Ще се бием в космоса. Ще се бием от космоса

...
Ще се бием в космоса. Ще се бием от космоса
Коментари Харесай

Съединените щати твърдят, че „конфликтът в космоса не е неизбежен“

" Ще се бием в космоса. Ще се бием от космоса и сме подготвени да се бием в космоса ", декларира през 1996 година Джоузеф У. Аши, някогашен висш главнокомандващ на Северноамериканското командване за аерокосмическа защита.

За по-малко от три десетилетия от този момент се случиха основаването на Космическите сили на Съединени американски щати, тестването на противосателитни оръжия от огромните галактически народи и бързото развиване на оръжия, които могат да отклоняват и унищожават галактически обекти.

Нищо чудно, че има доста опасения по отношение на опцията за война в космоса. Но вярата в неизбежността космосът да се трансформира в идващото огромно полесражение крие риск това в действителност да стане, както написа специалистът по галактическо право Стивън Фрийланд, „ самоизпълняващо се знамение, в случай че не се упражни внимание и въздържаност “.

Ето за какво фактът, че на 18 април вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис ангажира Съединените щати да „ не организират разрушителни проби на противосателитни ракети с непосредствено издигане “, се дефинира като " удовлетворяващ " от Куан-Вей Чен (Kuan-Wei Chen), изпълнителен шеф на Центъра за проучвания в региона на въздушното и галактическото право, Университет Макгил, който показва причините си в публикация на The Conversation.

Правно деяние

Контекстът към изказването на Харис, която също ръководи Националния съвет по космоса, допуска, че това е освен това от политически ангажимент. Декларацията е изразена с " ясни и съответни термини ". То бе предшествано и от изказванията, че Съединени американски щати „ ще дават образец “ и „ ще бъдат водач, с цел да откриват, предизвикват и показват правила за отговорно и спокойно потребление на галактическото пространство “.

Съгласно интернационалното право „ заявления, направени обществено и изразяващи воля за обвързване “ могат да основат правни отговорности. В този случай Съединени американски щати прдставят едностранна декларация, която има както голямо политическо влияние, по този начин и юридически резултат.

Декларацията на Съединени американски щати би трябвало да се чете в светлината на продължаващия многостранен продан на отзиви за понижаване на галактическите закани посредством правила, правила и правила на отговорно държание и идната отворена работна група за понижаване на галактическите закани. Ще бъде забавно да се види дали други страни ще се причислят към Съединени американски щати с сходни заявления.

Новаторска, само че не невиждана

В продължение на десетилетия страните показват угриженост от конкуренция във въоръжаването в космоса и акцентират, че слагането на оръжия в космоса би представлявало „ сериозна заплаха за интернационалния мир и сигурност “.

В началото на 80-те години тогавашният общоприет секретар на Съветския съюз Юрий Андропов афишира, че Москва няма да бъде „ първата, която пуска в космоса какъвто и да е тип противосателитно оръжие “. Андропов издава „ мораториум върху сходни изстрелвания за целия интервал, през който други страни, в това число Съединени американски щати, ще се въздържат от разполагане в космоса на противосателитни системи от всевъзможен тип “.

От 2014 година по-голямата част от страните гласоподават в поддръжка на резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, която поддържа политическия им ангажимент да не бъдат първите, които слагат оръжия в космоса.

Въпреки това през годините бяха извършени няколко теста на противосателитни ракети, последно от Русия в края на 2021 година Твърди се, че безсмисленото основаване на парчета посредством тези проби доста „ покачва риска за устойчивостта и стабилността на галактическото пространство и човешките галактически полети. "

Езикът има значение

Въпреки че последната декларация на Съединени американски щати е обнадеждаваща, задължението е въпреки всичко единствено за провеждането на проби на противосателитни ракети от Земята. Нищо не подсказва, че Съединени американски щати също са се заели да не употребяват ракети с недиректно политане и няма нищо за тестването или потреблението на оръжия в космоса или оръжия от космоса.

Съществува и обезпокоително безмълвие по отношение на въздържането от други способи за деактивиране, разрушение или заличаване на галактически обекти, да вземем за пример посредством електромагнитни или кибер средства.

Предложеният Договор за попречване на слагането на оръжия в галактическото пространство има за цел да забрани слагането на каквито и да е оръжия в галактическото пространство и да забрани опасността или потреблението на мощ против галактически обекти, само че против него Съединени американски щати и други страни се опълчват.

Мир в космоса

От съществени функционалности като световни връзки, позициониране и навигация до наблюдаване на изменящите се метеорологични модели и облекчение на дефицита на храна и вода, галактическите приложения са неразделна част от актуалния живот. Последиците от разрушаването или унищожаването даже на част от галактическата инфраструктура, която е толкоз значима за цивилните, индустрията и военните, са невъобразими.

Поставянето или потреблението на оръжия в галактическото пространство би нараснало вероятността от спор. Въоръжаването в галактическото пространство не е неизбежно — по-скоро „ това е избор “.

Международното галактическо право слага ограничавания върху тестването и потреблението на противосателитни оръжия и нарушаването на радиочестотните сигнали. Законът също по този начин лимитира други способи за причиняване на нежелана интервенция в галактическите интервенции на други страни.

Обнадеждаващо е да се означи, че в същия ден с уговорката на вицепрезидента, Белият дом в своето прессъобщение разгласи, че „ спорът в космоса не е неминуем “.

Полза на всички

Космосът е световно общо притежание, „ налично за потребление от всички “. Съгласно Договора за космоса от 1967 година, космосът би трябвало да се изследва и употребява „ за мирни цели “ и „ в изгода и в полза на всички страни “.

Едностранната декларация на Съединени американски щати дава опция да се работи за попречване на разпространяването на спора в космоса. То също по този начин подтиква и други страни да потвърдят още веднъж своя ангажимент да изследват и употребяват космоса по безвреден, виновен и резистентен метод.

Източник: НаукаOFFNews
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР