Ще оцелеят ли мерките на служебния кабинет във връзка с

...
Ще оцелеят ли мерките на служебния кабинет във връзка с
Коментари Харесай

Ответен огън срещу Списъка Магнитски

Ще оцелеят ли ограниченията на служебния кабинет по отношение на американските санкции по световния антикорупционен закон " Магнитски " в правосъдното чистилище?

 

Месец, откакто Министерския съвет одобри решение и вкара в " черен лист " засегнатите и евентуално рискови за стопанската система ни български физически и юридически лица, административните съдилища стартират да образуват процедура по жалбите на пострадалите.

Процесът по правосъдния надзор е предстоящ и дава обещание да бъде забавен, тъй като в правния мир не съществува даже микроскопична опция българските юрисдикции да ползват просто по този начин непознат закон, какъвто е " Магнитски ". По същата причина съдът също се колебае, защото

никой няма никаква визия за процесуалния ред,

по който да бъдат прегледани жалбите против решението на кабинета.   

Целта за сформиране на листата с гражданите и компаниите, които имат връзка със санкционираните от американската Служба за надзор на задграничните активи Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, беше стимулирана по много чудноват метод - да се предпазят сдруженията с държавно и общинско присъединяване и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обсега на глобите " .

Най-напред служебният кабинет разгласи, че българската страна

стопира да работи с компаниите на Божков и Пеевски,

както и с всички техни контрагенти. А заместник-председателят на Националното бюро за надзор на СРС Илко Желязков (който мигновено излезе в отпуск), най-вероятно ще бъде отхвърлен.

Решението бе обосновано с общите пълномощия на държавното управление да ръководи и реализира вътрешната и външната политика на страната в сходство с Конституцията и законите. Създадена бе и непрекъсната работна група с представители на МВР, финансовото министерство, ДАНС и Национална агенция за приходите. Основната й задача бе да сформира и да поддържа " черен лист " с лицата, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите по Закона " Магнитски ".

Този лист би трябвало да включва:

всички физически лица (по наше непретенциозно мнение в тази ситуация става дума за еднолични търговци - Едноличен търговец, които в частност са най-обикновени компании, само че по принцип не са юридически лица по смисъла на Търговския закон - бел. ред.) и юридически лица, притежавани, следени или ръководени през последните пет години от Божков, Пеевски и Желязков;
всички техни съдружници, акционери, шефове и членове на органи за ръководство и надзор на горните юридическите лица, включени все още и за последните 5 години;
всички физически лица и юридически лица, допълнени по-късно в листата.

" Черният лист " е обществен. Общото наблюдение на дейностите по обновяването му се " паднаха " на финансовия министър. А другите министри трябваше да " подгонят " всички органи на изпълнителната власт, всички компании с над 51% държавно и общинско присъединяване в капитала, както и всички други субекти, упражняващи държавни права, с една единствена цел -

тотално преустановяване на връзките си с лицата от листата " Магнитски "

и цялостна възбрана за определяне на каквито и да било нови връзки.

" С подхванатите от държавното управление дейности ще се сведат до най-малко рисковете за страната ни в политическо и в интернационално отношение и за българската стопанска система от тези наказания на Съединени американски щати при следващо заледяване на активи в банки на бюджетни организации, държавни сдружения и предприятия, блокиране на интернационалните преводи, изключване и недопускане до присъединяване в интернационалните бизнес покупко-продажби, ограничение на опциите за търговия и други ", посочиха в известие от държавната пресслужба.

Още тогава беше пояснено, че решението се взема

заради липса на нормативна рамка,

по която страната да подхваща дейности при положение на наказания, наложени от органи на друга страна.

Към този миг малко на брой се наемаха да предвиждат до каква степен наранени ще са лицата в листата. Ясно беше единствено, че запорирането на банкови сметки на глобените Божков, Пеевски и Желязков е учредено на Закона за ограниченията против изпирането на пари. После заваляха обаче тъжби, с които включените в листата оспорваха решението на Министерския съвет пред Върховния административен съд (ВАС). 

Първоначално няколко правосъдни състава прецениха, че предметът на жалбите би трябвало да бъде разграничен. В частта им, с която се оспорва решението на Министерския съвет, те да останат за разглеждане по създание пред Върховен административен съд. А в частта, с която се оспорват фактическите дейности на администрацията в осъществяване на същото решение, да бъдат изпратени за разглеждане по бързата процедура пред Административен съд София - град. 

Друг състав на Върховен административен съд обаче

призна директното прекъсване на действието на решението 

със самия факт на оспорването му. Така жалбоподателите ще могат да се базират неотложно с искане в същата тенденция - администрацията да не ползва против тях подхванатите по силата на решението на кабинета рестриктивни ограничения. 

Върховен административен съд признава безусловно правния интерес на засегнатите да оспорват пред съда решението на кабинета, с което са нарушени техни права и ползи.

Нещо повече - приет е непосредствено спиращият осъществяването му ефект на жалбата, като е посочено че кабинетът не е позволил предварителното му осъществяване. Затова е оставено без почитание настояването на жалбоподателя за неговото прекъсване. А на Министерски съвет е указано, че е задължен да потвърди за какво едно лице би трябвало да бъде включено в листата, направен в осъществяване на оспорения административен акт.

Съдебно определение, което е правно издържано и се надяваме служебният кабинет да не реагира прочувствено против съда, както направи във връзка със прекъсването на вписванията в Търговския указател на измененията в управленията на ББР и " Автомагистрали ".

Законът е подобен и би трябвало да се ползва правилно, без значение от отрицателната обществена оценка във връзка с знакови обществени фигури. Освен това е безусловно неотложно и още нещо - да бъдат проучат реакциите и ограниченията на европартньорите ни по отношение на световния закон " Магнитски ". Независимо дали и какъв брой от засегнатите в листата реализиран изваждането си от него по правосъден ред, би трябвало да е налице правен ред за правосъден надзор в тази тенденция. 
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР