Ще представим наше проучване има ли нужда от промени в

...
Ще представим наше проучване има ли нужда от промени в
Коментари Харесай

Биляна Гуярова: 70 на сто от запитаните не желаят нова Конституция

„ Ще представим наше изследване има ли потребност от промени в в този момент настоящата Конституция или би трябвало да се одобри нова “, разясни в „ Преди всички “ Биляна Гяурова, шеф на Българския институт за правни начинания преди полемиката „ 30 години Конституция “.

„ Поводът за нашата конференция е навършването на 30 години от приемането на най-новата българска Конституция, което е станало на 13 юли 1991 година от 7-ото Велико Народно заседание.

Но нашето проучване, което е представително за страната, сочи, че огромна част от жителите, близо 70 на 100, считат, че не е належащо да бъде одобрявана нова Конституция . Хората по-скоро се сплотяват към това да се създадат промени в обособени елементи в актуалната Конституция, само че не и приемането на напълно нов главен закон “, заяви Гяурова.

„ Това значи, че публичните връзки не са узрели, че да провокират ново Велико народно събрание,  което да одобри напълно нова Конституция “, уточни специалистът.

По думите ѝ в част от въпросите се вижда, че запитаните чакат промени в правосъдната власт, в мандата на тримата огромни - ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд и основния прокурор, да бъде променено държавното устройство, да се понижи броят на депутатите, както и да се понижат до два мандатите на министър-председателя.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР