Ще ги познаете по жълто-черните екипи, с които винаги излизат

...
Ще ги познаете по жълто-черните екипи, с които винаги излизат
Коментари Харесай

Dubioza Kolektiv: Властите във всички балкански страни управляват чрез страх

Ще ги познаете по жълто-черните екипи, с които постоянно излизат на сцена. Няма да ги сбъркате и по провокативните текстове, в които описват със жлъч за живота на Балканите. Да, приказваме за Dubioza Kolektiv. 

Една от най-любимите групи на българската аудитория се завръща у нас с нов концерт по време на във Велинград, който ще се организира на 20, 21 и 22 август. 

За концерта във Велинград, музиката, политиката и Балканите си приказваме с тях.

Вашата музика е известна с това че е друга, тя е микс от ска, пънк и реге. Какво ви въодушевява?

Вдъхновението ни не идва от един съответен род. Търсим ентусиазъм в тематиките, за които пеем. Когато съберем римите в текст по съответна тематика и те сами по себе си имат смисъл и съдържат някакъв комичен, шеговит детайл, песента някак елементарно се ражда по-късно.

В доста от песните си обръщате особено внимание на елементарния човек от Балканите, неговия нрав и държание. Защо той се явява централен облик във вашето изкуство?

Харесва ни да си играем със стандартите, а стандартите, които хората от останалата част от света, изключително хората от Западна Европа, имат към балканския човек, са в действителност забележителни. В същото време ние самите имаме изкривени показа за себе си. Да се майтапим с тези изкривени усещания и от двете страни е превъзходен метод да разрушим тези стандарти и по този начин да погледнем самите себе си по-ясно в профил в процеса.



Политиката също е много постоянно засягана тематика в текстовете ви. От няколко месеца страната ни е в политическа рецесия, само че в един от вашите текстове се споделя “politika je kurva’’. Трябва ли хората да се интересуват от политика и да гласоподават?

Има една сентенция, която споделя “Ако не се занимавате с политика, политиката ще се занимава с вас ”. Когато демокрацията пристигна на Балканите след рухването на Желязната завеса, ние просто не бяхме подготвени за демокрацията. Няколко генерации са възпитавани по метод, съгласно който няма потребност да се слагат под подозрение решенията на политиците, а просто да им се подчиняват. Ще мине известно време преди младежите да схванат изцяло правилата на функциониращата народна власт. В момента управляващите във всички балкански страни ръководят посредством боязън. Свободата и страха обаче не са съвместими.

Не сте били в България от една пандемия време. Какво да чакат почитателите ви от концерта у нас?

България е едно от местата, където обичаме най-вече да свирим. Сигурно си мислите, че това е отговор, който даваме на всички места, с цел да поласкаем публиката, само че това не е правилно. В България, поради сходствата в езика, манталитета, обичаите и храната, се усещаме като вкъщи си, макар, че знаем, че сме в чужбина. Българската аудитория е една от най-енергичните в света! Всеки път, когато свирим тук, празненствата са грандиозни - това и всичко, което казахме дотук демонстрира, че няма потребност да вършим празни похвали на българската аудитория - просто желаеме да свирим за вас допустимо най-често.

Преди няколко дни имахме първия си концерт след 16 месеца пауза. Не сме изпитвали толкоз доста адреналин и страсти откогато тази група беше основана. Беше толкоз прочувствено, че безусловно се разплакахме посредата на концерта. Нямаме самообладание да излезем на сцената във Велинград, където можете да очаквате голямо количество сила, страсти и адреналин.

След толкоз време ще бъдем още веднъж дружно, без екрани посред ни. Омръзна ни от онлайн концерти, осъществявания през Zoom и всичко сходно. Никоя технология в никакъв случай няма да може да размени чувството за концерт онлайн, в който сила и страсти се обменят сред групата и публиката. Надяваме се, че няма се разплачем още веднъж по средата на концерта.



Ракия или бира преди концерта на Dubioza Kolektiv?

Ракията постоянно е първият избор. Бирата носи тежест, а също така паузата за уриниране в средата на концерт не е най-хубавото решение. Имаме шанс, че хората ни носят големи количества от домашната си ракия, когато свирим в България. Ето за какво афтърпартито постоянно е по-добро от самия концерт. Поне по този начин ни се коства като се събудим на идната заран.

Знаете ли нещо за Велинград?

Никога не сме били във Велинград, само че знаем, че градът е прочут със своите минерални бани - по тази причина се надяваме, че ще излекуваме грандиозния махмурлук след шоуто в някоя прекрасен минерален басейн.

Интервю: Ивайло Анев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР