Ще съдя служебния енергиен министър Росен Христов. Нямам търпение вече

...
Ще съдя служебния енергиен министър Росен Христов. Нямам търпение вече
Коментари Харесай

Александър Николов: Ще съдя министър Росен Христов

" Ще осъждам служебния енергиен министър Росен Христов. Нямам самообладание към този момент за много обстановки. Когато става дума за нещо сериозно за България, се взема решение най-лесно с разговор. "

Това съобщи някогашният енергиен министър Александър Николов пред бТВ.

След като се базира на моето име за казани откровени лъжи, тогава единствено цивилен иск към областен съд град Попово по адрес на настоящия министър и тъжба в прокуратурата, тъй като има вменяване на виновност и без значение дали желае или не, настоящият краткотраен министър ще му се наложи да има спор. Може да е в съда, може да е в кабинета на Донев, не ме интересува къде ще е. От петък до момента съм си оформил документите, Попово е надалеч. От на следващия ден нататък някой може да чака документите, добави Николов.

Учил е в Америка, представлявал е огромна компания в Русия. Това написа в биографията на министъра на енергетиката. Нито за едното, нито за другото обаче има писмени следи. Такъв човек се оказа на най-горещия пост в най-горещия миг, написа " Свободна Европа ".

Когато България стартира да се откъсва от съветската енергийна взаимозависимост, той разгласи връщането към " Газпром " за неизбежно.Росен Христоввлезе в обувките на длъжностен министър на енергетиката в пика на енергийната рецесия в Европа. Цените порастват, Русия понижава и стопира доставки на газ без предизвестие и без икономическа логичност.

В този миг Христов се появи като че ли от нищото. Назначи го президентътРумен Радев. Името на Христов не е известно за необятната аудитория. Това не е извънредно за сферата на енергетиката, където специалистите не са толкоз доста. Необичайното е, че той се оказа непопулярно име и в професионалните среди, свързани с енергетиката.

В публикуваната биографична информация за него написа, че е приключил в Съединени американски щати и е представлявал огромна интернационална компания в Русия. Проверки на " Свободна Европа " не са открилиписмени следи нито за едното, нито за другото. Самият Христов също не отговори на въпросите къде е приключил и по кое време е работил в Русия.

Докато въпросите за предишното остават без отговори, той влезе с летящ старт в новата си роля. Първите дейности иизказвания на Росен Христовпоказаха, че той ще работи коренно. Тойпърво опита да спре газовата връзкас Гърция, а след това излъга, че не го е направил. После сподели, че връщането на България къмдоставки от " Газпром " е неизбежно, което значи отвод от водената до момента политика на освобождение от зависимостта от Русия.

Кой е индивидът, който се оказа тъкмо в този миг с властта да взима решения, които ще се помнят дълго? Обществото не знае отговора на този въпрос, а дребното показани обстоятелства може и да са измислени.

Известните обстоятелства от биографията на Росен Христов не са доста. Основното е, че е приключил в Съединени американски щати и е работил в две компании с бизнес Русия. Така написа в справката, която беше изпратена до медиите след назначението му. Така написа и насайтана Министерството на енергетиката.

Нито за първото, нито за второто обаче могат да бъдат открити писмени следи в регистрите.

Според формалното показване " Росен Христов е магистър по интернационалните стопански връзки от Калифорнийския университет в Съединени американски щати. Има дълголетен опит в енергетиката, заемайки високи виновни позиции в интернационалните компании ".

Пише още, че Христов е работил за италианската енергийна компания " Енел ", отговаряйки за " реструктурирането и интеграцията на добитите огромни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия ". Казва се, че Христов е бил районен шеф за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи " Дитсман ".

Самият Христов също посочи преимуществата, които има от опита си в интернационалните компании. Това се случи в деня, в който разгласи диалозите с " Газпром " за доставка на газ за неизбежни.

" Изгонихме всички дипломати, прекратихме всякаква връзка, тъй че обстановката въобще не е розова. Ние явно ще би трябвало да се обърнем към тях, нито чакаме лесни, нито бързи договаряния, нито кой знае какъв резултат, при все опита ни. За разлика от предходния министър, аз не съм продавал телефони, преди да стана министър на енергетиката ".

Той имаше поради някогашния министър на енергетикатаАлександър Николов( " ИТН " ), който при започване на кариерата си е работил във финансовия отдел на мобилния оператор " Йетел " (бивш " Теленор " и " Глобул " ).

Николов не е продавал тъкмо телефони, само че пък не е известно какво тъкмо е продавал Христов.

Според формалната биографична информация Росен Христов е магистър по интернационалните стопански връзки от Калифорнийския университет в Съединени американски щати.

Калифорнийският университет обаче не е един, а въпросът къде тъкмо е приключил министърът се оказа неуместен. Повече от седмица " Свободна Европа " не е получила отговор от Министерството на енергетиката и Министeрския съвет, а опитът Христов да бъде питан персонално приключи с внезапна промяна на посоката и затваряне в постройката на президентството.

Т. нар. Калифорнийски университет е система от 10 обществени университета.

От " Свободна Европа " са изпратили въпроси до всичките 10 университета, обединени като Калифорнийски университет, само че до този миг не може да откриемястото, където се е дипломирал Христов.

От обществените данни в американските регистри излиза наяве, че в интервала 2009 – 2017 година Росен Христов е бил съсобственик във компанията „ Ari International “, чийто офис се намира покрай университета в Сан Диего. Това обаче към момента не значи, че е приключил и университета там.

Търговският указател хвърля известна светлина върху бизнеса и връзките на Росен Христов. Той е съучастник и шеф в 5 компании. В началото на август сайтътBIRDописа част от съдружията му.

От петте компании, с които е обвързван Христов, единствено една работи в сфера, близка до енергетиката. Това е компанията „ Вариант Еко “, която се занимава с консултантска активност, обвързвана с разработка и ръководство на планове за понижаване на въглеродния отпечатък и отрицателното влияние върху околната среда.

Предметът на активност на останалите компании е главно търговия с парцели, реклама, продуцентска активност, връзки с обществеността, сервиз и отдаване чартърен на яхти.

Това, че служебният министър на енергетиката е прочут с морските си занимания, стана известно в първите дни след назначението му от няколкопоставсоциалнитемрежи.

Именно с яхта е обвързвана и една от дребното обществени изяви на сегашния длъжностен министър, която може да бъде открита. През 2020 година в изявление за корпоративенсайтна организация, която предлага наем на яхти, Христов популяризира активността си като капитан на яхта.

" Специално за нас чакам по-натоварен сезон ", споделя тогава Христов.

" Започнах да се занимавам с ветроходство като занимание преди 10 години, а последните 5 комбинирам приятното с потребното като чартирам лодката си - ветроходен катамаран модел " Lagoon 400 S2 “, споделя Христов.

От регистрите излиза наяве, че през 2018 година Росен Христов е бил съучастник сДаниел Петканови Александра Петканова. Двамата са известни с присъединяване си в риалити предаването " Биг Брадър ", както и като хора, които обществено описват за персоналния си живот.

" Имахме организация, която да основава друго наличие за обществените мрежи и да се занимава с инфлуенсър маркетинг ", сподели за " Свободна Европа " Даниел Петканов. Това е вид маркетинг в обществените медии, който включва утвърждение на артикули и позиционирането им от известни хора с доста почитатели в обществените мрежи.

" Росен беше моторът на това. Участваше в криейтива и намирането на наличие ", сподели Петканов. Един от плановете, които са осъществили взаимно, са серия от видео клипове, снимани на тенис шампионат в Хавай.

" Той имаше връзки в този шампионат ", сподели Петканов. Част от резултата от работата на Даниел Петканов и Росен Христов може да бъде открит в YouTube канала на Mix Media Fun. Един от епизодите е озаглавен " Неочаквана невярност в Хавай " и споделя за " буйни танци, тенис, пукотевица с копия ".

Публичната информация за Росен Христов не разрешава да се наблюдава в елементи опитът му като специалист в региона на енергетиката. Според формалната биографична информация на министъра той е работил за италианската компанияЕнелв Русия, а по-късно е станал районен шеф за Източна Европа и Латинска Америка на холандското сдружение „ Дитсман “.

В съветските обществени регистри не се появява името на Росен Христов, само че може да се проследят връзките на фирмите, в които е работил, с съветското държавно управление и политици.

„ Енел Русия “ (Enel Russia) е обществено сдружение. Италианската компания " Енел " е главен притежател в неядо юни2022 година В управата на сдружението през годините влизат разнообразни хора, част от които са свързани с държавното управление в Кремъл. КатоМихаил Абизов- някогашен министър и консултант на съветския президент,разследванза мрежа от офшорни компании. Друго политическо лице, което е било в управата на компанията, еАнатолий Копсов- някогашен министър председател на Башкирия.

Росен Христов не е дал отговор на въпроса на " Свободна Европа " в кой интервал е работил в Русия. От Министерството на енергетиката и Министерския съвет също не са отговорилина въпросите в кой интервал Росен Христов е работил в " Енел Русия " и на каква позиция. В съветските регистри името му не се появява като представляващ или ръководещ сдружение в страната.

Другата компания, за която е известно, че е работил Христов, е „ Дитсман “. Това е холандска компания, която развива активност главно в страни в Африка, Русия, Казахстан и Боливия. Според биографичната информация Христов е бил районен шеф за Източна Европа и Латинска Америка. В известие накомпаниятаот 2017 година той е показан като районен шеф за Азия и Източна Европа.

Поводът да попадне в прессъобщение на „ Дитсман “ е договорката по придобиване на„ Енергоремонт холдинг “.Това е интервалът, в който съгласно Търговския указател, Христов влиза в управителния съвет на представителството на сдружението в България.

При встъпването в служба на Христов като министър вестникСегаприпомни поръчката, която печели „ Енерегоремонт “ за ремонт на три блока на ТЕЦ-Варна, благосъстоятелност на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Фирмата е изпълнявала и поръчка за рационализация в " Лукойл Нефтохим ".

С встъпването си в служба като длъжностен министър на енергетиката Росен Христов направи редица спорни изявления, свързани с връзките и политиката на България към " Газпром ".

В последните дни на няколко пъти служебният министър на енергетикатаРосен Христовобяви, че ще бъдат търсени промени в дълготрайния контракт с „ Газпром “. Той сподели, че българската страна ще търсиподновяване на доставките, метод да ги разсрочи във времето, както и метод да си подсигурява сигурността на осъществените заплащания.

С встъпването си във власт служебното държавно управление, назначено от Румен Радев, обяви„ безпорядък и съсипия “в енергетиката и сътвори спешен щаб. То се отхвърли отшест от контрактуваните седемтанкера за доставка на американски полутечен газ с претекст, че не е имало опция за обезпечаване на точки за тяхното разтоварване на рационални цени.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР