Ще бъдат ли премахнати гранитните павета по знакови улици в

...
Ще бъдат ли премахнати гранитните павета по знакови улици в
Коментари Харесай

Ще бъдат ли премахнати гранитните павета по знакови улици в град Баня

Ще бъдат ли отстранени гранитните павета по знакови улици в град Баня, Карловско? Предстоят ремонтни действия по улици в градската част и проектите са за унищожаване на паважни настилки и замяната им с асфалт. Гражданите от Баня желаеха съхраняването им и в подписка от над 320 души.

„ Не може всичко да се унищожава,  не може ли нещо да остане от нашите предшественици и да описваме на децата по какъв начин сме го съхранили “. Това попита в предаването „ Хоризонт до обед “ Стоян Нанков от град Баня. Той си пожелава да има някакъв глас в отбрана на гранитните павета в обитаемото място и акцентира, че по целия свят хората си пазят античните настилки и се гордеят с тях.

С коментар по тематиката се включи и инж. Соня Тодорова, създател на петицията: 

„ В подписката се показва, че  паважните настилки имат историческо значение за града  и качества да оцелеят във времето. Те са построени по време на ръководството на цар Борис III и свързват главните артерии на града - Царския замък, Църквата „ Св. Константин и Елена, Царската жп гара и Централната баня “. 

Хората желаят съществуващите паважни настилки да бъдат пренареждани качествено и да се запазят напълно достоверно. 

„ Проектът е към момента в развой на създаване, той включва ул. “Карловска “ (от плана единствено тя е павирана) и ул. „ Родопи “, която е с асфалт и в този момент, и той ще бъде сменен .  О баче ул. „ Карловска “ е цялата пропаднала, не мога да кажа, че това е някакво завещание , и в случай че ние желаеме да се развиваме като туристически град, с тази неремонтирана от десетки години улица, тя е с разнообразни типове настилка по нея, няма образ, няма да станем туристически привлекателни, в случай че не ремонтираме. Пред църквата  остарелият площад ще бъде непокътнат със остарялата настилка . Тези хора от подписката да бяха пристигнали да ни попитат какво тъкмо ще вършим – просто нямаме разговор с тях. Аз държа като кмет и считам, че ул. „ Карловска “ няма да бъде павирана, тъй като тя сега е една мешавица от разнообразни типове асфалт и павета. Тя би трябвало да бъде ремонтирана “, сподели кметът на град Баня Стамен Гешев.

„ Моят опит сочи, че  има опълчване на мненията по тези тематики , тъй като има от ден на ден последователи на паважните настилки “, уточни основният арх. на Пловдив (бивш на Карлово) Димитър Ахрянов. 

„ Когато се приказва за паважни настилки, би трябвало да се има поради, че има разнообразни типове – от естествени и от други детайли. В  Пловдив също гледат с носталгия към паважа  от естествени материали, положен при започване на 20 век, като един прекрасен свършек на градската диря. Смятам, че множеството хора желаят опазване на настилките от предишното, само че има очевидно опълчване по тази тематика – за и срещу. Според мен би трябвало  да бъде построена тактика за опазване на тези настилки  в целокупност за цялата страна.

Пенка Петрова от Баня добави: 

„ Откакто се помня,  тези улици в центъра са с гранитни павета . Те изобщо не са мръднали, само че след разширението на улиците нивелацията се наруши и се наруши и хубостта. Има метод да се реконструира по остарелия метод, а в този момент желаеме да го съсипем. Лоши стопани сме, възмутена съм тук да стане като с жълтите павета в София “.

Повече по тематиката можете да чуете в звуковите файлове. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР