Ще се изследват и спиртни напиткиКомисията за защита на потребителите

...
Ще се изследват и спиртни напиткиКомисията за защита на потребителите
Коментари Харесай

Тестват храните у нас за двоен стандарт

Ще се изследват и спиртни питиета


Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) ще тества храни у нас за двоен стандарт. За задачата ще се взимат лабораторни проби и от артикули в магазини и дистрибутори в страните от Европейския съюз, с които да се потвърди дали има нелоялни търговски практики. Какви тъкмо ще са стоките, които ще се изследват, към момента не е ясно, само че информацията досега демонстрира, че анализът ще обхване храни и спиртни питиета.

Периодът за осъществяване на плана е 18 месеца, а финансирането идва от Европейски Съюз по Програма на Европейския съюз за потребителите (2014-2020 г.). Разходите за плана, които са планувани, възлизат на 180 хиляди евро.

Ще бъдат основани способи за осъществяване на лабораторните проби, които да демонстрират какво е качеството на продуктите.

Припомняме, че редица страни от Централна и Източна Европа откриха със свои инспекции, че артикули от едни и същи марки са с по-ниско качество в съпоставяне със същите артикули, които се продават в Западна Европа. В България имаше три проучвания за двойния стандарт при храните и трите демонстрираха основни разлики както в цената, по този начин и в състава на множеството от изследваните артикули.

В 20% от случаите има разлики в етикетите, а в 40% от продуктите цените са по-високи в България. При детските храни бяха установени и най-големи разминавания в стойностите в съпоставяне със Западна Европа.

По време на интернационален конгрес на високо ниво в София, отдаден на тематиката, министри от Европа и България и еврокомисарят Вера Йоурова се споразумяха за обща методика за проучване на двойния стандарт при храните и смяна в законодателството.

От Агенция по сигурност на храните


Проверяват мандрите за сирене с палма


Влизат и в магазините за имитиращи артикули

Инспектори от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) започнаха масирани инспекции на мандрите дали съблюдават новата разпоредба за хигиената на храните.

От 19 юли тази година към този момент е неразрешено те да създават, разфасоват и преопаковат същински млечни храни и имитиращи артикули в еднакъв обект.

Новите условия се ползват единствено за храни, създадени на територията на Република България.

Инспекторите ще ревизират и магазините дали са подготвени да стартират да ползват новите правила за предложение на млечни артикули и такива с растителни мазнини.

Имитиращите артикули, съдържащи в състава си мляко, би трябвало наложително да са опаковани, да се оферират на обособени щандове или обособени места с надпис “Имитиращи артикули ”. На тях не би трябвало да има същински млечни артикули. Тези условия ще влязат в действие от 14 октомври 2018 година На етикетите им наложително би трябвало да написа “Имитиращ артикул ” и да е обозначена съставката, която е употребена като непълен или цялостен сурогат на млякото.
Храни със старите етикети могат да се оферират на пазара до 14 януари 2019 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР