Ще получат ли софиянци справедливи цени в градския транспорт след

...
Ще получат ли софиянци справедливи цени в градския транспорт след
Коментари Харесай

Приключи най-евтиното пътуване в София

Ще получат ли софиянци обективни цени в градския превоз след стартирането на електронната система за таксуване на пасажерите, която работи от към година? За нея живеещите в града заплатиха близо 100 милиона лв. с Данък добавена стойност посредством налозите си. Това е главният въпрос след окончателното гласоподаване в Столичния общински съвет на променените цени на транспортните документи, които бяха препоръчани след старта на упоменатата така наречен билет система. По-модерното цифрово таксуване, което към този момент може да се случва посредством банкови карти, смарт телефони и с мобилно приложение, въодушеви политическите групи в СОС да предложат разнообразни разновидности за нова ценова политика на Центъра за градска подвижност. Общинската компания прибира приходите от картите и билетите. Впоследствие нарочна работна група селектира тези разновидности и внесе част от тях за утвърждение от софийския парламент. Финалните диспути и гласуването бяха на последната сесия на СОС за това лято.   

Общинарите, които предлагаха нови цени на транспортните документи, всеобщо уверяваха, че нямат желание да подвигат цените. И че задачата им е да се създаде обективен модел на ценообразуване в градския превоз, който да стимулира всеки столичанин да се качи в него. Ако обаче се огледа крайният резултат, ясно се вижда, че новите цени на билетите в София де факто съставляват нарастване за немалка част от сегашните и от евентуалните бъдещи ползватели на публичния транспорт. Ръстът визира главно тези хора в града, които в този момент са негови ползватели по-рядко, само че въпреки всичко относително постоянно. Поради което те избират еднократните билети, а не абонаментните карти. Проучванията на ЦГМ демонстрират, че сега инцидентните пасажери пътуват на първо място с талони за 10 возения, всяко с цена от 1,20 лева В метрото те се зареждат в пластмасови карти, а в наземния превоз се продават като хартиени кочани. По данни на ЦГМ такива пластики и кочани през днешния ден употребяват към 10% от пътуващите.

 

В новите цени на ЦГМ билетите от 1,20 лева към този момент липсват, като не е препоръчана тяхна ценова опция

 

Така регулярният билет от 1,60 лева се трансформира в най-изгоден вид за по-рядко пътуващите софиянци. Същите към този момент пресметнаха, че по този метод цената на пътуването за тях се подвига с над 30 на 100. Сега остава да се види дали в бъдеще тези пасажери ще си купят карти, както се надяват политиците в СОС, или ще предпочетат други форми на напредване - да вземем за пример колите.

Новата ценова политика нанася удар и по джоба на тези ползватели на градския превоз, които сега пътуват с месечна карта за една линия. Нейният анонимен вид е с цена 28 лева, а персоналният – 23 лева Както „ Сега “ към този момент заяви, в предлагането за бъдещите цени тези карти също липсват. Мотивът на вносителите е, че въпросните карти се употребяват за вървене и връщане от работното място и че през останалото време техните притежатели не употребяват метрото, тролеите, трамваите и рейсовете. Управляващите от ГЕРБ стартират тезата, че в новия вид са обезпечили сурогат на месечните карти за една линия в лицето на годишната карта за всички линии от 365 лева, която към този момент ще може да се купи разсрочено на 3 вноски (150 лева, 120 лева. и 100 лева.). Зам.-шефът на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков няколко пъти сподели, че с разсрочването картата за 365 дни излиза на годишна база на сходна цена като месечната. Във форумите и в формалния уебсайт на София обаче доста столичани му дадоха отговор, че за тях разлика от 23 лева до 30 лева на месец е забележителна, изключително когато в фамилията би трябвало да се купят две и повече карти. 

От всички идни нововъведения в градския превоз най-голямата ръководеща група в София – обединението ГЕРБ-СДС, се похвали специално с идния старт на новите билети за време. Отново както „ Сега “ към този момент писа, те ще бъдат два типа – 30+ и 60+, а упованията са да се появят в обращение от началото на 2023 година По-краткият билет, чиято дълготрайност ще е 30 минути или до края на почнало пътешестване преди 30-а минута, ще коства както и досега– 1,60 лева По-дългият пък ще е с дълготрайност 60 мин. или до края на почнало пътешестване преди 60-а минута. Неговата цена ще е 2,20 лева

Вносителите на отчета за новите карти и билети – представителите на ръководещото болшинство Зафир Зарков от ГЕРБ, Прошко Прошков от Съюз на демократичните сили и Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, както и Борис Бонев от „ Спаси София “, който в други случаи съвсем постоянно е в съпротива, акцентират като главно преимущество на новите е-билети за време това, че с тях ще може да се сменя повече от едно транспортно средство. Много столичани обаче опонираха, че с е-билет за 30 мин. те не виждат никакъв късмет да пътуват даже на две транспортни средства. Това се отнася изключително за по-отдалечените региони на София, които се обслужват от една автобусна, тролейбусна или трамвайна линия. В интервала за разискване на новите цени в общината бяха получени огромен брой мнения, че късият билет за време би трябвало да трае най-малко 45 мин., с цел да може пасажерът да се възползва от обещания бонус. „ Проблемът на новите билети за време е, че разписанията на градския превоз са направени с безумни шпации. В момента той просто регистрира активност в делнични дни след 19:40 ч., както и в почивни дни. Ако по зимни написания човек има някаква възможност да се придвижи за 30+ мин., при летните написания това е невероятно. Билетите за време би трябвало да са с годност най-малко 45+ мин. “, написа софиянката Росица Иванова до СОС. „ Билетът 30+ не прави никаква работа. Аз и доста други хора чакаме рейс по 10-15 мин. Така в едната посока ние влизаме в интервала от 30 мин. В противоположната посока обаче не влизаме, тъй като след първото чекиране следват пътят и чакането “, добави Тереза Бойкова.

Така излиза, че с новите цени политическите групи в софийския парламент ще ощетят съществено пътуващите с билети, пробвайки се да им продадат абонаментни карти. Дори когато те не са нужни на избран тип пасажери. Както „ Сега “ писа, във връзка с картите СОС в действителност има намерение да вкара много нови благоприятни условия. За разсроченото заплащане на годишната карта към този момент стана дума. Освен това от 1 септември би трябвало да стартира да се предлага новата годишна младежка карта за всички линии с цена от 250 лева или против 25 лева на месец. От нея ще могат да се възползват всички на възраст до 26 година, без значение от това дали учат или работят. Отново от есента учениците и студентите ще могат да купуват едновременно и годишна абонаментна карта. Предвижда се и стартирането на карта „ Родител “ – месечна карта с цена от 10 лева, с която родители на деца до 2 година ще могат да употребяват цялата транспортна мрежа. Нови транспортни документи са още 24-часовата, 72-часовата и седмичната карта от понеделник до неделя. Техните цени ще са надлежно 6, 15 и 20 лева Новост ще е и правото за ползване на буферен паркинг с превозен документ от наземен превоз, а освен с метрото. Все удобства и привилегии за хората, които имат потребност да си купуват по-дълговременни абонаменти.  

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР