Ще получат обезщетения туристите на София тур и Холидей“, които

...
Ще получат обезщетения туристите на София тур и Холидей“, които
Коментари Харесай

Ангелкова: Останалите без почивки заради фалирал оператор туристи ще получат обезщетения

Ще получат компенсации туристите на „ София тур и Холидей “, които не съумяха да осъществят почивките си, откакто на 19 декември туроператорът разгласи в уеб страницата си, че приключва активността си.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с изпълнителните шефове на двете застрахователни сдружения „ Алианц България “ и „ Групама “, с които компанията е имала контракти, оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Туроператорът е извънредно неточен, тъй като не съблюдава уговорките си, планувани в Закона за туризма, уточни министърът.

Според текстовете, когато туроператор разгласи несъстоятелност, е задължен неотложно да изпрати информация до министерството и до застрахователните компании за това какви подписани контракти има с клиенти и с какви контрагенти работи - турагенции, хотели, самолетни компании. За страдание, в уведомлението от „ София тур и Холидей “ няма информация какъв е броят на потърпевшите клиенти и какъв е размерът на възможните вреди, разясни министър Ангелкова.

Тя уточни още, че това може да забави процедурата по погашение на компенсациите, която може да започва, откакто се съберат нужните документи, свързани с броя на пострадалите. Лично се наемам да следим непрестанно случая, съобщи министърът.

„ Обезщетения ще се заплащат на хората “, съобщи Орлин Пенев, изпълнителен шеф на „ Алианц България “.

Той изясни, че не се изплащат на правилото първи по ред, първи по право. Трябва да се съберат всички искове и сумата да се раздели съразмерно по отношение на това, което всеки е платил на търговеца, в случай че не стига за покриване на цялостните суми. Пенев посочи, че към момента не се знае какъв е размерът на исковете, за това не може да се каже и дали ще стигнат парите за всички. При нас има подадени малко повече от 80 желае, за които към момента не е открито към кой от застрахователите би трябвало да се насочат, добави още изпълнителният шеф на „ Алианц България “.

Лимитът на полицата на „ София тур и Холидей “ е 450 хиляди лева, а към „ Групама “ е 25 хиляди лева Пенев беше безапелационен, че сума от 1 млн. лева, каквато беше оповестена от туроператора, не съществува. „ Групама “ също ще изплаща компенсации, сподели изпълнителният шеф на компанията Селин Болар.

Досега в министерството не са получавани сигнали за нарушавания на „ София тур и Холидей “, осведоми министър Ангелкова. Тя разясни, че с прекратяването на активността туроператорът не се заличава автоматизирано от Националния туристически указател. Това е обособена процедура, която ще започва и ще отнеме известно време. За облекчение на потребителите в Националния туристически указател с алено се акцентират тези туроператори, които са заличени.

Очаква се до края на седмицата взаимно със застрахователните компании да се откри точният брой на потърпевшите от неточната компания. Все още обаче не може да се каже в какви периоди пострадалите ще може да си получат компенсациите. Министерство на туризма ще алармира за случая Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, с цел да може и те да създадат нужните инспекции и дейности.

Министерството на туризма ревизира валидността на застраховките на всички туроператори, включени в Националния туристически указател. Компании, които работят без наложителната лавица ще бъдат препоръчани за изтриване от регистъра.

С цел предварителна защита на сходни случаи и усилване на контрола Министерството на туризма акцентира нуждата от основаване на инспекторат, заяви министър Ангелкова. И разясни, че това ще стане с промени в Закона за туризма през идната година. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР