Ще работим за увеличаване на целевото финансиране за детските градини

...
Ще работим за увеличаване на целевото финансиране за детските градини
Коментари Харесай

Цоков: Ще работим за увеличаване на целевото финансиране за детските градини

Ще работим за увеличение на целевото финансиране за детските градини и на броя на националните стратегии, предопределени напълно за тях, през 2024 година Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на среща с шефове от учебното и предучилищното обучение от цялата страна.

Дискусията се провежда от Съюза на ръководителите в системата на националната култура и бе открита от неговия ръководител Диян Стаматов, а в разискванията участваха народните представители Красимир Вълчев, Медиха Енвер Мехмед-Хамза и Даниел Лорер.

Министър Цоков акцентира, че с признатия бюджет частично се вземат решение проблемите с дефицита на финансиране за детските градини, само че е належащо да се планува по-голям запас през идната година.

“Трябва да сме наясно, че основите на положителните резултати на децата се поставят още в интервала на предучилищното обучение ”, сподели той.

Професорът акцентира, че се работи и за започване на ранна педагогическа поддръжка още от яслена възраст. Цитирани бяха и проучвания, които демонстрират, че тези години са основни за личностното развиване на децата.

“Тази година е избрана от Европейски Съюз като годината на уменията. Именно уменията ще са в основата на триумфите на просветителните системи в утрешния ден и ние би трябвало да работим за тази промяна ”, сподели още проф. Цоков.

Той разясни, че системата би трябвало да се концентрира върху личностното развиване на децата.

“Промяната ще бъде сложна и ще изисква време, само че през днешния ден би трябвало да поставим основите, с цел да се случи това на процедура ”, акцентира министърът.

Сред дискутираните тематики бяха измененията при състезанията за избор на учебни шефове, обезпечаването на яслите и детските градини и други Все още учителите и шефовете срещат механически проблеми при работата си с построената единна електронна система в образованието.

“Първостепенна задача е да подобрим нейното действие, тъй като тя би трябвало да улеснява вашата работа, а не да я затруднява ”, сподели проф. Цоков.

По думите му към този момент са извършени редица срещи с разработчиците на платформата и от тях са изискани бързи дейности за възстановяване на системата и продължение на надграждането й.

“Трябва да сме наясно, че пътят за осъвременяване и модернизиране на образованието ни минава през дигитализацията. Решенията в тази област обаче би трябвало да се взимат взаимно от МОН и просветителните институции ”, добави министърът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР