Ще продължим да настояваме за въвеждане на данък върху свръхпечалбите,

...
Ще продължим да настояваме за въвеждане на данък върху свръхпечалбите,
Коментари Харесай

КТ Подкрепа продължава да иска данък върху свръхпечалбите

Ще продължим да настояваме за въвеждане на налог върху свръхпечалбите, с цел да се подсигуряват приходите, с които да се изплащат пенсии, компенсации, да има нарастване на приходите, разгласи във Враца икономическият консултант на президента на Конфедерацията на труда „ Подкрепа “ Ваня Григорова. По думите ѝ през последните две години облагите в страната са се нараснали с 20 милиарда лева посредством и на спекулата, която се ползва, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според Григорова, в случай че бъде препоръчан и признат налог върху свръхпечалбите, в държавния бюджет единствено за половин година ще влязат спомагателни доходи в размер на 2,4 милиарда лева „ Тези спомагателни средства щяха да решат значително казуса с недостига. Но казусът е в това, че българските ръководещи, освен сегашните, не желаят да пипнат  печалбите на частните корпорации “, разгласи още Ваня Григорова. 

„ На уеб страницата на КТ „ Подкрепа “ вчера е оповестен стопански разбор, който отразява, може да се назова извинението от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), които най-накрая признаха, че повода за инфлацията освен в България, само че и в останалите европейски страни не е увеличението на приходите на жителите, е алчността на корпорациите. Печалбите им не могат да се обяснят по никакъв метод с повишените разноски за горива. И най-накрая ЕЦБ, която упорства постоянно за въздържане на растежа на приходите, призна, че в действителност инфлацията е вследствие на необикновено увеличените облаги “, уточни Григорова.

Данните на Евростат опровергават изказванията на Европейската централна банка, че повода за инфлацията е повишението на заплатите, като демонстрират, че разноските за труд на единица продукция са нарастнали по-малко от повишаването на цените през първото тримесечие на 2023 г, написа в разбора на Даниела Пенкова, стопански специалист на КТ „ Подкрепа, оповестен на уеб страницата на КТ " Подкрепа ". Това е продължение на наклонността от 2022 година повишаването на заплатите да изостава надалеч зад инфлацията, намалявайки покупателната дарба на хората.

В края на месец март 2023 година ЕЦБ беше принудена да признае своята неточност и уточни в икономическия си бюлетин: „ През първото тримесечие на 2023 година годишният ритъм на напредък на дефлатора на Брутният вътрешен продукт  на еврозоната доближи рекордно високо равнище от 6,2% по отношение на 5,7% от предходното тримесечие. Приносът на облагите е изключително огромен през последните три тримесечия, като съставлява почти 60% от общия растеж на дефлатора на Брутният вътрешен продукт “, написа в разбора. 

Според него неустойчивостта на цените на силата послужи на компаниите като опрощение за необмислено повишение на цените. Същевременно данните демонстрират, че маржовете на облагите на фирмите се усилват, а не се свиват, както би трябвало да бъде, когато разноските за сила набъбнат внезапно. Международният валутен фонд в своя обява от 26 юни 2023 година написа:

„ Нарастването на корпоративните облаги съставлява съвсем половината от нарастването на инфлацията в Европа през последните две години, защото фирмите усилиха цените си повече от скока на разноските за импорт на сила. Сега, когато служащите упорстват за покачване на заплатите, с цел да компенсират изгубената си покупателна дарба, фирмите може да бъдат принудени да одобряват понижаване на каузи на облагата ", се показва още в разбора, оповестен на страницата на КТ " Подкрепа ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР