Ще издържи ли българският туризъм, ако патовата ситуация с коронавируса

...
Ще издържи ли българският туризъм, ако патовата ситуация с коронавируса
Коментари Харесай

Ще има ли кадри за туризма след месеци застой?

Ще издържи ли българският туризъм, в случай че патовата обстановка с ковид продължи няколко месеца? Този въпрос към този момент става все по-актуален на фона на затворените хотели и заведения за хранене. Днес министър Ангелкова съобщи, че по-скоро да се реализира късен летен сезон, а проблемите пред туризма са доста огромни.
Проблемът не е единствено в отводите от пътувания, а по-скоро, че мъчно ще се откри личен състав за този бранш. Нали като дойдат туристите, ще би трябвало някой да ги обслужва – готвачи, сервитьори, техническа поддръжка на обектите? Привличането на квалифицирани фрагменти за туризма и до момента беше мъчно. Известно е, че по-голямата част от този личен състав се наема за сезонна работа. Срокът им за компенсации за безработица изтича, а на някои от тях  даже е изминал.  
Тъй като няма никаква изясненост по кое време и дали въобще хората ще бъдат наети това лято, доста от тях към този момент се насочват към търговски обекти. Напоследък магазини за хранителни артикули, измежду които и огромни търговски вериги, интензивно афишират свободни позиции. Обяснението – търговците на хранителни артикули са измежду дребното в страната ни, които работят на цялостни обороти, а някои даже уголемяват активността си. Освен това оферират непрекъснати трудови контракти, а и заплащането е по-добро спрямо парите, давани в туризма.
Особено мъчно ще възстановят бизнеса си дребните туристически компании. Те ще бъдат принудени от трудовия пазар да дават по-големи заплати, с цел да привлекат обслужващ личен състав. Но малко от тях ще устоят финансово. Не е изключено да се изправят пред банкрут, изключително в случай че не съумеят да обслужват заемите си или да си заплащат сметките към снабдители.
По-облагодетелствани в това са отношение огромните компании, разрастващи туристическа активност, защото даже през неактивния сезон те задържат квалифицираните си чиновници, предлагайки им 4-дневна работна седмица. А след въвеждане на изключителното състояние чиновниците на „ Албена “ АД работят отдалечено от домовете си и в курорта не се позволяват никакви външни лица.
Тази еластичност е гаранция, че компанията ще може да разчита на чиновниците си през дейния сезон, когато конкуренцията за чиновници с опит е изключително мощна, настояват те. Но даже и огромните в този отрасъл ще изпитат компликации и сигурно ще отсрочат планувани вложения за по-благоприятни времена.
Оптимистично е, че към този момент няма всеобщи отводи от направени ранни записвания за летен отдих в черноморските ни курорти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР