Ще подкрепим този законопроект, защото в същността си той е

...
Ще подкрепим този законопроект, защото в същността си той е
Коментари Харесай

Вяра Емилова: Да изправим държавата на крака

Ще подкрепим този законопроект, тъй като в същността си той е израз на смислена и целенасочена лява политика, целяща да смекчи удара от международна икономическа рецесия

Всеки от нас в тази зала (на Народното събрание - б.р.) е тук, с цел да способства за реализиране на непоклатимост и предвидимост, за основаване на нов работещ механизъм за поддръжка на всеки български жител. А това е невероятно, без да реализираме единодушие по тези основни ремонти, гарантиращи, че нито един човек няма да бъде зарязан самичък в рецесията!
Намираме се в невиждана международна обстановка, трасираща колосални промени на всички равнища, и от това по какъв начин през днешния ден ще се оправим с решението на тази задача от пъзела ще зависи животът на всеки един, който ни е дал своя вот доверието си. Убедена съм, че си давате сметка за това...
Много рани бяха нанесени през отминалите години. Кризите, които страната изживява сега, са вследствие на дългогодишната дясна политика в ръководството. Това важи в цялостна мощ за обществената, здравната и енергийната рецесия. Затова и Българска социалистическа партия продължава да упорства за усилване ролята на страната и на обществената й функционалност.
Много провокации към момента стоят пред нас и стряскат с мащабите си, само че като политици би трябвало да продължаваме да мислим с грижа за хората на България.
Повече обществена политика, повече обществени ограничения - тази позиция Българска социалистическа партия защитаваше при провеждането на договарянията за сформиране на държавно управление и тя откри реализация в подписаното съдружно съглашение, където бяха утвърдени огромен % от препоръчаните от Българска социалистическа партия обществени оферти. Това откри и реализация в държавния бюджет за 2022 година Вследствие на рецесиите, бедността и неравенствата се усилват. Нашата грижа са слабите, уязвимите и бедните.
В началото на годината точно Българска социалистическа партия съумя да отбрани един от най-социалните бюджети в България. Социалните разноски бяха увеличени с над 30% по отношение на 2021 година, или към

20 милиарда лева за обществена политика

Социалните ограничения включваха: преизчисление на пенсиите; увеличение на поддръжката за фамилиите за развъждане на деца; повдигане на минималната работна заплата; увеличение на компенсациите за безработица; нарастване на помощта за хората с увреждания и други Освен всичко друго, дейната обществена политика, изключително тази в помощ на младите фамилии, е ориентирана и към решение на демографските проблеми на България.
Длъжни сме да продължим да пазиме обществената политика в поддръжка на българските жители и да подкрепим справедливите обществени ограничения в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване. Длъжни сме да надигнем страната на крайници, да предприемем ограничения, които ще поддържат хората и бизнеса, ще стабилизират стопанската система и ще приготвят страната ни за бъдещи провокации.
Сега е моментът за обществени политики към най-уязвимата и многочислена част от българското население - това са българските пенсионери. На техен тил в продължение нацяло десетилетие се строяха и ремонтираха пътища, а техният ред за нарастване на пенсиите в никакъв случай не идваше. Затова Българска социалистическа партия влезе в ръководството с ясни обществени цели - за повишение приходите и поддръжка за най-уязвимите групи в нашето общество - пенсионерите и децата на България.
Важно е да отбележим, че Българска социалистическа партия съумя да отбрани пред съдружните сътрудници политиката за увеличение и осъвременяване на пенсиите, а Министерството на труда и обществената политика, отпред с министър Гьоков, съумя да го осъществя.

Какво виждаме в законопроекта?

Предвиждат се промени в параметрите на пенсионната политика, които ще бъдат осъществени на два стадия: от 1 юли 2022 година и от 1 октомври 2022 година

От 1 юли 2022 година:

* Всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, се осъвременяват с 10 на сто;
* КОВИД-добавките се включват в размера на пенсията;
* Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст се усилва от 370 лева на 467 лева (увеличение от 26,2 на сто);
* Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се усилва от 1500 лева на 2000 лева (увеличение от 33,3 на сто);
* Социалната пенсия за напреднала възраст се усилва от 170 лева на 247 лева (увеличение от 45,3 на сто).

От 1 октомври 2022 година:

* Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се усилва от 2000 лева на 3400 лева (увеличение от 70,0 на сто);
* Пенсиите за трудова активност да се преизчислят от 1 октомври 2022 година

Резултати от измененията в действие от 1 юли 2022 година

Средната пенсия на един пенсионер, в това число и от Учителския пенсионен фонд, се чака да нарасне до 666 лева през юли 2022 година, което е растеж от 23,2 на 100 към равнището й през юни 2022 година, без отчитане на спомагателните суми, изплащани към пенсиите, и с 9,4 на 100 при отчитане на спомагателните суми.

Резултати от измененията в действие от 1 октомври 2022 година

През октомври 2022 година междинната пенсия на един пенсионер се чака да доближи 718 лева или да нарасне със 7,8 на 100 по отношение на юли 2022 година Спрямо юни 2022 година се чака растеж от 32,9 на 100.

Какви са измененията в структурата на пенсионерите по мярка на получаваната пенсия?

Промените, влизащи в действие от 1 юли и 1 октомври 2022 година, водят до повишаване броя на пенсиите, получавани в автентичен размер. Това значи понижаване броя на пенсиите, избрани в най-малък размер, и увеличение броя на пенсиите, чийто размер не е стеснен на оптималния.
-------------------
Като депутат от Българската социалистическа партия се усещам призвана точно в тази сложна обстановка да застана на страната на всеки един пенсионер, на всяка майка, на всеки бизнесмен или незает, на страната на всеки един човек, чийто живот се е преобърнал вследствие на дългогодишните рецесии от неприятното ръководство на страната ни.
Ще подкрепим този законопроект, тъй като в същността си той е израз на смислена и целенасочена лява политика, целяща да смекчи удара от международна икономическа рецесия, а и тъй като за степента на развиване на едно общество, се съди по това по какъв начин то се грижи за най-уязвимите.
Този бюджет е сигурна крачка за завръщането на нормалността в страната и в бита на хората.
Призовавам ви да го подкрепим в името на нашето общо бъдеще!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР