Ще направим всичко възможно, за да запазим структуроопределящите болници, проблемът

...
Ще направим всичко възможно, за да запазим структуроопределящите болници, проблемът
Коментари Харесай

Възможно е да се наложи затваряне на болници и приватизация, смята здравният министър

Ще създадем всичко допустимо, с цел да запазим структуроопределящите лечебни заведения, казусът е систематичен и е ясно, че те се сблъскват с мощната конкуренция на частните лечебни заведения. Това съобщи по време на блиц надзор на парламентарната Комисия по опазването на здравето министър Христо Хинков. По думите му частните лечебни заведения работят фактически с по-ефективен мениджмънт и ще бъде изработен опит да се включат и те в процеса на даване на всички типове медицински услуги.

Проф. Хинков засегна в същия подтекст и тематиката за финансирането на лечебните заведения, като акцентира, че плануваните в бюджета за тази година 20 млн. лева в допълнение за болнична помощ, които за идната година ще бъдат 60 млн. лева, ще могат да се получават единствено при избрани ясни критерии и набор от условия. Те ще бъдат написани в специфична разпоредба. Сред тях ще бъде изведено като изискване съществуването на такива отделения като патоанатомия, правосъдна медицина, действия, свързани с трансплантация.
Това ще бъде и условието за откриване на нови лечебни заведения – да разполагат с голям брой структури, а освен с няколко отделения.

По думите на проф. Хинков, който по време на днешния блиц-контрол отговори на редица въпроси, свързани по един или различен метод с болничната помощ, обстановката с лечебните заведения е такава, че е допустимо да се стигне до миг, в който ще се наложи затваряне на държавни лечебни заведения. Според него тогава здравните управляващи ще бъдат изправени пред въпроса дали могат да извадят такива лечебни заведения от забранителния лист за приватизация и да ги предложат на частния бранш. По думите му в случай че това се случи, би трябвало да се помислят разновидности за контракти, при които новите притежатели ще бъдат задължени за избран интервал от време да поддържат всички структури и отделения, фигуриращи до тогава в съответната болница.

„ Икономическата и пазарната логичност подсказва, че може да се случи в някои случаи и това. Виждаме по какъв начин регионалните лечебни заведения малко по малко стават държавни, би трябвало да се вземат радикални решения и споделям това, тъй като разгадавам на тази комисия да е подготвена за тях, в случай че се стигне до там. Иначе продължаваме да наливаме пари и да ставаме притежатели на тези губещи предприятия “, разяснява проф. Хинков.

„ Трудно е да се борим с експанзията на частния капитал и частния мениджмънт, който се оказва добър и привличащ един и същи контингент от работещи в опазването на здравето. Докторите и сестрите са едни и би трябвало да намерим такива механизми, които да не разделят частно и държавно, а да работим всички в една посока “, сподели още той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР