Ще имаме ли американски 7 и 8 реактор в АЕЦ

...
Ще имаме ли американски 7 и 8 реактор в АЕЦ
Коментари Харесай

Иван Хиновски: След 30 г. няма да имаме 3600 мегавата въглищни централи

Ще имаме ли американски 7 и 8 реактор в АЕЦ „ Козлодуй ” и 2 съветски реактора, само че издигнати от французи в „ Белене ”? Тези въпроси още веднъж излязоха на дневен ред. Във вторник стана ясно, че упоритостта на служебния кабинет е САЩ и Франция да построят общо 4 нуклеарни блока у нас.

„ Предстои окончателното сключване на контракт, така наречен feed контракт за техническо-икономическа аргументация за създаване на 2 блока по технология AP1000 на „ Уестингхаус ” на площадката на АЕЦ „ Козлодуй ”, обясни зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков. „ Същият feed контракт следва да бъде подписан с EDF за израждането на 2 блока по 1000 мегавата, като се употребява съществуващото доставено съоръжение на АЕЦ „ Белене ”. Това е съветското съоръжение ”, акцентира Божков.

Според енергийния специалист Иван Хиновски това е допустимо да се случи. „ След 30 години ние няма да имаме 3600 мегавата въглищни централи. Така че за един подобен сюжет би трябвало да се готвим ”, разяснява Хиновски.

По думите му сходни планове са тежки и лишават време.

„ Един нуклеарен план се прави за 10-12 години, а някои и по-дълго. Всичко, което приказваме сега, е на идейна фаза ”, сподели Хиновски.

Той изясни, че нуклеарните планове минават през 4 етапи – идейна, решение по принцип, решение всъщност и започване на лицензионен развой.

„ Ние сме към момента, изключително за „ Белене ”, на идейна фаза. Това би бил добър, забавен и ексцентричен план. Но е под доста условия. Дали „ Фраматом ”, които следва да посетят централата, да се срещнат с площадката, оборудването - ще преценяват, че това е реализуема задача. Второто изискване е дали ще се договорят с „ Росатом ” да получат документите за оборудването, защото тя е основна. Третото доста значимо за нас – какъв брой ще коства това ”, изясни Хиновски.

По думите му френската технология е надграждане на съветското съоръжение, което ние имаме.

За поддържането има две условия – консервация със специфични мазила и избрани атмосферни, като да вземем за пример да не е на външна температура.

Хиновски напомни, че до момента е имало подобен план – хибриден, за АЕЦ „ Козлодуй ”.

За сигурността е най-важно това, което „ Франатом ” би трябвало да донесе и конфигурира, счита още специалистът.

„ Едни испански инженери споделиха, че ще бъде европейска централа. Тя ще бъде благосъстоятелност на плановата компания, която в деня Х би трябвало да стартира да я финансира и построява ”, сподели Хиновски.

Той счита, че „ Франатом ” беседват с „ Росатом ” и ще получат сериозния размер документи, която ще им би трябвало в този план.

„ Без техническата документи от производителя на оборудването няма по какъв начин ”, безапелационен е Хиновски.  

Централата ще може да работи с всякакво гориво, разясни още той.

„ Има контракт с „ Фраматом ”, които ще доставя гориво за 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй ”. Същият вид гориво ще се употребява и в една такава нова централа. Това не е комплицирано решение. Ключовото е „ Фраматом ” да реши положението на площадката, на оборудването, на наличната документи ”ы сподели Хиновски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР