Ще бъде представена книгата Системата за превенция на корупция и

...
Ще бъде представена книгата Системата за превенция на корупция и
Коментари Харесай

Корупционните практики еволюират, стават все по-скрити, хора все по страхливи да докладват, а подкупите по-големи

Ще бъде показана книгата " Системата за предварителна защита на корупция и измами “, която показва и разказва в детайли 26 детайла. Всеки един от тях има 5 секции:

1. Цел

2. Описание

3. Как политиците могат да трансформират законите с цел да изградят детайла на държавно равнище?

4. Как се разпознава детайла в дадена организация?

5. Как се дефинират точки за съществуване и успеваемост за описания детайл?

Книгата е ориентирана към всички жители, специалисти, политици, публицисти и други, които се интересуват от тематиката за корупцията и по какъв начин тя може да бъде минимизирана в дадена частна организация, в държавни и общински компании и структури.

Автор на книгата е един от създателите на Антикорупционния фонд в България (АКФ) Йордан Карабинов, MBA, ACCA, CIA. С над 20 години професионален опит, той започва кариерата си като инспектор в ПрайсуотърхаусКупърс България през 1997 година В интервала 2001-2008 година е прекарал в Нидерландия, където е работил както управител Вътрешен одит за Lucent Technologies, General Electric и ArvinMeritor. Ръководил е екипи за вътрешен одит в 14 страни в Европа, Съединени американски щати и Австралия. Йордан Карабинов има просветителна степен MBA от IMD, Швейцария. В интервала 2013 година – 2022 година е бил Председател на Управителния съвет на Института на вътрешните инспектори в България.

Що е то корупция?

Всяко искане, предложение, предоставяне и взимане на парични средства или услуги в подмяна на предоставяне или приемане на облаги се дефинира като корупция, съгласно Гражданската спогодба за корупцията, утвърдена със закон. Всеки рушвет препоръчан директно или индиректно против деяние, безучастие или противопоставяне на необходимо осъществяване е незаконно.

Корупционният пейзаж у нас

България означи 43 точки от 100 в Индекса за усещане на корупцията за 2022 година, регистриран от Transparency International. Индексът на корупцията в България е приблизително 39,36 пункта от 1998 година до 2022 година, достигайки най-високата си стойност за всички времена от 44,00 пункта през 2020 година и рекордно ниско равнище от 29,00 пункта през 1998 година По този показател от 0 до 100 точки оценките на страните вървят във прогресивен ред.

Индексът за усещане на корупцията (CPI) се разгласява от Transparency International при започване на всяка година. Докладът се основава на анкети на специалисти от целия свят по тематики като свободна преса, честност и самостоятелна правосъдна система. В CPI по-ниско класираните страни се сблъскват с " ненадеждни и зле функциониращи обществени институции като полицията и правосъдната система “.

В класирането 180 страни България е 72-ра в реда, като страната преди всичко е с най-честен обществен бранш.

Корупционните практики еволюират. Стават все по-скрити, жителят все по нерешителен да рапортува, а парите за подкупи все по-високи. Купуването и продаването на гласове е най-явният образец за корупция, а наказванията са оскъдни. Язвите в правосъдната система се отварят от случаи, които се крият зад правни формулировки неразбираеми за необятната общност, не стават обществено притежание “парите под масата " на съдията.

" Според мен корупцията е проблем № 1 за България. – споделя Йордан Карабинов - Корупцията визира всеки един от нас под формата на неприятно опазване на здравето, липса на професионални благоприятни условия, нечисти храни, замърсен въздух, нечиста околна среда, тънки автомагистрали, пътища осеяни с дупки, неприятно правораздаване, и липса на доверие в институциите. Всичко това кара младите да имигрират в търсене на по положителни професионални благоприятни условия и условия за живот на тях и техните деца. “

В книгата е посочен оптимален брой точки, които могат да се дадат за всеки детайл и е обяснено по какъв начин се дефинират точките за всеки обособен детайл. Максималния брой точки от сбора на всички детайли е 140 т. Легенда коментира сбора на оценените точки за всеки детайл. Ако след разбор на системата за предварителна защита на корупция и измами в дадена организация, сборът от точките на всички оценени детайли е под 70, това значи, че в организацията няма система. Резултат сред 70 - 90 т. демонстрира първи проблясъци на система. Резултат сред 90 - 110 т. значи, че има система единствено в случай че Елемент 1, " Тон на върха “ има оптимален брой точки. Резултат над 110 т. значи, че има система, която може да се усъвършенства.

" По този метод всеки четец може откакто прочете книгата и извърши своя личен разбор с установяване точки на всеки обособен детайл, да оцени изцяло обективно дали в дадена организация има или няма система за предварителна защита на корупция и измами и да направи рекомендации за нейното усъвършенстване. Когато управлението е корумпирано и крадливо, чиновниците го виждат и те самите са по-склони да вземат участие в корупционни схеми и да крадат. Корупцията и измамите могат да се минимизират стига управлението да не желае да краде. Ако управлението не желае да краде то ще построи ефикасна система за предварителна защита на корупция и измами. Ако то не знае по какъв начин, то ще наеме специалисти в региона, които ще му оказват помощ. За мен това е толкоз просто и елементарно, само че е явно e невероятно тъй като не се случва към този момент 30 години след измененията през 1989. Просто ни ръководят корумпирани и крадливи политици. “ – добавя създателят на книгата " Система за предварителна защита на корупция и измами “.

Книгата ще бъде показана на 15-ти ноември от 19:00 в клуб " Перото “ в София. Входът е свободен, оповестяват уредниците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР