Ще останат ли хора с белодробни заболявания без рехабилитация? Нова

...
Ще останат ли хора с белодробни заболявания без рехабилитация? Нова
Коментари Харесай

Ще останат ли хора с белодробни заболявания без рехабилитация?

Ще останат ли хора с белодробни болести без рехабилитация? Нова методика на здравното министерство оставя 70 % от пациентите с белодробни болести, които до момента са имали достъп до рехабилитация, без подобен, осведомят Дарик пациентски организации.

От долекуване и рехабилитация ще могат да се възползват единствено белодробно заболели, които са с 50 % изгубена продуктивност. Това въпреки това слага и трите профилирани за задачата лечебни заведения в риск от банкрут, показват още пациенти и допълват, че към този момент има сигнали за върнати от рехабилитация хора с белодробни болести.

У нас сега работят три лечебни заведения за долекуване и рехабилитация на белодробни заболявания – във Велинград, в Роман и в Искрец. Достъпът на някои пациенти с белодробни заболявания до тях ще бъде стеснен, уточни пред Дарик Диана Хаджиангелова, ръководител на Асоциацията на българите, боледуващи от астма.

„ Методиката е пусната преди Великден. Тя изисква болните от ХОББ, от астма, да са с над 50% ТЕЛК, с цел да получат долекуване. Само че, в доста от случаите, да вземем за пример при астматици с тежки пристъпи, доста мъчно се дава подобен висок %. От хората, които до момента са имали достъп до долекуване, ще продължат да имат едвам 30%. Получихме безпределно доста позвънявания от хора, на които е стеснен достъпът. Отишли са до болничното заведение и са се прибрали у дома, тъй като им е била отказана рехабилитацията ”, изясни Хаджиангелова.

Новите правила са залегнали в Методиката за субсидиране на лечебните заведения през 2018 година, направена от Министерството на здравеопазването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР