Ще бъдат ли ограничени професионалните спортисти, които не желаят да

...
Ще бъдат ли ограничени професионалните спортисти, които не желаят да
Коментари Харесай

Ще бъдат ли ограничени професионалните спортисти след депортирането на Новак Джокович

Ще бъдат ли лимитирани професионалните спортисти, които не желаят да се имунизират против Covd-19, от присъединяване в най-големите спортни събития?

Този въпрос породи около приключенията на сръбския тенесист Новак Джокович в Австралия, приключили с депортирането му. Краят на сагата накара мнозина да се запитат дали изборът на Ноле не значи завършек на фантазията му да стане най-титулуваният тенесист в шампионатите от Големия шлем. Нещо повече - ще стартират ли и спонсорите на суператлетите да преразглеждат финансовите си връзки с тях и в последна сметка трансформира ли се имунизационния въпрос в аспект на политическата уместност?

Първосигналният въпрос след депортирането на Новак Джокович от Австралия е дали се насочваме към нова нормалност в тениса, при която неимунизирани играчи ще имат лимитирани благоприятни условия за надпревари. Френските управляващи оповестиха, че при настоящите разпореждания Джокович би пропуснал и идващия шампионат от Големия шлем - Ролан Гарос през май - и по този начин да се окаже още по-далеч от фантазията да стане тенесистът с най-вече трофеи от шлема.

Отговорите на експертите:

Джо Фаворито:


Специалистът по състезателен маркетин от университета Колумбия в Съединените щати Джо Фаворито счита, че шампионата на Франция е задоволително надалеч във времето, с цел да даваме безапелационни оценки в бързо изменящата се ковид-ситуация.

" До момента рестриктивните мерки нямат общо с тениса, а с разпорежданията на здравните управляващи. Поради тази причина би трябвало да следим какво ще се случи на американските шампионати Индиан Уелс и Маями през март, които ще се проведат на две доста разнообразни като разпоредби територии - Калифорния е доста по-стриктна във връзка с вируса по отношение на Флорида.

Тоест, Австралия си реши едно, Флорида може да направи друго, и Новак Джокович най-вероятно ще има благоприятни условия да поддържа спортните си качества на международен Н1 преди Ролан Гарос. Многомилиардната спортна промишленост, включваща шампионатите от Големия шлем, само че и доста други печеливши професионални шампионати, естествено, се преценява с локалните здравни ограничавания и не знаем какво ще се случи при поява на по-заразен или пък на по-безопасен преобладаващ вид на ковид. Навлизайки в 3-тата година на пандемията обаче можем да се запитаме дали за спортният бизнес е преференциално да поддържа или постанова строги правила във връзка с вируса, даже с цел да поддържа имиджа си.

Не мисля, че ще забележим ултимативни позиции от който и да е. Повечето федерации направиха повече от нужното всеки състезаващ се да е в сигурност или най-малкото да основат това усещане. И оттук насетне всякакво стягане на ограничения по терените ще се прави както до момента - според от локалните разпоредби, сигурно няма да е самосиндикално.  

Европейски образец за държанието на спортния бизнес е британската Висша лига, генерираща над 4 милиарда паунда облаги годипно. Ръководителите не вкараха лични ограничавания откакто държавното управление на Острова им разреши да организира мачове с аудитория посред омикрон-вълната. Много от дуелите обаче бяха анулирани поради позитивни проби на играчи ".

Патрик Риш:

" Това, което знаем е, че политиката на уредниците се люшка сред потребността спортистите и публиката да са предпазени и това, че става въпрос за бизнеси, които би трябвало да вършат пари. Адам Силвър, уважаваният шеф на NBA, одобри позицията, че коронавирусът ще остане като грипа и би трябвало да се научим по какъв начин да живеем с него. И те към този момент базират ограниченията си на това мнение, вместо да се насочват към предпазените балони за играчите, които прилагаха през 2020 година, споделя доктор Патрик Риш - учител по спортна стопанска система от Университета " Вашингтон " в Сейнт Луис.

В северноамериканските спортове управителните органи направиха всичко допустимо да накарат спортистите да се имунизират, с изключение на да ги задължат. Във всичките лиги имунизираните са над 90 % и все пак имаше нови заразявания при новите разновидности на ковид. Преди Олимпиадата в Китай и след началото на Аустрелия Оупън - двете най-големи събития в границите на омикрон-вълната - би трябвало да проявим схващане към по-стриктни ограничения, поради обстановката. Лично аз разбирам условията за ваксини и проби в тази обстановка.  

И да се надяваме омиркон да е сложното начало на последователно понижаване на силата на вируса и сътоветно - разхлабване на здравните ограничения по места. През 2021 видяхме провеждането на огромни спортни конгреси, анулирани посред тежките локдауни на 2020. И то се случи, макар, да вземем за пример, неналичието на аудитория на надпреварите от Олимпиадата в Токио ".

Как спонсорите одобряват " новата нормалност "

Рискува ли, да вземем за пример, Новак Джокович спонсорските си контракти с нежеланието си да се имунизира? Под въпрос ли е 9-милионният контракт на компанията с Джокович?

Джо Фаворито:

" Не, не мисля. Ако някоя от марките, които работят с него, беше решила да го изостави, това към този момент щеше да се е случило. Към момента би трябвало да се прегледа грешката му, че може би е бил към деца, откакто е знаел, че е положителен. Но досега той не се декларира изцяло като спортист срещу имунизациите, каквито в Щатите са Ерън Роджърс и Кайри Ървинг. Освен в случай че няма фрапантна смяна в общественото му държание или не наруши закон, каквото може и да е направил в случай че е нарушил карантината в Сърбия, спонсорите му ще преглеждат обстановките, само че не мисля, че нещо ще се промени. Особено когато приказваме за мултимилионни дълготрайни контракти. Освен към този момент откритите спонсори на Джокера обаче има и такива, които са обмисляли дали да влагат в него, изключително поради упоритостта му да завоюва конкуренцията с Федерер и Надал за трофеи от шлема. "

Патрик Риш :

" Мисля, че това са опциите за спонсорство, които Джокович може да изгуби. Защото това са организации, които занапред обмислят съдействието си с него и видяха какво стана. Компаниите в Европа може би са по-различни, само че множеството от огромните американски компании поддържат имунизирането. В този случай спортиста освен не желае да се имунизира, само че и провокира огромни несъгласия поради създалата се обстановка, други играчи му се ядосаха. В кратковременен проект това може да отблъсне евентуални нови спонсори.

Въпреки това да преглеждаме съществено опциите спортният и финансов напредък на Новак Джокович да бъдат сломени поради случилото се в Австралия наподобява преждевременно.

Случаят обаче предизвика въпросът за въздействието на политиката и обществените несъгласия в спорта. Той е изключително настоящ, поради двата може би най-големи спортни конгреси, планувани за 2022. Единият са Зимните олимпийски игри в Пекин, на които редица западни страни постановиха дипломатически протест поради китайската политика в областта на човешките права. Другият е Световното по футбол в Катар, на което протест възнамеряват доста фенове на най-популярния спорт, измежду които и легендата му Ерик Кантона, поради нечовешките условия на труд, при които са издигнати стадионите в арабската страна. "

За политическото въздействие върху спорта, в по-тесния подтекст на пандемията

Патрик Риш:

" Местните и национални управляващи сигурно се намесиха повече в спорта в границите на пандемията и техните цели могат да са по-различни от тези на уредници на шампионати. В последна сметка управляващите би трябвало да служат на обществото и да го пазят. Затова и извинявам намесите им в спорта - в рецесия би трябвало да имаш този по-голям брат, който да дефинира разпоредбите. Ако погледнем към Австралия - там уредниците имаха разнообразни цели от управляващите. Правителството може и да политизира обстановката, само че е резонно да попита - за какво позволяваме изключение за тоя човек. Разбирам, че има други хора, за които държавните управления се месят прекомерно доста и въздействат на решенията на уредниците. Но когато тези решения засягат публичното здраве, аз персонално утвърждавам политическата интервенция ".

Джо Фаворито:

" За страдание, в днешно време политиката има голямо въздействие върху спорта, най-много поради огромната му видимост. Но това има и положителна страна - видяхме добър активизъм от спортисти, които досега бяха безмълвни по обществени въпроси. Мартин Лутър Кинг, който чествахме неотдавна, е споделил - Ако не казваш нищо за казуса, значи си част от него. Добре е, че спортистите и комерсиалните марки са по-активни по избрани проблеми, без значение дали свързани с пандемията, климатичните промени, похищения върху човешки права или други проблеми. Заради обществените мрежи спортистите имат по-видимо наличие и се надявам да го употребяват умно.Тези спортисти обаче се обръщат към общества, които са извънредно разединени в мненията си по същите тези проблеми. Факт, който експертите отдават и на обществените мрежи. "

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР