начин са наказвани деца. Радвам се, че кандидатурата ми стана мотив диалогът да бъде удължен ", добави претендентът за кмет. 

" Изживял съм прехода като доста други деца. Не съм се чувствал специфичен, редейки се на опашка в 5:30 часа сутринта, с цел да може баба ми да застъпи и аз да ида на учебно заведение. Спомням си по какъв начин всеки един от нас го беше боязън да се прибере от учебно заведение, тъй като могат да му вземат якето ", споделя още претендентът за кмет на София. 

Спомня си и битката на родителите му да намерят своето място: " Баща ми, който имаше 5 $ заплата по време на хиперинфлацията. Опитът му да прави частен бизнес и неуспехите и разбирането, че това може би да не е неговото занятие. Спомням си по какъв начин съм си изкарвал оценките и по какъв начин самичък би трябвало да ковеш ориста си ".

Още първоначално бил прям и споделил на трите стоящи зад него партии, че това е част от неговото минало. " Аз няма от какво да се срамя. Родителите ми не са били герои на престъпния преход, не част от икономическите структури, не са се занимавали с политика, държавна администрация. Те бяха част от прехода ", изясни още Терзиев, разяснявайки предишното на фамилията си след обвиняванията, че то е обвързвано със структурите на " Държавна сигурност ". 

В края на юни някогашният началник на Комисията по досиетата Методи Андреев сподели, че бащата, дядото и чичото на Терзиев са заемали постове в разнообразни ръководства на Държавна сигурност, някои били и партизани. В отговор на това Терзиев съобщи, че не е познавал добре дядо си, който е умрял доста от дълго време, и че е признателен по какъв начин е възпитаван от родителите си ". 

В поддръжка на претендента за кмет нощес Кирил Петков описа за предишното на своите баба и дядо, които са били в лагери по време на комунистическия режим. Добави, че се гордее с това, че баба му Райна Петкова е отказала да бъде принудена да бъде част от Държавна сигурност, наблягайки, че нейната храброст не го дефинира. По същия метод предишното на фамилията на Терзиев не дефинирала него.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР