Бизнесът въстана срещу високите цени на енергийната борса у нас.

...
Бизнесът въстана срещу високите цени на енергийната борса у нас.
Коментари Харесай

Акценти за 12 - 19 август от Banker Weekly

Бизнесът въстана против високите цени на енергийната борса у нас. Нивата на тока от 300, даже до 400 лева за мвтч изкараха отвън релси огромна част от едрия промишлен бизнес у нас, като заводи започнаха да стопират производствата си. " Банкеръ " към този момент писа за това, само че през тази седмица на бизнес организациите им прекипя и те желаеха оставката на цялото държавно енергийно управление. Причината за това е несправяне с наболелите въпроси в енергетиката, които от ден на ден натежават и пречат на конкурентоспособността на българския бизнес.

 

Статистиката на Национален осигурителен институт демонстрира, че от януари до юни т.г. 24 500 бъдещи пенсионери са напуснали частните пенсионни фондове и са заложили на само държавната пенсия от Национален осигурителен институт. Директорът на дирекция „ Пенсии “ в Национален осигурителен институт Любомира Язаджиева се похвали със мощен интерес към прехвърлянето на средствата от частните фондове към страната през първите 6 месеца.

„ Това е сензитивно повече по отношение на подадените през цялата 2020 година заявки, които са били 16 300. Това са хора, които още не са пенсионирали и на които може да им остават повече или по-малко от 5 години до навършване на пенсионната възраст “, сподели тя, внушавайки че одържавяването на персоналните партиди върви с цялостна мощ. Въпреки че да се съпоставя пандемичната 2020-а със „ спокойната ” 2021-а е спекулативно начинание.

 

Бяхме привикнали ГЕРБ да забърква каши в Народното събрание, над които с дни да разсъждават адвокати и анализатори. Помним  по какъв начин Народното събрание е отхвърлял поради депутатите на Борисов президентско несъгласие върху към този момент фиктивен закон. Винаги най-после отговорен за бъркотията се оказваше някой различен. Подобни неща се случваха на фона на вяли диспути. И като се изключи дребните фарсове, бяхме очевидци на скучни пленарни съвещания. Пожелахме си нещо забавно и с възторг посрещнахме 45-ия парламент, чийто живот завърши за няма и месец. Порадвахме се на динамичността и позабравения живец в пленарната зала. Но в 46-ия парламент забавните събития прераснаха в просташки разправии, мерене на его и отбягване на работата всъщност. 

 

Светът гори. Огненият пъкъл, обхванал планетата, към този момент би трябвало да е убедил и най-големите скептици, че с климата се случват доста страшни неща. Потвърди го и невиждан и по мащаба си, и по категоричността си отчет на Организация на обединените нации: отговорни сме ние, хората. А пътят за предотвратяване на цялостна злополука остава затулен в мъгла и отрупан с трудности.

 

Горещата тематика за противозаконното подслушване на жители към този момент напълно съществено навлезе в дневния ред на 46-то Народно заседание, макар очертаващия се невисок небосвод на неговия живот. Въпросът за нерегламентирана приложимост на специфични разследващи средства против жители и политици, взели участие в миналогодишните митинги, издигнат още през май т.г. от съпредседателя на " Демократична България " Атанас Атанасов, най-накрая ще получи отговор.

 

Вече няколко дни тематиката с фекалните води на до неотдавна райското курортно село Синеморец провокират непреодолими позиви на отвращение и яд. Местните велможи, които години наред бяха заети само да „ спомагат “ на инвеститорския интерес по крайбрежието, обогатявайки и себе си, са пропуснали да помислят къде ще „ заустят “ отходната канализация на новите градежи тук.

 

„ Неуспехът на първия мандат значи, че Борисов и Гешев могат да отдъхнат. Засега ”, споделя в иентервю за “Банкеръ ” националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Явор Божанков.

 

Докога ще плащаме по над 460 лева годишно за винетки? Това е въпросът, на който формален отговор не дават нито Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), нито от Националното тол ръководство (НТУ), нито Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). От време на време на обществото се подмятат едни цифри, само че никой непосредствено не споделя кой заплаща главно за поддръжката на пътищата у нас? А самите числа красноречиво демонстрират истината, стига да има кой обективно да ги проучва.

 

„ Нашата съществена цел беше и си остава представянето на България пред света като сигурна и гостоприемна дестинация посредством подобряването на политиките за контролиране на туристическия пазар и за администриране на туристическата активност ”, е безапелационна в изявление за „ Банкеръ ” министърът на туризма Стела Балтова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР